Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010




Ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών

Φορολογική αστυνομία και αυτόφωρο για τα έσοδα




Επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά στην εφαρμογή των νέων μεθόδων σύλληψης της φοροδιαφυγής, αλλά και τιμωρίας των παραβατών, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, τέθηκε επί τάπητος το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την επιτάχυνση της εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και επίκειται η συζήτησή του, αλλά και το θέμα της συγκρότησης της οικονομικής αστυνομίας.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το ν/σ που αφορά την επιτάχυνση εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεωνΘα πρέπει να αναφερθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όπως από τις αρχές του 2011 γίνει μια νέα αρχή όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει δίκες «εξπρές» για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να παραπέμπει στο αυτόφωρο όσους εντοπίζονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000 και ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν.
Με το νέο καθεστώς που θα θεσπιστεί η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι χρόνοι εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων θα μειωθούν σημαντικά με αποτέλεσμα το δημόσιο να μπορεί να εισπράττει σε εύλογο χρονικό διάστημα τους φόρους και τα πρόστιμα που θα καταλογίζονται για τις εκάστοτε παραβάσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων και ως εκ τούτου θα ελαχιστοποιηθεί η ζημιά του Δημοσίου.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ υπό τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου φαίρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση και αναβάθμιση του Τμήματος Εσωτερικών Yποθέσεων του υπουργείου.
«Μυστική» αστυνομία
Στη«μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ρίξει και τη «μυστική» οικονομική αστυνομία, η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ.
Η «μυστική» οικονομική αστυνομία, αλλά και γενικότερα όλα τα νέα «όπλα» που θα υιοθετηθούν από τις αρχές του 2011, θα έχουν ως στόχο τον εντοπισμό ειδικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής που αφενός έχουν σχέση με τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αφετέρου δε με το ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.
Προς την κατεύθυνση εξάλλου αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων και την ενίσχυσή της με επαρκή και κατάλληλα τεχνικά μέσα.
Τράπεζα της Ελλάδος: Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προβλέπει θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον αγώνα κατά της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Επίσης εξετάζεται η υιοθέτηση «προχωρημένων» μέτρων για την πάταξη του φαινομένου του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τα οποία εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η θέσπιση της υποχρέωσης των ίδιων των πολιτών να αποδεικνύουν ότι τα χρηματικά ποσά που διακινούν μέσω των τραπεζών έχουν νόμιμη προέλευση και ο αυτόματος χαρακτηρισμός των χρηματικών ποσών που δεν δικαιολογούνται επαρκώς ως «μαύρων».
Στο «κυνήγι» φυσικά του «μαύρου» χρήματος, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», η κυβέρνηση θα βάλει λογιστές - φοροτεχνικούς, οικονομικούς συμβούλους, έμπορους αγαθών μεγάλης αξίας (Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, έργων τέχνης κτλ.), οίκους δημοπρασιών, κτηματομεσίτες, ενεχυροδανειστές και εταιρείες σχηματισμού επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι οποίοι εάν δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα τιμωρούνται με υπέρογκα πρόστιμα, ύψους έως 3.000.000 ευρώ.
Ειδικοί ελεγκτές
Στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που σχεδιάζονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μελετάται και η συγκρότηση ειδικής ομάδας ελεγκτών, η οποία θα ελέγχει όσους διάγουν βίο πλουσιοπάροχο αν και στην Εφορία εμφανίζονται «φτωχοί».
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές που θα ενταχθούν στο νέο αυτό Σώμα θα συλλέγουν όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες που ενώ εμφανίζονται στην Εφορία να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μερικών χιλιάδων ευρώ, διάγουν βίο που αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιες δαπάνες ή έχουν «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση και αναβάθμιση του Τμήματος Εσωτερικών Yποθέσεων με στόχο τον αυστηρό έλεγχο των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Τακτικός έλεγχος των φορολογουμένων
Συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα με σκοπό τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εισηγείται η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία έχουν αποδώσει σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Βασίζονται στην ηλεκτρονική τεχνολογία, που επιτρέπει την ταυτοποίηση των φορολογουμένων, τη διαχρονική παρακολούθηση των φορολογουμένων και το συχνό έλεγχο των φορολογουμένων.
Οι προτάσεις της ΤτΕ είναι:
1. Η καθιέρωση για όλους τους Ελληνες πολίτες ενός μοναδικού προσωπικού αριθμού ταυτοποίησης, ο οποίος θα εμφανίζεται σε όλα τα δημόσια έγγραφα που τους αφορούν, σε όλη τους τη ζωή, δηλαδή σε τίτλους σπουδών, πιστοποιητικά γέννησης κ.λπ., απολυτήριο στρατού, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, κοινωνική ασφάλιση, δίπλωμα οδήγησης, συμβόλαια, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία, αγορά (και άδεια κυκλοφορίας) αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., φορολογικές δηλώσεις, άδειες ανέγερσης κατοικίας, σύνολο συναλλαγών με τράπεζες, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.ά.
2. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις (e-invoicing).
3. Οι ταμιακές μηχανές όλων των μικρών επιχειρήσεων (όχι Α.Ε.) λιανικού εμπορίου είναι δυνατόν να συνδεθούν (online) με τη ΓΓΠΣ.
4. Αντικατάσταση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων με τη χορήγηση του ίδιου κινήτρου για όλες τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών.
5. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, να εντοπίζονται οι περιπτώσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον και να ελέγχεται το 5% του συνόλου των δηλώσεων.
6. Αναδιάταξη των φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών (ελεγκτών), προκειμένου να ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι περιπτώσεις εκείνες που έχουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.
7. Ευκολότερη άρση τραπεζικού απορρήτου σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
8. Αύξηση του ποσοστού των ελεγχόμενων δηλώσεων στο 5% των ετήσιων δηλώσεων.
9. Αύξηση κατά το δυνατόν της παρακράτησης του φόρου στην πηγή και της δήλωσης του εισοδήματος από τρίτο πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων.
10. Κατάργηση ή συγχώνευση όλων των φόρων μικρής απόδοσης, όπως οι φόροι υπέρ τρίτων.
11. Βελτίωση υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους και απλοποίηση εντύπων φορολογικών δηλώσεων.
12. Τη συμμετοχή ιδιωτών στις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου των ΔΟΥ.
13. Η μείωση του χρόνου εκδίκασης από τα δικαστήρια των φορολογικών υποθέσεων.
Μοναδικός ατομικός φάκελος
Αποφασιστικό βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής διαχρονικά θεωρεί η ΤτΕ την κατάρτιση ενός μοναδικού ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε φορολογούμενο μετά την ηλικία των 18 ετών ή σε μικρότερη ηλικία, εάν εργάζεται ή συμμετέχει σε συναλλαγή επί ακίνητης περιουσίας.
Επίσης, προτείνει να δημιουργηθεί ένας μοναδικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε μικρή επιχείρηση (ατομική, Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ., αλλά όχι Α.Ε.). Το ηλεκτρονικό αρχείο για κάθε φορολογούμενο θα μπορούσε να περιέχει πληροφορίες (με τη μορφή «χρονολογικών σειρών») για το εισόδημα που δηλώνει κάθε χρόνο, το επάγγελμα, την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αγαθών μεγάλης αξίας (π.χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.), τις τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, την κατοχή μετοχών, λογαριασμών τραπέζης (χωρίς απαραίτητα να φαίνεται το υπόλοιπο του λογαριασμού). Στο αρχείο αυτό θα εμφανίζονταν και όλες οι συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές για όλους τους φόρους και για όλα τα έτη (π.χ. εισόδημα, ΦΠΑ τέλη κυκλοφορίας, μεταβίβαση ακινήτων κ.λπ.), καθώς και οι τυχόν φορολογικές παραβάσεις, ρυθμίσεις και ποινές.
Επίσης, θα εμφανίζονταν όλες οι πληροφορίες (ή θα υπήρχε πρόσβαση) και για την κοινωνική ασφάλιση. Θα προέκυπτε δηλαδή αν, π.χ., ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕκαταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1896089

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου