Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΡΑΕ: Η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει επανεξέταση εντός του 2011 Πιθανή και νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ηλεκτρικού μέσα στο 2011, αφήνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τόσο μέσω των τιμολογίων ενέργειας, όσο και μέσω του ειδικού τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τέλος ΑΠΕ), το οποίο επιβαρύνει όλους τους λογαριασμούς.
Συγκεκριμένα, η Αρχή στις αποφάσεις που έλαβε για τα τιμολόγια ηλεκτρικού και εισηγήθηκε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αποδέχεται τη λογική των αποκλίσεων έναντι των αρχικών δεσμεύσεων για πλήρη εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικού, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου στην οποία περιλαμβάνεται όλο το 2011. Ωστόσο η ΡΑΕ σύμφωνα με το κείμενο της απόφασής της, κρίνει σκόπιμο να επισημάνει πως, αφενός τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου, αντανακλούν το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω της υψηλής υδραυλικότητας και των χαμηλών τιμών των καυσίμων. Έτσι προτείνει να επανεξεταστούν μέχρι το τέλος του έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωσή τους.
Επιπλέον η ΡΑΕ επισημαίνει ότι στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή το 2013 θα πρέπει:
* Τα τιμολόγια που θα ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες να μην διαφοροποιούνται σε κατηγορίες ανάλογα με την τετραμηνιαία κατανάλωση και τον τύπο παροχής (μονοφασικό ή τριφασικό).
* Για τους πελάτες αγροτικής χρήσης θα πρέπει να προωθούνται τιμολόγια με ζωνικές χρεώσεις, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η ορθολογική χρήση ενέργειας.
* Να έχει καταργηθεί η διάκριση σε τιμολόγια βιομηχανικής και εμπορικής χρήσης.
* Να προωθηθεί η διάκριση τιμολογίων ανάλογα με το συντελεστή φορτίου του πελάτη.
Επιπλέον συνιστά:
* Την επανεξέταση της βάσης υπολογισμού των Τιμολογίων Ρυθμιστικού Ελέγχου της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και την έκδοση νέας απόφασης για τα τιμολόγια αυτά έως το τέλος του 2011, ώστε να αντανακλάται το πραγματικό κόστος.

περισσότερα http://www.naftemporiki.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου