Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

444 ώρες περισσότερη δουλειά για τους Έλληνες


Οι Έλληνες εργάζονται 444 ώρες περισσότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένη η μερική απασχόληση , ο μέσος όρος εργασίας των Ελλήνων είναι 2.120 ώρες σε σχέση με των ευρωπαίων που είναι 1. 676 ώρες και άρα ο ψηλότερος στην Ε.Ε.  

Σε επίπεδο ευρωζώνης μετά την Ελλάδα η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής Ιταλία 1.802 ώρες ανά έτος, Σλοβακία 1.769 ώρες, Πορτογαλία 1.745 , Φινλανδία 1.728 ώρες ετησίως, Αυστρία 1.631, Ισπανία 1.627, Ιρλανδία 1.601, Βέλγιο 1.568, Λουξεμβούργο 1.555, Γερμανία 1.432 και Ολλανδία 1.389 ώρες, ετησίως.

Χθες η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε την  έναρξη της δεύτερης φάσης της δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, σχετικά με την επανεξέταση της κοινοτικής οδηγίας για τον καθορισμό των ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις Λάζλο Αντορ, η δεύτερη αυτή φάση διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων επικεντρώνεται στην εξέταση των απόψεών τους για να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας για την επανεξέταση των κανόνων της ΕΕ για το χρόνο εργασίας.

Την άνοιξη του 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε «μπλοκάρει» πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία επέτρεπε την υπέρβαση του ανώτατου χρόνου εργασίας των 48 ωρών/εβδομάδα, που ισχύει σήμερα στην Κοινότητα. Η υπέρβαση χωρίς όρια επιτρέπεται σήμερα μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και σε χώρες μέλη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (έχουν προσωρινή ρήτρα εξαίρεσης), ενώ εάν περνούσε η απόφαση του Συμβουλίου η υπέρβαση του 48ωρου θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε προαναγγείλει το 2009 ότι μόλις τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, θα επαναφέρει το θέμα με διαφορετική διαδικασία, η οποία θα προβλέπει δημόσια διαβούλευση σε δύο φάσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους, πριν υποβληθεί νέα πρόταση.

Σκοπός της διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν γνώμες για συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις που αφορούν βασικά ζητήματα όπως: ο χρόνος εφημερίας, το χρονοδιάγραμμα ελάχιστων περιόδων ανάπαυσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερβολικών ωρών εργασίας, ο καλύτερος συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και η διευκρίνιση των τομέων στους οποίους υπάρχει ασάφεια δικαίου.  

Από τις απαντήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών σε επίπεδο ΕΕ κατά την πρώτη φάση της διαβούλευσης προέκυψε ευρεία συναίνεση. Το σαφές μήνυμα που δόθηκε ήταν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αλλαγές στους ισχύοντες κανόνες για το χρόνο εργασίας.


http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου