Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΝΤΙ:ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Ο κ. Πρόντι εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει «αν εφαρμόσετε όσα αποφασίσθηκαν. 
Δεν χρειάζεται άλλος μηχανισμός, αυτά που προκρίθηκαν είναι αρκετά. Το ερώτημα είναι» παρατήρησε ο ομιλητής, «αν θα αντέξει ο κοινωνικός ιστός την εφαρμογή των μέτρων. Αν τα αντέξετε, θα γίνετε πρότυπο. Κι επειδή είμαι Ιταλός, θα πρέπει να πω ότι ανάλογα μεταρρυθμιστικά μέτρα απαιτούνται και στη χώρα μου»...
Ο Ιταλός πολιτικός σημείωσε επίσης, πως «τον τελευταίο ενάμιση μήνα εμφανίσθηκαν δύσκολες καταστάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκδηλώθηκαν εντάσεις στη Γαλλία και την Ισπανία, με άλλα λόγια οι δυσκολίες εξαπλώθηκαν», όμως - επανέλαβε - «δεν χρειάζονται νέες μεθοδεύσεις, πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν». Σε ό, τι αφορά την Τουρκία και το ευρωπαϊκό της μέλλον, ο Ρομάνο Πρόντι απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως «το θέμα της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο» παραπέμποντας ενδεικτικά στη Γαλλία, που δεσμεύθηκε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα πριν από ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. 
Ο ομιλητής υπογράμμισε ωστόσο, ότι η σημερινή Τουρκία «δεν έχει σχέση μ΄αυτό που ήταν πριν από 5 χρόνια», τόνισε πως η γειτονική μας χώρα έχει ιδιαίτερα αναπτύξει τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και αναγνώρισε πως επί του θέματος στην Ευρώπη υπάρχει «αβεβαιότητα» και κυοφορούνται νέες αποφάσεις. 
Νωρίτερα, στην ίδια εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο διοικητής της Εθνικής Β. Ράπανος, ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε τη «θετική έκπληξη που δημιούργησε η Κινεζική στήριξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων», ενώ ανέτρεξε στην ιστορία των αλλεπάλληλων μεταλλαγών του κόσμου μας, σημειώνοντας πως «αν ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας της Ευρώπης, ο 20ος ήταν ο αιώνας των ΗΠΑ και ο 21ος μοιάζει να είναι της Ασίας. Δείτε την εικόνα» είπε ο κ.Πρόντι, «το ΄50 οι ΗΠΑ είχαν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τώρα έχουν το 25%.
Πριν από δύο αιώνες, η Κίνα είχε το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η Ιαπωνία το 15%, ενώ στο διάστημα 1999-2004 στην Ασία, βγήκαν από την απόλυτη ένδεια 150 εκ. άνθρωποι - γιατί άρχισε να αναπτύσσεται η Κίνα».

http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_6519.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου