Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Απλήρωτοι το 10%-12% των λογαριασμών -



Πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ αν συνεχίσουν αν αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ήδη έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα...



Πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ αν συνεχίσουν αν αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ήδη έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα...

Κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν πως οι λογαριασμοί που δεν πληρώνονται έχουν φθάσει στο 10%-12% του συνόλου των εισπρακτέων λογαριασμών, ποσοστό πολύ πάνω από το 2%-2,5% που είναι κατά μέσον όρο το όριο «ανοχής» για τις ηλεκτρικές εταιρείες στην Ευρώπη. Στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί που απλώς οι καταναλωτές καθυστερούν να εξοφλήσουν. Αν περιληφθούν και αυτοί τότε το συνολικό ποσοστό μπορεί να ξεπερνά το 20%.
«Αν οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπεράσουν το 15%, τότε πρέπει να σημάνει συναγερμός στην επιχείρηση, όσον αφορά τη ρευτότητά της», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΕΗ. Εκτός από οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις που κλείνουν αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων εταιρειών και βιομηχανιών που δεν πληρώνουν ή καταβάλλουν ποσά έναντι κ.λπ.
Ανταγωνισμός Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι αρκετοί από τους «καλούς» πελάτες της ΔΕΗ στα τιμολόγια - φιλέτα, όπως είναι τα εμπορικά, έχουν μεταφέρει τη σύνδεση σε άλλους παρόχους. Από την άλλη πλευρά, τα νέα, αναδιαρθρωμένα τιμολόγια ρεύματος που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011, θα επιφέρουν συνολική απώλεια εσόδων στη ΔΕΗ ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τις αυξήσεις άνω του 13% που προβλέπουν για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών θα έχουν και πολλές μειώσεις κυρίως για τους εμπορικούς και τους οικιακούς πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις.
Εν τω μεταξύ, χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά έστειλε επιστολή στο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του επειδή η ΔΕΗ έχει αρχίσει να αποξηλώνει ρολόγια από επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν το λογαριασμό ρεύματος.
«Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το μέγεθος των ημερήσιων εντολών αποκοπής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά», αναφέρει ο Σύλλογος στην επιστολή του και καταλήγει, «σε καμία περίπτωση δεν παραβλέπουμε την υποχρέωση των συναδέλφων να πληρώνουν τους λογαρασμούς. Θεωρούμε, όμως, ως άτυπη υποχρέωση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ την παροχή διευκόλυνσης σε ορισμένες ομάδες, όπως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που στη δίνη των καταστάσεων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».
Μανταλένα Πίου

http://www.imerisia.gr/default.asp?catid=12410



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου