Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοφανείς οι πλημμύρες στην Αυστραλία


Έκταση που είναι μεγαλύτερη απ όσο η Γαλλία και η Γερμανία μαζί έχουν καλύψει τα νερά από τις πλημμύρες στην βορειοανατολική Αυστραλία, σκεπάζοντας 22 πόλεις, όπου ζουν 200.000 άνθρωποι.

Εξαιτίας των πλημμυρών έχει κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια απ όπου γίνονται εξαγωγές ζάχαρης και έχει σταματήσει η λειτουργία μεγάλων ανθρακωρυχείων, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργία μεγάλων εταιριών του κλάδου, όπως η Anglo American και η Rio Tinto .

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ υφίσταται τις συνέπειες από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων, ύστερα από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, εδώ και δύο εβδομάδες, που προκάλεσε το φαινόμενο «Λα Νίνια».

«Η καταστροφή κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει», προειδοποίησε η πολιτειακή πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Άνα Μπλιγκ. «Έχουμε 22 μικρές ή μεγάλες πόλεις που είτε έχουν υποστεί μεγάλες πλημμύρες, είτε έχουν απομονωθεί. Αυτό αφορά περίπου 200.000 ανθρώπους σε μία περιοχή που είναι μεγαλύτερη από την έκταση που έχουν μαζί η Γαλλία και η Γερμανία», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μία φυσική καταστροφή σε όλο το Κουινσλαντ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία επισκέφθηκε την πόλη Μπούνταμπεργκ, όπου το λιμάνι έκλεισε εξαιτίας των πλημμυρών. Το λιμάνι αυτό είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς εξαγωγών ζάχαρης, καθώς από το Μπούνταμπεργκ διοχετεύονται στις διεθνείς αγορές κάθε χρόνο περίπου 400.000 τόνοι του συγκεκριμένου προϊόντος.

Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στο Κουίνσλαντ θυμίζουν θάλασσα, από της οποίας την επιφάνεια προεξέχουν μόνο στέγες κτηρίων και κάποια μικρά τμήματα γης όπου συγκεντρώνονται κοπάδια ζώων. Εκεί που πριν από λίγες μέρες υπήρχαν δρόμοι, σήμερα πλέουν μικρές βάρκες που μεταφέρουν ανθρώπους και είδη πρώτης ανάγκης.

Λόγω των πλημμυρών έχουν υποστεί ζημιές περίπου οι μισές καλλιέργειες σιτηρών της Αυστραλίας, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, όπου ήδη οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου σχεδόν κατά 45%.

Οι αυστραλιανές αρχές εκτιμούν ότι οι πλημμύρες θα αρχίσουν να υποχωρούν μετά από μία εβδομάδα.



Πηγή:http://www.zougla.gr/
http://meteoparea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου