Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Επιστρέφει στο Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου




Επιστρέφεται και επισήμως το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πριγκήπου. Με τη απόφαση, το τουρκικό δικαστήριο αναιρεί την απόφαση του 2005 και διατάσσει να επιστραφεί το κτίριο του Ορφανοτροφείου στο «ρωμέικο πατριαρχείο», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Αξίζει να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία. Στο πλήρες κείμενο της απόφασης, το δικαστήριο διατάσσει επίσης τη Διεύθυνση Κτηματολογίου να εφαρμόσει την απόφαση, δηλαδή να επανεγγράψει το ακίνητο στο Πατριαρχείο, όπου ανήκε και κατά το παρελθόν.

Μάλιστα, η Τουρκία, εκτός της μεταβίβασης, υποχρεούται να πληρώσει επίσης 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και άλλες 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη προς το Πατριαρχείο.

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου αυτό καθεαυτό, είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο. Είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία που λειτουργούσε το Orient Express ως ξενοδοχείο το 1898. Το 1902 αγοράστηκε από οικογένεια ελλήνων τραπεζιτών και ένα χρόνο μετά μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο που το λειτούργησε ως Ορφανοτροφείο.

Με το Βακουφικό Νόμο του 1935 αναγνωρίστηκε το νομικό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ, το 1936 ο τίτλος του μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Τελικά εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και από τότε δεν ξαναλειτούργησε.

Η απόφαση για το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου ανοίγει επίσης το δρόμο για την επιστροφή στο Πατριαρχείο 23 ακόμα Ιδρυμάτων στα Πριγκηπονήσια.

http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου