Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πετρέλαιο... STOP




Χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν οι καταναλωτές, αφού η Ομοσπονδία βενζινοπωλών αποφάσισε να μην επιτρέψει την διανομή πετρελαίου θέρμανσης, γιατί τα μέλη της δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή φόρου από τις παραδώσεις που έκαναν στις αρχές του 2010.

Οι βενζινοπώλες ζητούν να τους επιστρέφεται εγκαίρως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης γιατί, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορούν να κινηθούν. Επίσης ζητούν αλλαγή του συστήματος «Ήφαιστος» μέσω του οποίου πραγματοποιείται η επιστροφή του φόρου.

Σημειώνεται ότι η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου και ο καιρός έχει ήδη επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα ευπαθείς ομάδες πολιτών, να έχουν ανάγκη θέρμανσης, ειδικά στα βόρεια της χώρας.

Σε αδιέξοδο οι διανομείς

Μιλώντας στην zougla.gr, οι συνδικαλιστές των βενζινοπωλών, διευκρινίζουν τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση.

Όπως, λένε, λόγω της ιδιορρυθμίας του φορολογικού συστήματος, είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή του ακριβότερου πετρελαίου κίνησης, δηλαδή περίπου 1,70 ευρώ, και να το πωλούν στην κανονική τιμή του, δηλαδή 0,70 λεπτά. Οι ίδιοι προπληρώνουν δηλαδή τον φόρο, τον οποίο το κράτος υποχρεούται να επιστρέψει μετά 3 εργάσιμες ημέρες, όπως προβλέπει η συμφωνία που εσύναψαν τον Ιανουάριο 2008 με την τότε κυβέρνηση.

Από την αρχή όμως του 2010, που την διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανέλαβε να διεκπεραιώνει το ΚΕΠΥΟ, άρχισαν να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή των χρημάτων. Το γεγονός αυτό, οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους βενζινοπώλες αφού τα ποσά για την αγορά καυσίμων είναι δυσβάστακτα. Όταν δε υπογράφουν επιταγές στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, αυτές συχνά διαμαρτύρονται αφού δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν.

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα με αριθμούς, οι συνδικαλιστές αναφέρουν ενδεικτικά στη zougla.gr, ότι για ένα βυτιοφόρο 33.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να καταβάλουν στις εταιρείες περίπου 39.000 ευρώ. Το πετρέλαιο αυτό θα το πουλήσουν 23.000 ευρώ και σε τρεις εργάσιμες θα πρέπει να εισπράξουν επιστροφή 16.000 ευρώ, τα οποία έχουν καταβάλει από την τσέπη τους. Αν τα χρήματα καθυστερήσουν ημέρες ή και εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγουν σε υψηλότοκο τραπεζικό δανεισμό, ή να μην συνεχίσουν τις διανομές λόγω έλλειψης κεφαλαίου.

Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται μετά τις τελευταίες αυξήσεις, επειδή ο ειδικός φόρος ανά 1000 λίτρα από 323 ευρώ που ήταν πριν λίγους μήνες, σήμερα έχει ανέλθει στα 481 ευρώ, αφού αυξήθηκε από τα 0,50 λεπτά στα 0,70 ανά λίτρο.

Το πρόβλημα εντείνεται, μετά την κάθετη πτώση των πωλήσεων κατά 30% και της κερδοφορίας κατά 50% που σημειώνεται μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.

Οι βενζινοπώλες προειδοποιούν

Για το νέο αυτό πονοκέφαλο των καταναλωτών, αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου που βλέπει την λαϊκή δυσαρέσκεια συνεχώς να διογκώνεται, μίλησε στη zougla.gr, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κιούσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιούσης, αναφέρεται στα προβλήματα των βενζινοπωλών, λέει ότι αυτοί έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση από τον περασμένο Μάιο, με 6 διαφορετικά έγγραφα και υπομνήματα, τα οποία όμως δεν είχαν αποτέλεσμα και κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα» που θα προκύψουν αν δεν δοθεί λύση στο ζήτημα.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου