Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ενίσχυση της απασχόλησης και της διαδικασίας κοινωνικοποίησης των Ατόμων με Αναπηρία...


Tης Όλγας Σαράφη

"Το Νοέμβριο του 2010 η Επιτροπή υπέβαλε νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία, για το διάστημα 2010 - 2020, η οποία θα περιλαμβάνει κεφάλαια για την απασχόληση και την εκπαίδευση και θα περιγράφει συγκεκριμένες ενέργειες με σκοπό να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία", επεσήμανε η...
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κα Reding αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας σχετικά με την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία και την επιτυχημένη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Τα άτομα με αναπηρία έχουν τις μισές πιθανότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, το 1/3 αυτών δεν έχει ταξιδεύσει ποτέ και το 50% δεν έχει συμμετέχει ποτέ σε αθλητικές δραστηριότητες. Σε μια περίοδο, που τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται, είναι κοινή παραδοχή ότι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν -ή να παραμείνουν- εκτός αγοράς εργασίας, και κατ’ επέκταση να συρρικνωθεί το εισόδημά τους. Παράλληλα τα ΑμεΑ έχουν δυσκολότερη και συχνά πιο κοστοβόρα πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και με αυτόν τον τρόπο η απειλή του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας για αυτήν την ευπαθή κοινωνική ομάδα αυξάνει επικίνδυνα.
Σημειώνεται ότι το 1/6 του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης αποτελείται από ΑμεΑ και το ποσοστό απασχόλησης των ΑμεΑ στην Ευρώπη είναι 50%, όταν το ποσοστό για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι 68%, ενώ μόνο το 20% των πολιτών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα είναι ενεργά μέλη στην αγορά εργασίας και σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σε μια γηράσκουσα Ευρώπη, αλλά και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
"Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης, ενώ μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης προάγει την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής όλων των μειονεκτουσών ομάδων. Παράλληλα, στο πλαίσιο αύξησης της κινητικότητας, προγράμματα της Ε.Ε., όπως το "Νεολαία σε κίνηση" που δίδουν προτεραιότητα σε ΑμεΑ καλύπτουν τις πρόσθετες δαπάνες στις οποίες αυτά υποβάλλονται", σημείωσε η κα Reding.


http://press-gr.blogspot.com/2010/12/blog-post_07.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου