Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΠΕΤΑΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Aπό : ΤΟ ΒΗΜΑ
Η κρίση έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανέχεια και στην πείνα, αλλά η πραγματική ύβρις βρίσκεται στα σκουπίδια μας: σύμφωνα με ένα νέο, ανατριχιαστικό στα συμπεράσματά του βιβλίο, οιΗΠΑ παράγουν περισσότερα από 268 δισ. κιλά τροφίμων ετησίως αλλά τα μισά εξ αυτών καταλήγουν στα σκουπίδια! Αυτό ισχυρίζεται το βιβλίο «Αmerican Wasteland» («Αμερικανικός σκουπιδότοπος») του δημοσιογράφου της εφημερίδας...
«Wall Street Journal» Τζόναθαν Μπλουμ, ο οποίος εξετάζει την πορεία των τροφικών απορριμμάτων, από τα λαχανικά που μένουν να σαπίσουν στα χωράφια ως τα απούλητα χάμπουργκερ των φαστ φουντ που καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ.
 Οπως τονίζει ο κ. Μπλουμ, μόνο στις ΗΠΑ οι ιδιώτες πετούν στα σκουπίδια δεκάδες εκατομμύρια τόνους τροφίμων τον χρόνο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επωφελώς για το κοινωνικό σύνολο μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως αυτό της δημιουργίας βιολογικών λιπασμάτων μέσω της διαδικασίας «κομποστοποίησης». «Τα κακά νέα είναι ότι είμαστε εξαιρετικά σπάταλοι» τονίζει ο αμερικανός δημοσιογράφος με ειδίκευση στο ρεπορτάζ γεύσης και γευσιγνωσίας, συμπληρώνοντας πως «τα καλά νέα,από την άλλη, είναι ότι, αν αλλάξουμε τις συνήθειές μας και γίνουμε πιο προσεκτικοί, θα έχουμε κάνει ένα σημα ντικό βήμα στην εξοικονόμηση τροφίμων». Η σπατάλη τροφίμων απασχολεί έντονα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η ποσότητα τροφίμων που σπαταλιέται στη Γαλλία θα ήταν ικανή να θρέψει έναν ολόκληρο πληθυσμό στο Κονγκό,ενώ τα τρόφιμα που καταλήγουν στους σκουπιδότοπους της Ιταλίαςθα μπορούσαν να θρέψουν τον πεινασμένο πληθυσμό της Αιθιοπίας» αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Μαριάν Φίσερ Μπόελ. Στη Μεγάλη Βρετανία η εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Love Food, Ηate Waste» («Αγαπάμε το φαγητό, μισούμε τη σπατάλη»), που διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια, έχει «σώσει» μέχρι στιγμής 137.000 τόνους τροφίμων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 325 εκατ. ευρώ. Μπροστάρης της κίνησης αυτής έχει αναδειχθεί ο Βρετανός Τρίστραμ Στιούαρτ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ο 33χρονος ακτιβιστής «φρίγκαν» έγινε διάσημος με το βιβλίο «Απορρίμματα: Αποκαλύπτοντας το παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο», το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους «Financial Τimes» «ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία των τελευταίων ετών». «Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν να φάνε. Οι Βρετανοί πετούν κατά μέσον όρο το 25% του φαγητού που αγοράζουν. Μια φορά επέστρεψα σπίτι από την αγορά με 25 καλάθια γεμάτα με πρώτης ποιότητας μάνγκο» υποστηρίζει ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος βάζει στο καθημερινό του τραπέζι το φαγητό που πετούν τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια. «Είναι αμαρτία, ενώ ο κόσμος γύρω μας πεινάει, να πετάμε στα σκουπίδια το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων» καταλήγει ο νεαρός ακτιβιστής. Freegans, οι οικολόγοι τροφοσυλλέκτες «Φάτε τζάμπα από τα σκουπίδια των άλλων» είναι το μότο του freeganism (φρίγκανισμ), ενός οικολογικού κινήματος που θέλει να πολεμήσει τον καπιταλισμό και τις αλόγιστες σπατάλες του. Οι «φρίγκανς» δεν είναι ρακένδυτοι ζητιάνοι αλλά 30άρηδες απόφοιτοι πανεπιστημίων με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση που έχουν υιοθετήσει εναλλακτικούς, αντικαταναλωτικούς τρόπους διατροφής και ζωής. Στη Νέα Υόρκη ο αριθμός των οργανωμένων «φρίγκανς» ξεπερνάει ήδη τις 14.000.

http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_7654.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου