Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανάλυση της ψυχρής εισβολής 10-11-12 Δεκεμβρίου




Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου:

Την νύχτα της Πέμπτης προς τη Παρασκευή θα ξεκινήσει το πέρασμα του πολύ ψυχρού μετώπου όπου και αναμένεται το πρώτο στάδιο πτώσης της θερμοκρασίας και το πιο απότομο για το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Πίο συγκεκριμένα η πτώση από τα μεσάνυχτα προς την Παρασκευή θα μπουκάρει στα ΒΔκά της χώρας και αναμένονται βαθμιαία τα χιόνια να κατεβούν σε χαμηλά υψόμετρα και το πρωινό της Παρασκευής και σε πεδινά τμήματα πρώτα της Ηπείρου και στην συνέχεια της Μακεδονίας και της Θράκης. Βαθμιαία τα χιόνια θα αρχίζουν να κατεβαίνουν σε χαμηλά υψόμετρα και σε ορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδος, βαθμιαία όμως στην Δυτική και κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο όταν τα χιόνια έχουν καταφέρει να φθάσουν μέχρι και μηδενικό υψόμετρο ο καιρός προοδευτικά θα βελτιωθεί...όπως και στην συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με εξαίρεση την Θράκη. Στην συνέχεια τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με χιονοπτώσεις στις βορειότερες περιοχές μέχρι το κύμα.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου:

Ζώνη σύγκλισης θα δίνει από το πρωί χιονοπτώσεις μέσα στο κεντρικό Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στο τόξο Β.Αιγαίο-Σποράδες -Εύβοια...Κυκλάδες,Β.Κρήτη, στα βόρεια και κεντρικά μέχρι και το "κύμα" και στις Κυκλάδες και την Κρήτη σε χαμηλά υψόμετρα. Μέσα στην ημέρα αναμένεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με συνοδεία καταιγίδων(Τοπικά χιονοχαλαζοκαταιγίδες, κοκοσάλι για την Κρήτη)..Τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν και δυτικότερα και στην ζώνη αυτή να μπει Αττική-Βοιωτία,πιθανόν Αν.Θεσσαλία,Αν.Πελοπόννησος.Φθιώτιδα με ασθενέστερα φαινόμενα.. Βασικό αίτιο της συγκεκριμένης μεταβολή η κυρίως trough που σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας θα δώσει και πολύ καλές συνθήκες αστάθειας τις πρώτες βραδυνές ώρες του Σαββάτου κυρίως με αναμενόμενες και καταιγίδες με συνοδεία χιονιού ή και χιονοχάλαζου..στις προαναφερόμενες περιοχές κατά κύριο λόγο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Η σκυτάλη στην υπόλοιπη Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες:

Στην συνέχεια από ότι φαίνεται θα σημειωθεί πρόσκαιρη ύφεση από την Κυριακή, όμως διαφαίνεται εκ νέου κυκλογέννεση, μια που η εκτεταμένη trough θα συνεχίζει να εκτείνεται στην Κεντροανατολική Μεσόγειο, ενώ το κρύο θα παραμείνει καλά εγκλωβισμένο, και οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Προς το παρόν δεν μπορεί να διευκρινισθεί ποια θα είναι αυτή η θέση πιθανότερο σενάριο κυκλογέννεση Ιόνιο και πέρασμα ανατολικότερα, γεγονός που θα ωφελήσει για σημαντικές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο κορμό της Ηπειρωτικής χώρας και για τον ορεινό όγκο που τόσο της χρειάζεται. Χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας διακρίνονται και στην συνέχεια το χαμηλό θα περάσει ανατολικότερα και τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλότερα και στα κεντρικά..

Η τελευταία παράγραφο απλά αποτελεί μια τάση, μια που η προγνωσιμότητα είναι πολύ κακή...

Πέρα από τα χιόνια που προαναφέρονται, αναμένονται και άλλα φαινόμενα τα οποία θα αναλυθούν σε πιο συγκεκριμένο άρθρο 24-36 πριν τα φαινόμενα λάβουν χώρα...

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η πολύ μεγάλη και ασυνήθιστη πτώση(πτώση μετάβασης 2 εποχών),οι χιονοπτώσεις κυρίως σε ανατολικά προσήνεμα ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου

(Δεν θα ήταν καθόλου περίεργο αν βλέπαμε χιόνι στην Νάξο για πρώτη φορά τον Χειμώνα, όταν κάποιες πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να μην καταφέρουν να δουν την πρώτη νιφάδα αν και στο αμέσως χρονικό διάστημα θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα και πιθανότατα θα δούμε χιονοπτώσεις πιο σημαντικές εκεί.)

Σημειώνεται ότι λεπτομέρειες για τον καιρό της Αττικής θα δοθούν περίπου 24-36 ώρες πριν να λάβει χώρα το φαινόμενο, μια που λεπτομέρειες τις τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο και αν, καθώς και οι ώρες τις οποίες θα επηρεαστούν..


Επιμέλεια: Θεόδωρος Γκέσουρας
Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου