Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Έρχονται 1.400 νοσηλευτές και... προσωπικό από τον ΟΣΕ στα νοσοκομεία


Μάχη με το χρόνο δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να μη χαθούν 1.339 θέσεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. «Η διαδικασία των προσλήψεων των 1.339 νοσηλευτών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προς τους διοικητές 42 νοσοκομείων της χώρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Παρασκευής -επρόκειτο για την τρίτη συνάντηση του υπουργού με τους διοικητές του ΕΣΥ από τον Οκτώβριο. Στη σημερινή συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης οι γενικοί γραμματείς, κ.κ. Αντώνης Δημόπουλος και Νίκος Πολύζος.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας στους διοικητές, στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου οι προσλήψεις, οι περισσότερες από αυτές θα χαθούν, καθώς από το 2011 η χώρα έχει αναλάβει έναντι της Τρόικας δέσμευση ότι για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτούνται, θα προσλαμβάνεται μόνο ένας.


Προσλήψεις νοσηλευτών με διαδικασία-εξπρές


Μάλιστα, για να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο της υγείας, το επόμενο έτος, βάσει αυτής της κυβερνητικής δέσμευσης και με δεδομένο το (χειρότερο) σενάριο ότι δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων ως το τέλος του 2010, ο κ. Λοβέρδος επέμεινε στο ό,τι «από τις 1.339 θέσεις νοσηλευτών που εξασφαλίστηκαν, μόνο οι 200 θα μπορούσαν να προχωρήσουν το νέο έτος. Οι υπόλοιπες θα χάνονταν».


Γι’ αυτό και ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τους διοικητές να επισπεύσουν τη διαδικασία, τονίζοντάς τους ότι, μόλις λάβουν τον κατάλογο με τους νοσηλευτές από το ΑΣΕΠ -κάτι που προσδιόρισε χρονικά μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες- να ζητήσουν από τους επιλεγέντες να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Μάλιστα, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας διένειμαν στους διοικητές φωτοτυπίες των σχετικών εγγράφων και τους ζητούσαν να ενεργοποιήσουν τάχιστα το μηχανισμό για τις προσλήψεις.


Πάντως, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η  διαδικασία μέχρι πρότινος χρειαζόταν… χρόνια ολόκληρα για να διεκπεραιωθεί και οι νοσηλευτές έφθαναν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με πολυετή καθυστέρηση, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα που καλείται να υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας μέσα στις επόμενες 28 ημέρες!


Μετατάξεις από τον ΟΣΕ στα νοσοκομεία


Εκτός από νοσηλευτές, το ΕΣΥ μπορεί να ελπίζει ότι θα αποκτήσει σύντομα και τραυματιοφορείς, τεχνικούς και άλλες σημαντικές για τη λειτουργία των νοσοκομείων ειδικότητες. Κατά τη σημερινή συνάντηση με τους διοικητές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους επέστησε την προσοχή στον ΟΣΕ, αλλά και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των μετατάξεων του πλεονάζοντος προσωπικού. «Δηλώστε ενδιαφέρον για το πλεονάζον προσωπικό. Αναζητήστε κόσμο. Προσπαθήστε  να καλύψετε ό,τι σας λείπει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Εύσημα και γραπτές συστάσεις προς τους διοικητές


Η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, ιδίως των φαρμακείων και των αποθηκών, ήταν βασικό θέμα της συζήτησης. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένη από τον ρυθμό υλοποίησης της μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία του Μνημονίου, δηλαδή στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Όπως εκτίμησε μάλιστα ο κ. Λοβέρδος, «τα νοσοκομεία θα έχουν πλήρη μηχανοργάνωση πολύ νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάρτιο, που είναι η τελική προθεσμία».


Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι διοικητές έλαβαν αυστηρές συστάσεις για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, για να αποφευχθεί οιαδήποτε παρανόηση ως προς το περιεχόμενο τους και τις ημερομηνίες υλοποίησής τους, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, κατόπιν ρητής εντολής του γενικού γραμματέα κ. Πολύζου, φρόντιζαν να δίνουν το τετρασέλιδο πυκνογραμμένο έγγραφο στους διοικητές άμα τη είσοδό τους στην αίθουσα του ΕΚΕΠΥ, όπου γινόταν η συνάντηση.


Μεταξύ άλλων, οι διοικητές καλούνται να τηρούν -και φυσικά να τα παραδώσουν αρμοδίως- στοιχεία για το κόστος υπηρεσιών υγείας των αλλοδαπών και των απόρων, νόμιμων και μη, καθώς και να καταγράψουν αναλυτικά όλο το στοκ υλικών και φαρμάκων που έχουν στις αποθήκες των νοσοκομείων και να τα αντιπαραβάλουν με τα στοιχεία των αντίστοιχων υπηρεσιών.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=93866

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου