Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ!...

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αντιμέτωποι με τσουχτερές αυξήσεις της τάξεως του 25% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα στην τριετία 2011- 2013 όσοι έχουν χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλην εκείνων που θα ενταχθούν στο Κοινωνικό...
Οικιακό Τιμολόγιο. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις μεσαίες καταναλώσεις 801- 1.600 κιλοβατώρες, όπου και η πλειονότητα των καταναλωτών (περίπου 2 εκατομμύρια), θα είναι στα επίπεδα του 5%, το οποίο επίσης θα «σπάσει» σε βάθος τριετίας. Τα ποσοστά αυτά φαίνεται ότι προέκυψαν έπειτα από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο ΥΠΕΚΑ από κοινού με τη ΡΑΕ, με τις τελικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται πιθανώς και εντός της εβδομάδας και με την ακριβή ημέρα να εξαρτάται από την πολιτική διαχείριση που θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, αφού τα τιμολόγια αντιμετωπίζονται ως ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα.
Τι σημαίνουν για τους καταναλωτές οι αυξήσεις αυτές; Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό στην κατηγορία ώς 800 κιλοβατώρες που σήμερα πληρώνει 65 ευρώ το τετράμηνο (χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται χρέωση ΕΡΤ και δημοτικά τέλη), μετά την αύξηση θα πληρώνει 81 ευρώ. Σε ετήσια βάση, από 195 ευρώ θα χρεώνεται με 243 ευρώ. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες που σήμερα πληρώνει 170 ευρώ το τετράμηνο (510 ευρώ τον χρόνο) μετά την αύξηση θα καταβάλει 179 ευρώ ή 537 ευρώ ετησίως. 
Τα νέα τιμολόγια αντανακλούν τη διαφορά από τα σημερινά επίπεδα στα οποία βρίσκονται σε σχέση με εκείνα που θα έπρεπε να βρίσκονται ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος (υποχρέωση της χώρας που απορρέει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο) και αφού προηγήθηκε η μετακύλιση μιας σειράς χρεώσεων από τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις στις μεγαλύτερες, ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι επιβαρύνσεις, κατόπιν μεθοδολογίας που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ. Χωρίς αυτήν οι αυξήσεις στις πιο αδύναμες κατηγορίες, με βάση τη διαφορά τους από τα σημερινά επίπεδα κόστους, θα έφταναν στο 48%. 
Τόσο η γνωμοδότηση επί της πρότασης της ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της όσο και οι άλλες γνωμοδοτήσεις για την ανακατανομή των τριών χρεώσεων πρόκειται να εγκριθούν από την ολομέλεια της ΡΑΕ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Αμέσως μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Ανακατανομή των χρεώσεων Με βάση αυτό το μάλλον τελικό σενάριο, το τέλος ΑΠΕ μειώνεται σημαντικά στις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες, περισσότερο στην Υψηλή Τάση (βιομηχανία) και εν συνεχεία στη Χαμηλή Τάση (οικιακοί) και στη Μέση (εμπορικοί- βιομηχανικοί πελάτες). 
Η απώλεια εσόδων που μέσω του ΔΕΣΜΗΕ χρηματοδοτεί τους παραγωγούς έργων ΑΠΕ και τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές έτος, θα αναπληρωθεί από τη δημοπρασία των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2). Στην περίπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι μεγαλύτερες μειώσεις θα αφορούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια, ενώ στα εμπορικά ο ΕΦΚ θα παραμείνει ως έχει (5 ευρώ/μεγαβατώρα), αφού οι πελάτες αυτοί έτσι κι αλλιώς θα απολαύσουν μειώσεις στις νέες χρεώσεις του ρεύματος. Μειώσεις θα έχουμε και στην περίπτωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, της χρέωσης που καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής και του υψηλού κόστους, που συνεπάγεται για τη ΔΕΗ η παραγωγή ρεύματος για τα νησιά.
Στο εξής όσο μεγαλύτερη κατανάλωση έχει κανείς τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι ΥΚΩ. Η διαφοροποίηση αυτή υπήρχε ήδη, αλλά στο εξής γίνεται πιο έντονη. Στην κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες οι ΥΚΩ είναι ούτως ή άλλως μηδενικές, ενώ στην αμέσως επόμενη των 801- 1.600 κιλοβατωρών θα μειωθούν γύρω στο 30%. Τα τιμολόγια που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές σε κάθε κατηγορία, εκτός από τα οικιακά- εμπορικά και τα αγροτικά όπου επίσης αναμένονται τσουχτερές αυξήσεις. 
 
http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_445.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου