Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λύτρωση, δάκρυα και αγωνία στη Χιλή
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων που εδώ και 69 ημέρες ήταν εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης, 700 μέτρα κάτω από το έδαφος. Με την βοήθεια της ειδικής κάψουλας, έχουν ήδη βγει στην επιφάνεια περισσότεροι από τους μισούς, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την ανάσυρση και του τελευταίου.

O πρώτος που είδε το φως ήταν ο 31χρονος Φλορέντσιο Άβαλος, πατέρας δύο παιδιών, που εργαζόταν στο μοιραίο ορυχείο τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα, αναγκάστηκε να δουλέψει εκεί προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να στείλεί τα παιδιά του στο πανεπιστήμιο.

Η ανάσυρση του πρώτου μεταλλωρύχου έδωσε το σύνθημα για χειροκροτήματα, επευφημίες και δάκρυα... Συγγενείς των εγκλωβισμένων που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, αλλά και απλός κόσμος, ξέσπασαν μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους.

Αγωνία, χαμόγελο, λυγμοί, αγκαλιές συνθέτουν το σκηνικό στην έρημο Ατακάμα. Κάθε ανάσυρση φέρνει ανακούφιση στην οικογένεια του συγκεκριμένου μεταλλωρύχου, αλλά και αισιοδοξία στους οικείους όσων παραμένουν ακόμα στις στοές.

Κάθε μεταλλωρύχος βγαίνει στην επιφάνεια με την βοήθεια της ειδικής κάψουλας Phoenix, έκτασης 50 τετραγωνικών  που έχει ρόλο ασανσέρ και κινείται περίπου με ταχύτητα 30 μέτρα το λεπτό. Κάθε άνδρας φορά ειδικά γυαλιά για να προσαρμοστεί καλύτερα η όρασή του έπειτα από τόσες μέρες στο σκοτάδι.

Αφού βγουν, χαιρετούν τους δικούς τους και οφηγούνται σε ένα μικρό νοσοκομείο στον περιβάλλοντα χώρο του ορυχείου προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθούν στις πρώτες εξετάσεις. Εν συνεχεία θα περάσουν λίγες ώρες με τις οικογένειές τους και, όταν η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκληρωθεί, θα μεταφερθούν για περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο.

Η επιχείρηση διακόπηκε για περίπου μία ώρα ώστε να γίνει μηχανικός έλεγχος της κάψουλας, ενώ θα διεξάγεται συνεχώς μέχρι να απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η διαδικασία -που συνεχίζεται απρόσκοπτα, θα ολοκληρωθεί εντός της Πέμπτης.

Παρών είναι και ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, που έκανε λόγο για θαύμα. «Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων», πρόσθεσε και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας.

Την επιχείρηση απεγκλωβισμού μετέδωσαν ζωντανά όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου, που είναι συνδεδεμένα με τη Χιλή έχοντας ανατρέψει προγράμματα. CNN, BBC, Sky News, Al Jazeera αλλά και κάθε άλλο μικρό και μεγάλο κανάλι βρίσκεται σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με τη Χιλή, κανόνα από τον οποίο δεν εξαιρούνται και όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Μάλιστα, εκτιμάται πως την επιχείρηση παρακολουθούν πάνω από 1 δισ. εκατομμύριο άνθρωποι ανά τον κόσμο.

http://www.star.gr/ellada_kosmos/64080

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου