Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
«Παράθυρο» για την κατάργηση, σε επίπεδο επιχείρησης και κατόπιν συμφωνίας, των κλαδικών συμβάσεων, την καταβολή χαμηλότερων αποδοχών (έως τα όρια της ΕΓΣΣΕ) και την πραγματοποίηση «συμφωνημένων» απολύσεων με χαμηλότερες...
αποζημιώσεις, «ανοίγει» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις επιχειρήσεις. Με το τελικό σχέδιο της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, που ενέκριναν χθες η τρόικα και το Υπουργικό Συμβούλιο:
Οι επιχειρήσεις (ακόμη και με λιγότερους από 50 εργαζόμενους) και τα σωματεία θα μπορούν, ακόμη και για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, να μειώνουν έως τα όρια των αποδοχών της ΕΓΣΣΕ τους μισθούς (και όχι χαμηλότερα όπως ορίζει ο νόμος Λοβέρδου). Οι συμβάσεις δεν θα έχουν χρονικό περιορισμό (μπορεί να υπογράφονται κάθε χρόνο), θα μπορούν να προβλέπουν μειώσεις αποδοχών ακόμη και πάνω από 26% και να καθορίζουν τον αριθμό των απολύσεων που θα γίνονται σε ετήσια βάση (η αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο μισθό και θα υπολογίζεται με το μισθό της κλαδικής σύμβασης μόνο αν η απόλυση γίνεται πέρα από το συμφωνημένο όριο).
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών (δεν θα μπορούν να επεκτείνονται με απόφαση υπουργού). Οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές θα ισχύουν, ωστόσο, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού, όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση και στον εργοδότη που δεν είναι μέλος οργάνωσης. Δημιουργείται δηλ. ένα «ανάχωμα» στις ατομικές συμβάσεις.

Οι «υπό δοκιμή» εργαζόμενοι (για διάστημα 1 έτους αντί των 2 μηνών που είναι σήμερα) δεν θα αποζημιώνονται όταν απολύονται.
Μειώνεται σε 1 μήνα ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες. Σε περίπτωση μη προειδοποίησης, θα καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης ενός μηνός (αντί των 2 σήμερα).
Καταργείται η προσαύξηση 10% για την υπερωριακή απασχόληση των μερικώς απασχολουμένων.
Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.
Αυξάνεται από 18 σε 36 μήνες η επιτρεπόμενη διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις).
Περιορίζεται η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή και βασικού μισθού.
Ορίζεται ημερομηνία λήξης για τη διατήρηση ή κατάργηση της διαιτησίας ύστερα από απόφαση των κοινωνικών εταίρων και περιορίζεται το Δ.Σ. του ΟΜΕΔ σε 7μέλη, από 11. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα πρέπει να λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση και των 7 μελών του.


http://fimotro.blogspot.com/2010/12/blog-post_9918.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου