Σάββατο 22 Μαΐου 2010

        Αποχαιρετώντας το Κόκκινο Φαράγγι του Αλιάκμονα

Παρά τις κακοκαιρίες που προβλέπονταν για το Σάββατο, η ομάδα των Φίλων των Ποταμών που συγκεντρώθηκε να τιμήσει με μια τελευταία κατάβαση, το ομορφότερο κομμάτι του Αλιάκμονα, δεν αποθαρρύνθηκε. Ακόμα και μετά τις πιστοποιημένες υψηλές στάθμες νερών, η αποστολή «Τελευταία Κατάβαση στο Κόκκινο Φαράγγι» δε θα μπορούσε να ακυρωθεί. Ούτε ακόμη οι ξαφνικές ακυρώσεις από τους rafters που θα συνέπλεαν μαζί μας στην αναμνηστική αυτή κατάβαση, δεν μας πτόησαν.
Μετά τη Σαββατιάτικη «προπόνηση» στον όγκο νερού που έγινε στο Βενέτικο Α, από τη γέφυρα Τρικώμου μέχρι τη γέφυρα Σταυροποτάμου, η ομάδα ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί από τα Γρεβενά για το φράγμα του Ιλαρίωνα.



Τα 12χλμ ποταμίσιας διαδρομής, που είναι γνωστά στους φίλους του καγιάκ και του ράφτινγκ ως Αλιάκμονας Β, ξεκινούν μετά τη Μονή του Οσίου Νικάνορος, διασχίζουν το Κόκκινο Φαράγγι για να καταλήξουν στο μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ, στη Μονή Αγίου Ιλαρίωνα, απ’ όπου πήρε και τ’ όνομά της. Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του και υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί, οπότε θα φραγεί και η σήραγγα εκτροπής, που σήμερα περνά το νερό δίπλα απ’ το φράγμα και ο ταμιευτήρας θ’ αρχίσει να γεμίζει. Υπολογίζεται πως σε μερικούς μήνες η λίμνη θα φτάσει σε πλήρη έκταση, καλύπτοντας μήκος 25χλμ ανάντη του φράγματος.



Το υδροηλεκτρικό του Αγ. Ιλαρίωνα είναι το 5ο κατά σειρά και κυριολεκτικά «στη σειρά» έργο στον Αλιάκμονα, με πρώτα το ζευγάρι υδροηλεκτρικών ΥΗΕ Αγίας Βαρβάρας και ΥΗΕ Ασωμάτων, 3ο το ΥΗΕ Σφηκιάς και 4ο το ΥΗΕ Πολυφύτου. Τα 4 πρώτα έχουν συνολική ισχύ 798 MW ενώ του Ιλαρίωνα θα έχει ακόμη 157 MW. Όπως έχουμε πει, ακόμη ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό σχεδιάζεται από τη ΔΕΗ, αμέσως πάνω απ’ το τέρμα της λίμνης που θα σχηματιστεί απ’ το ΥΗΕ Ιλαρίωνα. Το εν λόγω ΥΗΕ Ελαφίου, θα πλημμυρίσει εκτός από τον Αλιάκμονα, τους παραποτάμους του Βενέτικο (μέχρι τη γέφυρα Πηγαδίτσας) και Γρεβενιώτη, ενώ η λίμνη του θα έχει μήκος 40χλμ περίπου.



Φτάνοντας μέσω Χρωμίου, στην περιοχή του φράγματος, μας έπιασε δέος. Το βαθμιδωτό φράγμα των 130μ ύψους, από λευκά σκύρα, φάνταζε εκτυφλωτικό όπως άσπριζε στον ήλιο. Κατεβαίνοντας στο ύψος του ποταμού, περάσαμε την λευκή εκκλησούλα του Αγίου Ιλαρίωνα και μπήκαμε στο εργοτάξιο. Το πρώτο που βλέπεις είναι η έξοδος της σήραγγας εκτροπής όπου το ποτάμι ξεχύνεται ορμητικό με ασύλληπτη ταχύτητα που μόνο αν το δει ζωντανά μπορεί να εκτιμήσει κανείς.



Ανεβήκαμε τον δρόμο προς τη στέψη του φράγματος και μόνο από εκεί ψηλά διανοηθήκαμε το μέγεθος του έργου. Κοιτώντας κάτω, τ’ αυτοκίνητα και τα μεγάλα χωματουργικά έμοιαζαν παιχνιδάκια, ενώ οι άνθρωποι μυρμήγκια.



Ο μεγάλος ποταμός που έβγαινε αφρισμένος απ’ τη σήραγγα, έμοιαζε με άγριο άλογο που μόλις του φόρεσαν τη σέλα και πάσχει να απελευθερωθεί. Λίγο πιο κάτω, μετά από κάτι τεράστιους σωρούς αμμοχάλικου, τα υπόλοιπα άλογα της φυλής του, εξημερωμένα, στέκονται και βοσκούν ήρεμα κι αμίλητα. Μάταια ο ορμητικός Ιλαριώνας προσπαθεί με τη δύναμή του να παρακινήσει τους λιμνάζοντες αδερφούς του. Γρήγορα τα κύματά του καταλαγιάζουν, πνιγμένα στην ηρεμία του κατεστημένου. "Τι τινάζεσαι και οδύρεσαι Ιλαρίωνα, του λένε ο Πολύφυτος, η Σφηκιά, οι Ασώματοι... αποδέξου τη μοίρα σου. Σε λίγο θα ‘ρθεις να μας βρεις κι εσύ..."


Κατηφορίσαμε απ’ την άλλη πλευρά του φράγματος, προς τη πλευρά που ακόμη το ποτάμι είναι ζωντανό. Ο μαύρος βράχος του φαραγγιού, απ’ τη δεξιά πλευρά, είναι φυσικός και όμορφος. Απέναντι, το βουνό είναι φαγωμένο κι ασπρισμένο απ’ τα έργα.





Κοιτάμε με εντύπωση γύρω μας. Επάνω, μια παράξενη μα επιβλητική μπετονένια κατασκευή εκχειλιστών, ορθώνει τον όγκο της σαν φρούριο. Χαμηλά, στη βάση του φράγματος, ένα στόμιο με δύο δόντια ρουφάει το ήρεμο μεγαλόσωμο άτι, τον "Ιλαρίωνα" και μέσα απ’ τη σήραγγα εκτροπής το πετά στο μαντρί με τ’ άλλα. Δίπλα, οι «διαστημικές» - όπως τις χαρακτήρισε με απορία ο Χάρης – κατασκευές, της υδροληψίας και του εκκενωτή, αρματωμένες ήδη με τις χαλύβδινες σχάρες τους, περιμένουν πότε θα κλείσει η εκτροπή για να οδηγήσουν τ’ άλογα στη δουλειά... να κινήσουν τις τουρμπίνες παραγωγής ρεύματος!



Αναγνωρίζουμε πως τα "ποταμίσια άλογα" είναι πολύτιμος παραγωγός ενέργειας, στη σημερινή εποχή και πως τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παράγουν πολύτιμο έργο. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε και μάλλον ποτέ δεν θα δεχθούμε, είναι η αποκλειστικά και μόνο ενεργειακή - οικονομική αντιμετώπιση των ποταμών ως πηγή προς εκμετάλλευση, αδιαφορώντας για την ευρύτερη επίπτωση στο περιβάλλον. Κατασκευάζοντας το πέμπτο στη σειρά μεγάλο υδροηλεκτρικό στον Αλιάκμονα και σχεδιάζοντας ακόμη ένα στο Ελάφι, δημιουργούμε μια σειρά από λίμνες, χωρίς φυσική ροή, αλλάζοντας ριζικά το τύπο του οικοσυστήματος. Σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ρύπανση του Αλιάκμονα και των παραποτάμων τους από φυτοφάρμακα και απόβλητα εργοστασίων, το ποτάμιο οικοσύστημα της περιοχής είναι καταδικασμένο σε μαρασμό.

http://greekriverfriends.blogspot.com/2010/05/blog-post_20.html




Ας ταξιδέψουμε λοιπόν για τελευταία φορά μαζί, είπαμε και ξεκινήσαμε για την είσοδο του ποταμού, 12 χλμ πιο πάνω, στη Μονή Οσίου Νικάνορος.
Ο καιρός είναι καλός σήμερα. Φυσάει, αλλά το βαθύ φαράγγι θα μας προστατεύει. Τα νερά, γοργοκίνητα στην αρχή, μας βοηθάνε αυτά τα πρώτα 6χλμ, που το ποτάμι δεν έχει κλίση και είναι συνήθως αργό. Αφού δεν έχουμε να κάνουμε πολύ κουπί, αφηνόμαστε ν’ απολαύσουμε τη φύση γύρω μας. Οι χαμηλές όχθες είναι πνιγμένες στο πράσινο, με κάποια διαλλείματα όπου οι βράχινοι σχηματισμοί βάζουν τη δικιά τους άγρια πινελιά. Ένα ζευγάρι ερωδιών και πιο κάτω ακόμη ένα, σηκώνονται μόλις μας αντιληφθούν και αιωρούνται ψηλά, πάνω απ’ τα κεφάλια μας, για να ξανακάτσουν στην κορφή ενός δέντρου ή σ’ ένα απότομο βράχο, ψηλά στο φαράγγι.



Τα μανιτάρια του ποταμού – όχι τα φαγώσιμα για τα οποία είναι γνωστή η περιοχή, αλλά αυτά που σχηματίζονται στο νερό από την περιδίνηση των ρευμάτων και το χτύπημα του νερού στα τοιχώματα του φαραγγιού – μας κρατάνε σε εγρήγορση και απαιτούν από μέρους μας καλή τεχνική στο κουπί και καλή ισορροπία. Σε 40 λεπτά περίπου, μπαίνουμε στο κόκκινο φαράγγι. Αριστερά και δεξιά μας, απότομοι τοίχοι 50 και 100 μέτρα ψηλοί, από σπασμένο καφε-κόκκινο βράχο.



Τα πρώτα περάσματα είναι μπροστά μας. Κάποιοι βραχώδεις σχηματισμοί στην κοίτη αντιστέκονται στην ορμή του δυνατού ποταμού. Το ποτάμι γονατίζει, χτυπά τα βράχια με μανία, κύματα σηκώνονται, χτυπάνε μεταξύ τους και με τα βράχια, αφροί πετάγονται ψηλά, τεράστιες δίνες ψάχνουν ν’ αρπάξουν και να ρουφήξουν μέσα τους όποιον άτυχο καγιάκερ βρεθεί δίπλα τους. Κάποια παιδιά στην ομάδα μας δεν έχουν ξαναβρεθεί στο κόκκινο φαράγγι. Άλλοι έχουν ξαναπεράσει από εδώ αλλά σήμερα δε τον αναγνωρίζουν. Κάνει σα λυσσασμένος. Σα να ξέρει τι του ετοιμάζει ο άνθρωπος και προσπαθεί να τον φοβίσει. Άδικα πάμε να τον καλμάρουμε ή να του εξηγήσουμε. Μόνη λύση να προσπαθήσουμε να ξεγλιστρήσουμε απ’ τις παγίδες που μας έχει στήσει.


 

2.900 Harley Davidson έσπασαν το ρεκόρ Guinness στην γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

Σάββατο, 22 Μάιος 2010 17:06
Η Πάτρα μπαίνει στο βιβλίο Γκίνες καθώς πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διέλευση 2.900 μοτοσικλετιστών από την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.
Δείτε το video
Το προηγούμενο ρεκόρ Γκίνες, για την ταυτόχρονη διέλευση μοτοσικλετιστών πάνω από μια γέφυρα ήταν 2.552.

Απίστευτη εικόνα για χιλιάδες θεατές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την γέφυρα. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης δεν θα έρθει τελικά στην πλατεία Γεωργίου. Χαιρετίζει ωστόσο την διοργάνωση ως μια σημαντική κίνηση προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Αυτή την ώρα στο κέντρο της Πάτρας επικρατεί πανδαιμόνιο, από τους χιλιάδες χαρλεάδες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Γεωργίου για το επόμενο event τους ενώ πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί για να θαυμάσει από κοντά τις θρυλικές μηχανές. Το κλίμα θυμίζει γιορτή, βοηθούντος και του καιρού που έκανε τελικά το χατήρι των διοργανωτών.
thebest.gr
http://www.amfissapress.gr/epikairotita/17-2009-11-02-15-17-29/1714-2900-harley-davidson----guinness----


Εκδήλωση του Χαμόγελου του Παιδιού για τα εξαφανισμένα παιδιά.

25η Μαΐου 2010

Παγκόσμια Μέρα Για τα Εξαφανισμένα Παιδία.

«
Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Σας προσκαλεί την Τρίτη 25 Μαΐου 2010 και ώρα 11:00 π.μ στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Εκθεσιακή Αίθουσα του Μετρό Συντάγματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

Στην συνάντηση, που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εξαφανίσεων ανηλίκων, θα ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό για το φαινόμενο.

Ευχόμαστε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και απο κοινού να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στους πολίτες τόσο της Ελλάδας όσο και ολόκληρου του κόσμου!
http://koukfamily.blogspot.com/2010/05/blog-post_3331.html

Πρωτάθλημα motocross στη Χαλκίδα

Ο 3ος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος motocross, θα διεξαχθεί αύριο στις 11:00, στη δημοτική πίστα μηχανικίνητου αθλητισμού της Χαλκίδας






http://karfotiko.blogspot.com/2010/05/motocross.html

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα

Στις φλόγες τυλίχθηκε λίγα λεπτά μετά τις 18:00 το απόγευμα υπόγειο διαμέρισμα, σε κτήριο, στη συμβολή των οδών Γρυπάρη και Ιφιγένειας στην Καλλιθέα.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πληροφορίες για εγκλωβισμένους ή τραυματίες.


http://24gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_7618.html
ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Δ ΕΘΝΙΚΗ


ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ ΤΟΝ ΕΡΜΗ  ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ  ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ  ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΘΝΙΚΗ

ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΦΙΛΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ


ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Μετά τον τελικό του Champions League οι φανατικοί οπαδοί του μπάσκετ θα μείνουν στις τηλεοράσεις για να δούνε τους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας. Μέχρι τώρα οι Celtics προηγούνται 2-0. Boston Celtics - Orlando Magic
50-32 ήταν το αποτέλεσμα της κανονικής περιόδου για τους Celtics, ενώ 59-23 ήταν για τους Magic. Εχει καμία σημασία αυτό τώρα; Καμία και η κανονική περίοδος δείχνει για μια ακόμα φορά ότι δεν μετράει πολύ, έτσι οι Celtics αφού απέκλεισαν τους Cavaliers και έστειλαν τον LeBron James διακοπές, θέλουν να στείλουν και το Orlando, ώστε να έχουμε πάλι το ζευγάρι στον τελικό Lakers - Celtics. Βλέποντας τα παιχνίδια των ομάδων ήταν αρκετά κλειστά όλη τη σεζόν, ενώ αυτά που μετράνε στα πλέι οφ είχαν τον χαρακτήρα των παικτών να μετράει. Ετσι ο Jameer Nelson για το Orlando έχασε 2 προσπάθειες για τρίποντο στο τέλος, ο Vince Carter έχασε 2 συνεχόμενες βολές με το Orlando να χάνει για 2η φορά στην έδρα του. Ετσι η σειρά πάει στη Βοστώνη, όπου οι Celtics απειλούν να κάνουν το Sweep με 4-0. Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι στην κανονική περίοδο και τα 2 παιχνίδια μεταξύ τος στη Βοστώνη τα κέρδισαν οι Magic, κάτι που θα πάνε να κάνουν πάλι. Αδύναμος κρίκος του Orlando φέτος είναι πάντως ο Rashard Lewis που δεν έχει κάνει κάποιο αξιόλογο παιχνίδι, ενώ αποτυγχάνει να περιορίσει και τον προσωπικό του αντίπαλο στην άμυνα. Αυτός ο παίκτης που έχει εντυπωσιάσει πάντως είναι ο Rondo των Celtics ο οποίος έχει εξελιχτεί σε έναν πραγματικό All-Star point guard. Στο στοίχημα πάντως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κρίσιμος παίκτης για τους Magic Lewis θα κάνει επιτέλους ένα παιχνίδι ανάλογο της αξίας του. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσει το μέσο όρο πόντων του μεταξύ των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι θα σκοράρει αρκετά τρίποντα κάτι που βοηθάει και τον Howard στη ρακέτα. Ετσι θα επιλέξω στο στοίχημα το να μπουν
http://www.bethome.gr/stoixima-basketball/1997-nba----235.html

Κυπελλούχος ο ΟΣΦΠ στο πόλο

osfp_titlos09Κυπελλούχος Ελλάδας για 13η φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός.Σε έναν συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε στην 2η παράταση οι 'ερυθρόλευκοι' επικράτησαν του Πανιωνίου με 7-6 με το 'χρυσό' γκόλ να σημειώνει ο Χαντζηθεοδώρου 8 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της 2ης παράτασης.
Tα οκτάλεπτα: 1-2, 1-0, 2-1, 1-2, Παράταση: 1-1, 1-0
Ολυμπιακός (Πάτερος): Σχίζας 2, Χατζηθεοδώρου 2, Ντόσκας, Γιώργος Αφρουδάκης, Θεοδωρόπουλος
Πανιώνιος (Βολτυράκης): Μιράλης 2, Παπαδόγκωνας, Μπεριστιάνος, Κατσαούνης, Μάζης,

http://www.socialnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1415:2010-05-22-16-14-58&catid=50:2010-04-30-12-33-39&Itemid=113
Γεώργιος Ανατολάκης –  Αποκατάσταση γηπέδων για τους μικρούς αθλητές του Πειραιά........



Ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης, συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, να αποκατασταθούν τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου στην παραλία του Μοσχάτου, τα οποία καταστράφηκαν προκειμένου να εκτελεστούν έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τα γήπεδα αυτά φιλοξενούσαν τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου του Πειραιά με παιδιά ηλικίας 8-14 ετών, καθώς επίσης  προγράμματα ανίχνευσης ταλέντων ποδοσφαίρου, με ανάθεση από την Γ.Γ. Αθλητισμού. Η Πολιτεία είχε υποσχεθεί, ότι μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπήρχε αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους, όμως αυτό δεν έγινε! Ο Γιώργος Ανατολάκης κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, καλώντας τον να εκπληρώσει την υπόσχεση της Πολιτείας, καθώς η έλλειψη γηπέδων για τους μικρούς αθλητές του Πειραιά είναι τεράστια. 

περισσότερα: http://melostisneos.wordpress.com

Μήπως ενέργειες σαν του κυρίου Ανατολάκη είναι απαραίτητες για να γίνουν  άμεσα έργα  στην παραλία του Μοσχάτου μας;

Μέλυδρον- ειναι ωραία η θάλασσα 



http://minimarkettrikalon.blogspot.com/2010/05/blog-post_1613.html

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΖΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 36 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ

 

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» Αναφορικά με το δημοσίευμα του φύλλου της 22ης.05.2010 της εφημερίδας «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή κάθε είδους παρανόησης, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:…

…Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1551/07.04.2010 προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ ανακοινώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού μεταξύ άλλων στην ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για χρονικό διάστημα έως 1320 ωρών για τον Αρχαιολογικό χώρο και....
.

το Μουσείο της Πέλλας 9 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 7 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ, καθώς επίσης και η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού για χρονικό διάστημα ως 990 ωρών 11 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 2 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ.

Η δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ διευκρίνιζε ρητά ότι για την πλήρωση των προκηρυχθεισών θέσεων εργασίας θα εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα κριτήρια και η αντίστοιχη μοριοδότηση του αρ. 21 παρ.11 Ν. 2190/2004, ήτοι του ΑΣΕΠ και ότι ειδικότερα οι υποψήφιοι θα καταταγούν σε πίνακα κατά κλάδο ή ειδικότητα με τη σειρά του βαθμού εντοπιότητας, ενώ η σειρά κατάταξης μεταξύ όσων συγκέντρωναν τα ίδια προσόντα θα γινόταν με βάση την βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα βαθμολογούμενα κριτήρια (χρόνος ανεργίας, αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας, αριθμός ανηλίκων τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, βαθμός τίτλου σπουδών, εμπειρία).

Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η επίμαχη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ αφορά στην προκήρυξη ενός απολύτως διαφανούς διαγωνισμού για την πρόσληψη εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού, που διενεργείται αποκλειστικά με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και με αυστηρή μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων, χωρίς την ανάμιξη κανενός άλλου Υπουργείου πλην του ΥΠΠΟ (πολλώ μάλλον χωρίς την ανάμιξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ή εμού της ιδίας).

Κατηγορούμαι σήμερα επειδή στον πίνακα επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναγράφονται συμπολίτες μου, δύο εκ των οποίων τυχαίνει να είναι συνεπώνυμοί μου, είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω απλής συνωνυμίας και καταγγέλλεται ότι η τυχόν επιτυχία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αυτών των ανθρώπων, οφείλεται σε δική μου παρέμβαση, ενώ αποκρύβεται τεχνηέντως το γεγονός ότι οι πίνακες επιτυχόντων καταρτίστηκαν με βάση τα προσόντα που είχαν τα άτομα αυτά και την μοριοδότησή τους σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Άλλωστε οι πίνακες επιτυχόντων υπόκεινται σε ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο.

Είναι προφανές ότι τα άτομα που αναγράφηκαν στους πίνακες επιτυχόντων, είτε είναι συγγενείς μου, είτε τυχαίνει απλά να έχουν κοινό επώνυμο με μένα, έχουν κάθε δικαίωμα να μετέχουν σε διαγωνισμούς προσπαθώντας να πετύχουν την πρόσληψή τους σε κάποια θέση και έχουν κάθε δικαίωμα να πετυχαίνουν σε κάποιο διαγωνισμό, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Παρά τις ανωτέρω διευκρινίσεις όμως και επειδή είναι ανάγκη για όλους μας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, παρακαλώ προσωπικά και δημοσίως το ΥΠΠΟ να προβεί στην εν γένει διερεύνηση του διαγωνισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που οργανώθηκε και εποπτεύεται αποκλειστικά από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη για την συνολική νόμιμη και διαφανή διεξαγωγή του.

Μάλιστα μετά από αίτημα δικό μου και εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, την υπόθεση θα διερευνήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Όσον αφορά την σε βάρος μου παρούσα καταγγελία περί δήθεν παρέμβασής μου στον διορισμό συγγενών και συγχωριανών μου σε θέσεις του Δημοσίου, επειδή αποτελεί άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος μου και επειδή είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για μένα να καλούμαι μετά από δήθεν «καταγγελία» και δήθεν «αποκάλυψη», να αποδεικνύω το ήθος, την αξιοπρέπεια και την πολιτική μου συνείδηση, έχω δώσει ήδη εντολή στους δικηγόρους μου ν’ ασκήσουν τα ένδικα βοηθήματα που μου παρέχει ο νόμος και να προβούν άμεσα στην υποβολή μηνύσεως και αγωγής αποζημίωσης για την δια του τύπου συκοφαντική μου δυσφήμηση και τούτο όχι γιατί επιθυμώ να είμαι στο απυρόβλητο και γιατί δεν δέχομαι την κριτική, αλλά γιατί θεωρώ ότι η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε έρευνα και να έχει στον πυρήνα της την αλήθεια.

Θεοδώρα Τζάκρη
Υφυπουργός Εσωτερικών

http://ksipnistere.blogspot.com/2010/05/36_22.html

Μάνα και κόρη σε "ροζ τρίγωνα"

Μάνα και κόρη σε «ροζ τρίγωνα»! Οι δυο γυναίκες είχαν στήσει μια καλά οργανωμένη «επιχείρηση» στα Χανιά με δέλεαρ το μασάζ και τη χαλάρωση, αλλά και τα πολλά... έξτρα που πρόσφεραν, στοχεύοντας φυσικά στα πορτοφόλια των ανδρών που υπέκυπταν στα θέλγητρά τους.

Η μητέρα και η... κόρη της εκδίδονταν εναλλάξ ή ακόμη και μαζί, ανάλογα με τα γούστα και τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη που περνούσε το κατώφλι του μικρού κέντρου «ευεξίας και χαλάρωσης» για να απολαύσει τις υπηρεσίες τους. Ομως οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνέλαβαν επί το έργον τις δυο γυναίκες, βάζοντας ταυτόχρονα λουκέτο στην προσοδοφόρα οικογενειακή επιχείρησή τους.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια Χανίων, οι δύο γυναίκες, .........


ηλικίας 53 και 33 ετών, είχαν βάλει αγγελία σε εφημερίδα της περιοχής μέσω της οποίας «ψάρευαν» πελάτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στα αφτιά των αστυνομικών είχαν φτάσει εδώ και αρκετό καιρό πληροφορίες για την οικογενειακή «επιχείρηση», στην οποία οι πελάτες εκτός από μασάζ απολάμβαναν πολύ περισσότερα. Δεν είχαν όμως αδιάσειστα στοιχεία, τις χειροπιαστές αποδείξεις που χρειάζονταν δηλαδή. Ετσι, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να στήσουν μια καλή παγίδα για να τις πιάσουν επ’ αυτοφώρω...

Αστυνομικός προσποιούμενος τον πελάτη επικοινώνησε τηλεφωνικά και έκλεισε ραντεβού με την 53χρονη για μασάζ στον χώρο που διατηρούσε μαζί με την 33χρονη κόρη της στην περιοχή της Νέας Χώρας στην Κρήτη. Οταν ο «πελάτης» έφθασε, οι δυο γυναίκες τον παρέλαβαν και τον οδήγησαν στα ενδότερα, όπου του ζήτησαν να βγάλει τα ρούχα του και να ξαπλώσει πάνω σ’ ένα κρεβάτι. Αμέσως οι δυο γυναίκες άρχισαν να του κάνουν από κοινού μασάζ σε όλο του το σώμα, καθώς και κολακευτικά σχόλια για τη σωματική του διάπλαση. Μάλιστα, όταν εκείνος ρώτησε την τιμή για όλη αυτή την περιποίηση, η 53χρονη του απάντησε ότι κόστιζε μόνο το ποσό των 30 ευρώ, καθώς ήθελαν να μπορούν να εξυπηρετούν πελάτες με κάθε πορτοφόλι.

Μετά από περίπου μισή ώρα και αφού τελείωσαν το μασάζ, η μητέρα ρώτησε τον «πελάτη» αν επιθυμούσε να του προσφέρει και άλλες «υπηρεσίες», τόσο η ίδια όσο και η 33χρονη κόρη της. Μάλιστα, τον ενημέρωσε και για τις τιμές: 50 ευρώ αν ήθελε μόνο τη μία, και 100 ευρώ αν ήθελε και τις δύο προκειμένου να περάσει μαζί τους μοναδικές στιγμές.

Ο αστυνομικός-πελάτης ζήτησε τις «υπηρεσίες» της κόρης και αμέσως έδωσε στη μητέρα της ένα προσημειωμένο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ προκειμένου να συνευρεθεί ερωτικά με την 33χρονη. Λίγα λεπτά αργότερα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας εισέβαλαν στον χώρο και πέρασαν χειροπέδες στις δύο γυναίκες. Μάνα και κόρη οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, όπου σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον τους και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Η 53χρονη κατηγορείται για μαστροπεία και επειδή εκδιδόταν χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ενώ η 33χρονη αντιμετωπίζει μόνο τη δεύτερη κατηγορία.
dinatos 
http://cobra-argos.blogspot.com/2010/05/blog-post_1470.html

Η κόρη του Πρέλιεβιτς πάει… για Σταρ Ελλάς

Η κόρη του κορυφαίου μπασκετμπολίστα Μπάνε Πρέλιεβιτς «κατεβαίνει» στην αρένα της ομορφιάς και πάει από ότι φαίνεται για... τρίποντο!

H 20χρονη Άννα Πρέλιεβιτς είναι υποψήφια στον διαγωνισμό ομορφιάς του ΑΝΤ1 για την ανάδειξη των φετινών Σταρ Ελλάς, Μις Ελλάς και Μις Γιανγκ. Η Άννα έχει πάρει πτυχίο στο Λονδίνο, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενδιαφέρεται να κάνει καριέρα στο μόντελινγκ και στα media! Η Άννα θαυμάζει τον πατέρα της και τον συμβουλεύεται για τα πάντα. Μπορεί η κόρη του κορυφαίου μπασκετμπολίστα να μην έχει καμία σχέση με το μπάσκετ, ωστόσο .......


και εκείνη έχει αδυναμία στον αθλητισμό. Παλαιότερα, επί επτά συναπτά έτη είχε ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Εξ ου και το καλλίγραμμο κορμί της. Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό ομορφιάς!
gossip-tv
http://cobra-argos.blogspot.com/2010/05/blog-post_1209.html

Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ για το μεταναστευτικό



Από την Free Sunday
-Έχει βάση η εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας θα αναγκάσουν μετανάστες να εγκαταλείψουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή εδώ και να φύγουν γι αλλού;
Βασικός κανόνας του μεταναστευτικού είναι ότι οι μετανάστες δεν πηγαίνουν εκεί που θέλουν αλλά εκεί που τους χρειάζονται. Συνεπώς, αναμένουμε. Εάν πράγματι πλήττεται η ιδιωτική οικονομία και πατάσσεται η παραοικονομία, οι ροές των οικονομικών μεταναστών θα μειωθούν σημαντικά. Εάν όμως οι ροές παραμείνουν υψηλές, θα σημαίνει ότι η παραοικονομία συνεχίζει να ανθεί. Όσον αφορά όμως στους πρόσφυγες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται σε επικράτεια της ΕΕ για μια καλύτερη ζωή, αλλά διεκδικώντας το καθεαυτό αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή. Συνεπώς, όχι, για τους πραγματικούς προσφεύγοντες δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.
Αντέχει η οικονομία της χώρα μας σήμερα να προστατεύει τους πρόσφυγες;
Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που θα πουν ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης συνιστά πολυτέλεια να μιλάει κανείς για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλλοδαπών. Αυτός όμως ο συλλογισμός συνιστά ιστορικό ατόπημα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε τα σεβόμαστε είτε τα παραβιάζουμε. Και σήμερα, που δοκιμάζεται η οικονομία της χώρας και του καθενός ατομικά, αλλά και όλες οι βεβαιότητες της μεταπολίτευσης, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αποδείξουμε ότι η έννοια της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι κενή περιεχομένου. Διότι αν η περικοπή μισθών είναι ένα κακό που πλήττει πολλούς στον παρόντα χρόνο, ο περιορισμός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι ένα κακό που θα αμαυρώσει το παρελθόν και θα υποθηκεύσει το μέλλον. Συνεπώς, ναι, και αντέχει και μπορεί και οφείλει να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες ανεξαιρέτως καταγωγής, χρώματος και θρησκείας. Η Ελλάδα. όσο κι αν δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, δεν θα πάει ούτε ένα βήμα πίσω στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-Οι μετανάστες αποτελούν πρόβλημα ή μέρος της λύσης, σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας;
Οι οικονομικά και κοινωνικά ενσωματωμένοι μετανάστες, ζούνε εδώ. Εργάζονται εδώ. Συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Πληρώνουν τους φόρους τους. Πονάνε τη χώρα αυτή όπως πονάνε την Αυστραλία οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία. Συνεπώς όσοι διαβιούμε σε αυτό το τόπο, ανεξαιρέτως καταγωγής, χρώματος ή θρησκείας θα δώσουμε, όλοι μαζί, αυτή τη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα.
Όσον αφορά όμως στους μη νόμιμα εισερχομένους αλλοδαπούς, η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί έξυπνα, οργανωμένα, δίχως στερεότυπα ώστε να μειωθούν τα κόστη και να αυξηθούν τα οφέλη. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: με το να κρατάμε σε ομηρία έναν υψηλό αριθμό αλλοδαπών μη παρέχοντας τους τα νομιμοποιητικά έγγραφα που δικαιούνται, τους ωθούμε σε αυτήν την παραοικονομία που έχει φέρει τη χώρα μας στην σημερινή κατάσταση. Ξέρετε, όσο οι αλλοδαποί φοβούνται τις Αρχές, τόσο περισσότερο κρύβονται, τόσο αυξάνεται η ευαλωτότητά τους απέναντι στους εργοδότες, και άρα μειώνονται κι άλλο τα ημερομίσθιά τους, το οποίο και συμπιέζει τους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων. Αντιθέτως, εάν αυτοί οι άνθρωποι βγουν από τα υπόγεια και έχουν το δικαίωμα στη νόμιμη εργασία, θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία και θα βοηθήσουν στην πάταξη της παραοικονομίας. Εξάλλου είναι νόμος της αγοράς, ότι με κάθε έναν εργαζόμενο, δημιουργούνται δύο νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, η ορθή λειτουργία ενός ικανού αριθμού κέντρων παραμονής αλλοδαπών σημαίνει αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση των τοπικών κοινωνικών, και βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας η οποία έχει πληγεί βαθιά. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των ροών που προωθεί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ.Βούγιας.
Συνεπώς, ναι, οι μετανάστες αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος, αρκεί να γίνει αντιληπτό το ότι η συνύπαρξη «συμφέρει».
-Υπάρχει φόβος ότι η οικονομική κρίση θα διεγείρει ξενοφοβικά σύνδρομα και θα τροφοδοτήσει ρατσιστικές αντιλήψεις. Συμφωνείτε;
Η άνοδος του φασισμού συνέπεσε με την ύφεση της οικονομίας, την αύξηση της ανεργίας, την απόρριψη των μεταναστών, τη ψύχωση γύρω από την εθνική ταυτότητα, την ανασφάλεια. Όμως πλέον δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας ώστε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η κοινωνία, όλοι εμείς, έχουμε την ιστορική υποχρέωση να εμπλακούμε ενεργά. Μια ρατσιστική κοινωνία οδηγείται στον εκφασισμό της που όταν αυτός ολοκληρωθεί θα είναι τραχύς, αιματηρός, μη αντιστρέψιμος και οπωσδήποτε καθολικός- δεν υπάρχει η έννοια του επιλεκτικού φασισμού. Το ψευδές δίλλημα «μετανάστες ή γηγενής» πρέπει να αρθρωθεί ορθά: «κοινωνία συνοχής και συνύπαρξης ή κοινωνία φασίζουσα;»- ο επιλέγων το δεύτερο έχει και την ιστορική ευθύνη έναντι των απογόνων του.
-Η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές στις οποίες ζουν πολλοί μετανάστες παραπέμπει σε εικόνες βγαλμένες από τους Αθλίους του Βίκτορα Ουγκό. Γιατί; Υπάρχει λύση;
Τα γκέτο της Αθήνας τα κατασκευάσανε οι πολιτικές της παρελθούσας κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υφιστάμενο σύστημα, το οποίο όμως αλλάζει, ένας νεοεισερχόμενος αλλοδαπός συλλαμβάνεται και οδηγείται σε κέντρο παραμονής. Αφού παραμείνει εκεί για 2 με 4 μήνες – υπό άθλιες συνθήκες, με υψηλότατο κόστος λόγω πελατειακών σχέσεων, δίχως ουδείς να εξετάσει την περίπτωσή του – αφήνεται ελεύθερος έχοντας στα χέρια του ένα έγγραφο διοικητικής απέλασης, ένα εισιτήριο για την Αθήνα, και το χάρτη του ιστορικού κέντρου! Και βεβαίως μη έχοντας καμία νόμιμη δυνατότητα επιβίωσης, αναγκάζεται να προσφύγει στην υπάρχουσα παραβατικότητα. Ξέρετε, οι αλλοδαποί του ιστορικού κέντρου συνιστούν ένα γιγάντιο παραπέτασμα όπισθεν του οποίου ανθεί η παραοικονομία και παραβατικότητα. Ιδιοκτήτες σπιτιών που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε υπέρογκα ενοίκια, μαύρα φυσικά. Έμποροι ναρκωτικών. Έμποροί σαρκός. Η λύση είναι τριών σταδίων: α) εντοπισμός και προστασία των ευάλωτων ομάδων, β) απελάσεις με νόμιμες διαδικασίες, γ) διεθνοποίηση του ζητήματος, διότι προφανώς το ζήτημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.
-Μετά από επτά μήνες στο συγκεκριμένο υπουργείο και με δεδομένη την εμπειρία σας στο μεταναστευτικό, άλλαξε η άποψη που είχατε για τις ευθύνες των κρατικών αρχών και της Πολιτείας;
Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αλλά και οι ευθύνες των πολιτών, οργανώσεων και κομμάτων. Δεν αρκεί να καταγγέλλεις. Την οκνηρία του προοδευτικού κόσμου, την έχει πληρώσει ακριβά η ανθρωπότητα. Τι σημαίνει η φράση «δεν φταίω εγώ, ο τάδε δήμαρχος δεν κάνει τη δουλειά του». Άλλαξέ τον. Ή κάνε τον να σε σεβαστεί. Η κινητοποίηση των κατοίκων στο ζήτημα του πάρκου της Κύπρου δίνει τις απαντήσεις. Εάν θέλουμε, μπορούμε. Βέβαια, η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να κωφεύει. Για ποιο λόγο η παιδική χαρά στον Αγ. Παντελεήμονα είναι ακόμα κλειστή; Για ποιο λόγο κάποιο «γνωστοί- άγνωστοι» νέου τύπου, αυτοδικούν στην περιοχή; Σε τελική ανάλυση, ποιος είναι ο δήμαρχος του Αγ. Παντελεήμονα;
 http://www.zoomnews.gr/?p=29978

Πολεμικό κλίμα σε Νότια, Βόρεια Κορέα

 

Η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγιάνγκ για τη βύθιση πλοίου

A.P.


ΣΕΟΥΛ. Οξυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσημης επίσκεψης της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον σε Ιαπωνία και Κίνα, προκάλεσαν οι χθεσινές κατηγορίες της Σεούλ κατά της Βόρειας Κορέας για τη βύθιση της κορβέτας Τσεονάν του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας στις 26 Μαρτίου, που οδήγησε στον θάνατο 46 ναύτες και αποτελεί το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα από την εποχή του Πολέμου της Κορέας. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ Μπακ δεσμεύθηκε για «άμεση δράση», μετά την κοινοποίηση του πορίσματος διεθνούς επιτροπής γύρω από τη βύθιση του Τσεονάν, που καταλήγει ότι η βύθιση οφείλεται σε τορπίλη βορειοκορεατικού υποβρυχίου. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε κατασκευασμένο το πόρισμα, προειδοποιώντας ότι κάθε πράξη αντεκδίκησης θα σημάνει πόλεμο. «Αν οι Νοτιοκορεάτες εχθροί μας προσπαθήσουν να εκδικηθούν ή εάν επιλέξουν να μας πλήξουν μέσω κυρώσεων ή να μας επιτεθούν στρατιωτικά, θα απαντήσουμε με ολοκληρωτικό πόλεμο», δήλωσε χθες ο πλοίαρχος Πακ Ιν Χο του Πολεμικού Ναυτικού της Βόρειας Κορέας.


Η διεθνής επιτροπή, αποτελούμενη από ναυπηγούς, μάχιμους αξιωματικούς και άλλους επαΐοντες, κατέληξε ότι η βύθιση του Τσεονάν οφείλεται σε μαγνητική τορπίλη, που προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στα ύφαλα του σκάφους.

Κατά της διάρκεια χθεσινής του τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι είπε ότι η χώρα του «θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα κατά της Βόρειας Κορέας και θα υποχρεώσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να παραδεχθεί τις ανομίες του μέσα από στενή διεθνή συνεργασία». Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χθες τη βύθιση του Τσενοάν «ατυχή», επισημαίνοντας ότι τέτοια επεισόδια ενισχύουν την απομόνωση της Πιονγιάνγκ στη διεθνή σκηνή. «Το Πολεμικό Ναυτικό της Βόρειας Κορέας δεν δημιουργήθηκε με επιθετικές βλέψεις εναντίον άλλων κρατών. Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε πρώτοι. Γιατί, λοιπόν, να βυθίσουμε ένα πλοίο όπως το Τσεονάν, που δεν μας επηρεάζει στο παραμικρό και του οποίου η βύθιση δεν μας εξυπηρετεί σε τίποτα», είπε χθες ο πλοίαρχος Πακ του Ναυτικού της Βόρειας Κορέας. Η πανίσχυρη Επιτροπή Εθνικής Αμυνας της Πιονγιάνγκ προειδοποίησε χθες το Νότο ώστε οι δυνάμεις του να μην προβούν σε προκλητικές ενέργειες στα σύνορα των δύο χωρών, καλώντας το Τόκιο και την Ουάσιγκτον να «δράσουν με σύνεση».

«Απομακρυσμένη έκρηξη»


Η μελέτη του ναυαγίου του Τσεονάν, που ανασύρθηκε από τον βυθό, έδειξε ότι το Τσεονάν βυθίστηκε ως αποτέλεσμα «απομακρυσμένης έκρηξης», που αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσκρουσης του σκάφους σε σταθερό εμπόδιο, όπως ύφαλο ή άλλο σκάφος και την περίπτωση δυσλειτουργίας οπλικών συστημάτων του. Η έκρηξη που βύθισε το Τσεονάν, λέει η επιτροπή, σημειώθηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεν είχε άμεση επαφή με το κύτος του πλοίου. Ετσι λειτουργούν οι τορπίλες, που εκρήγνυνται σε απόσταση λίγων δεκάδων εκατοστών από τον στόχο τους, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή. Οι ενστάσεις της Πιονγιάνγκ, όμως, βασίζονται στο γεγονός ότι τα στοιχεία της επιτροπής συνηγορούν εξίσου και στη βύθιση του Τσεονάν από ωρολογιακή μαγνητική νάρκη, που θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί στα ύφαλα σε ναύσταθμο της Νότιας Κορέας.

Τμήματα της τορπίλης που ανασύρθηκαν από τον πυθμένα, όμως, ταιριάζουν απόλυτα με τα σχέδια βορειοκορεατικής τορπίλης, την οποία η Πιονγιάνγκ πουλάει σε χώρες του εξωτερικού. «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το Τσεονάν βυθίστηκε από βορειοκορεατική τορπίλη. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση», είπε χθες ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής Γιουν Ντουκ Γιόνγκ.

http://news.kathimerini.gr

http://geopolitics-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_3605.html

Δύο νέα πάρκα για τους Αθηναίους

Η μεθαυριανή επέτειος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων βρίσκει την Αθήνα με 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, επίδοση που μας κατατάσσει τελευταίους στη λίστα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αναλογία θα πρέπει να πλησιάσει τα 9-10 τ.μ. ανά κάτοικο για να θεωρηθεί μια πόλη βιώσιμη. Και όλα αυτά σε μια πόλη όπου στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 η επίσκεψη στο πάρκο ήταν αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, πλέον όμως οι χώροι αυτοί αξιοποιούνται κυρίως από μετανάστες. Η ελλιπής φύλαξη και συντήρηση έχουν παίξει τον δικό τους καθοριστικό ρόλο. Δύο πάρκα με επώνυμες υπογραφές ετοιμάζονται για τους Αθηναίους προκειμένου να αυξήσουν το χαμηλό αυτό ποσοστό. Οι περαντζάδες στο ανακαινισμένο επιτέλους αλλά όχι ακόμη έτοιμο στο σύνολό του Πεδίον του Αρεως θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο, ύστερα από χρόνια υπομονής και δυσθεώρητων εξόδων. Τέσσερα χιλιόμετρα μακρύτερα, πάνω στο άνοιγμα του Σαρωνικού, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ετοιμάζει ένα ακόμη μεγάλο πάρκο στο Φαληρικό Δέλτα (στον παλαιό Ιππόδρομο) στον χώρο του οποίου θα αναγερθούν η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Νέα Λυρική Σκηνή.
Άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», Σάββατο 22/05/2010
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Είναι ο μεγαλύτερος κήπος στο κέντρο της Αθήνας. Αναπτύσσεται σε μια έκταση 230 στρεμμάτων και είναι κατά 72 στρέμματα μεγαλύτερος από τον Εθνικό Κήπο. Το Πεδίον του Αρεως πήρε το όνομά του από το Ρωμαϊκό Campus Μartius (Πεδίο του Αρη), και αυτό διότι επί βασιλείας Οθωνος φιλοξένησε τους στρατώνες του Ιππικού. Ως το 1880 υπήρξε τόπος υπαίθριας συγκέντρωσης αλλά και χώρος περιπάτου για τους Αθηναίους και τους βασιλείς, ειδικά Κυριακές και εορτές. Στην πλατεία της εκκλησίας των Ταξιαρχών υπήρχε μια πολυγωνική εξέδρα όπου παιάνιζε η φιλαρμονική- γι΄ αυτό και η γειτονιά ονομάστηκε Πολύγωνο. Το 1887 εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως και χαρακτηρίστηκε μη οικοδομήσιμος κοινόχρηστος χώρος.
Τις επόμενες δεκαετίας ωστόσο αυτό το σχέδιο καταστρατηγήθηκε με το κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ένα σχολείο- αλλά και με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου, στον οποίο το 1924 παραχωρήθηκε μια έκταση 5,6 στρεμμάτων, με την προϋπόθεση να μην πειραχτεί το πράσινο. Το 1934 γίνεται ο σχεδιασμός του πάρκου από τον ιταλό αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Βετριάνι. Εκατέρωθεν της κεντρικής οδού του πάρκου, που αναδεικνύεται ξανά, ο ιταλός γλύπτης Φραντζέσκο Παρίζι έχει φιλοτεχνήσει τις προτομές των ηρώων του 1821.
Ηταν πάντα συνδεδεμένο με τη ζωή της πόλης. Χώρος περιπάτου, παιχνιδιού, συγκεντρώσεων, εκθέσεων και φλερτ, καθένα ανάλογα με την ώρα και την εποχή. Ως την εποχή που έκλεισε για να ανακατασκευαστεί. Χρόνια και χρήμα ατέλειωτα, καθυστερήσεις, διαμαρτυρίες, αντιπαραθέσεις, υποσχέσεις, «μάχες» στα δικαστήρια και στο εργοτάξιο...
Ετοιμο το 75% του πάρκου
Μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουλίου οι περατζάδες φαίνεται επιτέλους ότι θα ξαναρχίσουν. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο το 75% του πάρκου. Προς το παρόν έχει δοθεί στην κυκλοφορία μόνο μία διαδρομή, που ξεκινάει από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και φτάνει ως το άγαλμα του Κωνσταντίνου, δηλαδή ως την έξοδο. Η μελέτη του έργου έχει γίνει από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη σε συνεργασία με τον Χάρρυ Μπουγαδέλη , ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή του κηποτέχνη Ανδρέα Μπαρμπούτση.
Οπως λέει ο κ. Τομπάζης, «τα σύγχρονα πάρκα έχουν πιο έντονη την παρουσία του σχεδιασμού, δεν είναι τόσο οργανικά, ούτε τόσο φυσικά όπως εκείνα του 19ου αιώνα. Το Πεδίον του Αρεως όπως και ο Εθνικός Κήπος είναι δύο ιστορικοί κήποι και πρέπει να μείνουν όπως είναι. Η επέμβαση ήταν όσο πιο ήπια γινόταν. Θέλαμε ένα φυσικό περιβάλλον, γι΄ αυτό και ξηλώθηκαν όλες οι διαδρομές με άσφαλτο και έγιναν χωμάτινοι δρόμοι, με εξαίρεση τους κύριους άξονες και τον περιφερειακό δακτύλιο, όπου στρώθηκαν κυβόλιθοι. Υπάρχει επίσης χωμάτινη διαδρομή για τζόγκινκ και ποδήλατο. Η αλλαγή των υλικών και μόνο δημιούργησε, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Μάνθος Σανταμούρης, μια τοπική διαφορά θερμοκρασίας 2-3 βαθμών Κελσίου».
ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ

Ενα νέο πολύ σημαντικό για το λεκανοπέδιο της Αττικής πάρκο θα δημιουργηθεί στο Φαληρικό Δέλτα και γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Το πάρκο που έχει σχεδιάσει ο Ιταλός Ρέντζο Πιάνο μαζί με την αμερικανίδα αρχιτέκτονα τοπίου Ντέμπορα Νέβνις θα αναπτυχθεί σε μια έκταση170 στρεμμάτων- ο Εθνικός Κήπος είναι 158 στρέμματα- και αναμένεται να επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και να προσφέρει στους επισκέπτες ανάπαυλα σκιάς. Μπορεί, όπως έγραψαν οι «Ν.Υ. Τimes», το έργο του Πιάνο να μην αποτελέσει αφετηρία επανάστασης, αλλά η ποιητική του διάσταση και η έμπνευσή του από το περιβάλλον είναι πολύ χρήσιμες στις ημέρες μας.
Ο σχεδιασμός τόσο του κτιρίου όσο και του πάρκου είναι οικολογικός και η υλοποίησή του θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές για την πιστοποίησή του από τον διεθνή οργανισμό USGΒC ως πράσινο έργο. Θα υπάρξει παραγωγή και χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κ.λπ.), ορθολογική διαχείριση νερού, ανακύκλωση του νερού των κτιρίων και εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα ώστε μετά από επεξεργασία το νερό να είναι κατάλληλο για το πότισμα των δένδρων. Ιδιαίτερο στοιχείο του πάρκου θα είναι ένα κανάλι με νερό το οποίο θα διατρέχει το πάρκο σε όλο το μήκος του οικοπέδου, παράλληλα με την Εσπλανάδα και τη λεωφόρο Συγγρού.
Πέραν της αισθητικής και συμβολικής παρουσίας, το κανάλι αυτό θα βοηθά στην αντιπλημμυρική προστασία του πάρκου, στην αποταμίευση νερού σε ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το θρόισμα του νερού θα αμβλύνει τον θόρυβο από τη λεωφόρο Συγγρού. Στο πάρκο θα υπάρχουν διαδραστικοί χώροι παιχνιδιού αλλά και σημεία κατάλληλα για στάση και χαλάρωση. Η ιεράρχηση των χώρων και των δραστηριοτήτων γίνεται με δευτερεύουσες διαδρομές οι οποίες σε οδηγούν στην εμπειρία ανακάλυψης του πάρκου. Θα χρησιμοποιηθούν φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά και υπάρχει προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των σκληρών επιφανειών, δηλαδή των πολλών πλακοστρώσεων.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο μεσογειακός αυτός κήπος δεν θα είναι επίπεδος αλλά ένας ήπιος λόφος που ξεκινάει από την Καλλιθέα (την περιοχή με την Καλή-θέα όπως είχε χαρακτηριστικά πει ο Ρέντζο Πιάνο στη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής) και θα ανοίγεται προς τη θάλασσα. Κάτω από τον λόφο θα βρίσκονται τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, η οροφή των οποίων είναι φυτεμένη, και θα φαίνονται μόνο οι δύο όψεις τους. Ο επισκέπτης του πάρκου θα ανεβαίνει στον λόφο και θα ατενίζει τη θάλασσα.
Ο Ρέντζο Πιάνο συνεργάζεται σε αυτό το project με την Αμερικανίδα Ντέμπορα Νέβνις η οποία έχει στο βιογραφικό της έργα σε διάφορες κλίμακες, από κήπους σε ιδιωτικές κατοικίες ως τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου πανεπιστημιακών Campus και εκτάρια χιλιάδων στρεμμάτων. Συνεργάτης από ελληνικής πλευράς είναι η αρχιτέκτων Τοπίου Ελλη Παγκάλου.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στον Δήμο Καλλιθέας, και σε έναν χώρο έκτασης 28 στρεμμάτων, σχεδιάζεται από το Ιδρυμα Νιάρχος και από την ίδια ομάδα αρχιτεκτόνων ένα Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής και Αθλητισμού, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων. Το πάρκο αυτό θα έχει το ίδιο ύφος με αυτό του Κέντρου Πολιτισμού. Υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως το 2015.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ
Τα φυτά του πάρκου στο Φαληρικό Δέλτα r ξηρά ανθεκτικά είδη r φυτά με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό, χαρουπιές, ελαιόδενδρα, πλατάνια, πεύκα, αρωματικά φυτά και βότανα (λεβάντα, ρίγανη, φασκόμηλο, δενδρολίβανο), ανθοφόρα δένδρα (π.χ. αμυγδαλιές και κουτσουπιές)

http://tvxs.gr/news/
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΟΣΧΑΤΙΩΤΙΣΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ







ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ(αθλήτρια του Γ.Σ.Πανιωνίου)
Ωπου στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα της ΕΑΣ Πειραιά κέρδισε την πρώτη θέση
στα 50 μ μίνι κορίτσια  με 7'',82'''
και στο meeting της Ηλιούπολης στο ίδιο αγώνισμα κέρδισε και πάλι την πρώτη θέση με 7'',56''' 

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΣ

Η ιστορία των Μουντιάλ - Γνωρίζατε ότι...;

- Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στην Ουρουγουάη το 1930.

- 6 Παγκόσμια Κύπελλα κερδίθηκαν από τις χώρες που φιλοξένησαν τη διοργάνωση.

- Η μικρότερη προσέλευση θεατών σε αγώνα τελικής φάσης ήταν 300 μεταξύ Ρουμανίας και Περού κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη το 1930.

- Καμμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε χώρα εκτός Ευρώπης.

- Καμμία χώρα δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν έχασε.. τον πρώτο της αγώνα.

- Η 31 Ιουλίου ανακηρύχθηκε εθνική επέτειο στην Ουρουγουάη, αφού κέρδισε αυτή την ημέρα τον τελικό του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930.

- Η ανταλλαγή φανέλων μεταξύ των παιχτών απαγορεύτηκε το 1986 από τη FIFA, επειδή δεν ήθελε να προβάλλονται οι γυμνοί θώρακες των παικτών στους αγωνιστικούς χώρους.

- Οι ολλανδικές ανατολικές Ινδίες ήταν η πρώτη ασιατική χώρα που συμμετείχε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1938.

- Το πιο σύνηθες σκόρ στον τελικό αγώνα είναι το 1-0.

- Ο αγώνας Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 πυροδότησε τριήμερες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών.

- Μόνο χώρες από δύο ηπείρους κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Ευρώπη και Νότιο Αμερική (από εννιά).

- Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που έλαβε μέρος στις τελικές φάσεις όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

- Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που προκρίθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (1934).

- Η Σκωτία είναι η χώρα με τους περισσότερους αποκλεισμούς από τον 1ο γύρο (8): 1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990 και 1998.

- Η Ουγγαρία πέτυχε τα περισσότερα γκολ σε τελική φάση. Πέτυχε 27 γκόλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από τη Δυτική Γερμανία με 3:2.

- Ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Norman Whiteside από τη Βόρεια Ιρλανδία. Ήταν 17 χρονών και 41 ημερών και αγωνίστηκε το 1982 στο Βόρεια Ιρλανδία - Γιουγκοσλαβία.

- Την πρώτη κόκκινη κάρτα την έλαβε ο Carlos Caszely το 1974 σε αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας στο 67ο λεπτό. Το σύστημα των κίτρινων και κόκκινων καρτών εφαρμόστηκε από το 1970 και μετά.

- Το 1ο γκολ σε τελική φάση το πέτυχε ο Γάλλος Lucien Laurent στο 19ο λεπτό εναντίον του Μεξικό στις 13 Ιουλίου 1930.

- Η Βραζιλία είναι η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε ευρωπαϊκό έδαφος (1958 στη Σουηδία).

- Η Ιταλία (1934 και 1938) και η Βραζιλία (1958 και 1962) είναι οι μοναδικές χώρες οι οποίες κέρδισαν δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα.

- Οι περισσότερες κόκκινες κάρτες σ' έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν 3. Έγινε 2 φορές στους αγώνες Ουγγαρία - Βραζιλία στις 27 Ιουνίου 1954 και Νότιος Αφρική - Δανία στις 18 Ιουνίου 1998.

- Τα περισσότερα γκολ τα οποία πέτυχε ποδοσφαιριστής σ' έναν αγώνα ήταν 5, από τον Ρώσσο Oleg Salenko στον αγώνα Ρωσσία - Καμερούν το 1994.

- Η Βραζιλία πέτυχε τις περισσότερες διαδοχικές νίκες (7).

- Τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου την πέτυχε η Ουγγαρία εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ το 1982 (10:1).

- Το ταχύτερο γκολ στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου το πέτυχε ο Τούρκος Hakan Sukur σε 11 δευτερόλεπτα, στη νίκη της Τουρκίας με 3:2 εναντίον της Νότιας Κορέα στις 29 Ιουνίου 2002.

- Τα περισσότερα γκολ (12) σ' έναν αγώνα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Αυστρία και Ελβετία (7:5) το 1954.

- Τις περισσότερες κάρτες (16) σ'έναν αγώνα έδειξε ο διαιτητής στον αγώνα Καμερούν - Γερμανία το 2002.

- Ο Lothar Matthäus έχει τις περισσότερες εμφανίσεις (25) σε Παγκόσμια Κύπελλα.

- Ο Roger Milla από το Καμερούν έγινε το 1994 ο γηραιότερος παίχτης και σκόρερ σε ηλικία 42 ετών.

- 199,854 θεατές είδαν την ήττα της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη το 1950. Ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σ' έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

- Ο Πελέ της Βραζιλίας είναι ο μοναδικός παίκτης που κέρδισε 3 Παγκόσμια Κύπελλα: 1958, 1962 και 1970.

- 4 παίκτες πέτυχαν 2 χατ τρικ σε Παγκόσμια Κύπελλα, ο Sandor Kocsis της Ουγγαρίας (1954), ο Just Fontaine της Γαλλίας (1958), ο Gerd Müller της Δυτικής Γερμανίας (1970) και ο Gabriel Batistuta της Αργεντινής (ένα το 1994 και ένα το 1998).

- Τα περισσότερα γκολ (13) σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, τα πέτυχε ο Γάλλος Juste Fontaine το 1958.

- Τα περισσότερα γκολ (15) στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, τα πέτυχε ο Ronaldo της Βραζιλίας (1998, 2002 και 2006).

- Το 1930 όλοι οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε μια πόλη, το Μοντεβιδέο.

- Το Μεξικό έχει τις περισσότερες διαδοχικές ήττες (9) σε Παγκόσμια Κύπελλα (1930, 1950 - 1958).

- 13 ήταν οι χώρες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 στην Ουρουγουάη.

- Ο Πελέ σε ηλικία 17 ετών, ήταν ο νεότερος παίκτης που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο (1958 στη Σουηδία).

- Ο Άγγλος Geoff Hurst είναι ο μοναδικός παίκτης που πέτυχε χατ τρικ σε τελικό. Τα 3 γκολ τα πέτυχε το 1966 στον αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας.

- Το 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φιλοξενηθεί το 2014 στη Βραζιλία.

- Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε 2 τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένης της φετινής.
Trelo Kouneli
http://lefterakos.blogspot.com/2010/05/blog-post_8530.html
 

100 δήμαρχοι ξάπλωσαν σε... πλατεία



Οι περικοπές που εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση στους δήμους οδήγησε τους δημάρχους σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία...


Ένα ασυνήθιστο θέαμα φιλοξένησε την Πέμπτη η ιστορική Πιάτσα ντελα Σινιορία της Φλωρεντίας. Εκατό δήμαρχοι της κεντρικής Ιταλίας συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο, ξάπλωσαν όλοι μαζί στο έδαφος και παρέμειναν ακίνητοι για τρία λεπτά. Το μήνυμά τους, «οι περικοπές ξαπλώνουν τους δημάρχους»...
Οι κεντροαριστεροί κυρίως δήμαρχοι που πήραν μέρος στην πρωτότυπη διαμαρτυρία κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη μείωση των κρατικών δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αυστηρούς όρους που επιβάλλουν τη μείωση του ελλείμματος σε κάθε δήμο.
Μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο του Παλάτσο Βέκιο οι διαμαρτυρόμενοι έστρωσαν πορτοκαλί πλαστικά ταπέτα και μόλις ήχησε η σειρήνα ξάπλωσαν και έμειναν ακίνητοι για τρία λεπτά. Το σύνθημα του χάπενιγκ ήταν «οι περικοπές ξαπλώνουν τους δημάρχους σου».
Η ασυνήθιστη διαδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των περιοχών Μάρκε, Τοσκάνης, Ούμπρια και Λατίου της κεντρικής Ιταλίας.
Παρόντες ήταν και δήμαρχοι υποστηριζόμενοι από κόμματα της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας.
Εκεί βρέθηκε και ο επικεφαλής του δήμου της Φιορεντσουόλα, Κλάουντιο Σκαρπέλι, ο οποίος τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και είναι σαφές ότι τα προβλήματά μας δεν γνωρίζουν πολιτικές διαχωριστικές γραμμές».
Δεκάδες τουρίστες παρακολούθησαν έκπληκτοι την ασυνήθιστη διαμαρτυρία.
Στόχος των δημάρχων ήταν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι την περίοδο κατά την οποία αποφασίζονται οι λεπτομέρειες των οικονομικών μέτρων με περικοπές συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2011-2012...........
http://lefterakos.blogspot.com/2010/05/100.html

Πολυεθνικά κόλπα με τις τιμές

Αναρτήθηκε από ClopYPastE 22 Μαΐου 2010

Πολυεθνικά... κόλπα ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι Ελληνες καταναλωτές να αγοράζουν τα ίδια αγαθά ακριβότερα μέχρι και 416% σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους...

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων με τη διαδικασία του transfer pricing (ενδοομιλικές συναλλαγές), που κάνει ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δείχνουν μεθόδους τις οποίες εφαρμόζουν οι πολυεθνικές για να «φουσκώνουν» τις τιμές των προϊόντων στην ελληνική αγορά και να εμφανίζουν λιγότερα κέρδη, γλιτώνοντας έτσι φορολογία.

Το αποτέλεσμα είναι αφενός τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώνουν πανάκριβα τα ίδια αγαθά που πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό και αφετέρου το Δημόσιο να χάνει έσοδα.

Τα κόλπα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, έχουν να κάνουν με υπερτιμολογήσεις ανάμεσα στη μητρική και τις θυγατρικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενοι τη διαφορά της φορολογίας.Τα ίδια στελέχη του υπουργείου περιγράφουν:

«Μια ξένη πολυεθνική (μητρική) έχει πολλές θυγατρικές σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Η μητρική τιμολογεί τα προϊόντα της σε κάθε θυγατρική διαφορετικά. Αν σε μία χώρα η φορολογία είναι υψηλή, τότε επιλέγει και δίνει υψηλότερη τιμή χονδρικής, ενώ σε άλλη με χαμηλή δίνει χαμηλότερη. Με τον τρόπο αυτό, στην πρώτη περίπτωση, που κάνει την υπερτιμολόγηση, αποφεύγει να πληρώσει υψηλό φόρο, καθώς εμφανίζει μικρά κέρδη. Ετσι το ίδιο προϊόν το πουλά ακριβότερα φέρ’ ειπείν στην Ελλάδα έναντι της Γαλλίας».

Επιπλέον, οι πολυεθνικές καταφέρνουν να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους σε χώρες όπου οι συνθήκες είναι ολιγοπωλιακές και βέβαια επί της ουσίας τις έχουν δημιουργήσει οι ίδιες. Για παράδειγμα, αν ένα κράτος έχει ολιγοπωλιακή αγορά και η θυγατρική έχει μία δεσπόζουσα θέση, τότε η μητρική επιλέγει και ανεβάζει την τιμή διάθεσης του προϊόντος προς τη θυγατρική της. Ετσι εμφανίζει στους ισολογισμούς της χαμηλή κερδοφορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε εύκολα στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών.

Με τους τρόπους αυτούς οι πολυεθνικές καταφέρνουν να εδραιώνουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά και μάλιστα έχουν φτάσει να ελέγχουν το 60% των προϊόντων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, απορρυπαντικά, είδη νοικοκυριού κ.λπ.).

Ο αντίλογος, βέβαια, των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι πως οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ, λόγω επιβαρύνσεων που έχουν στη λειτουργία τους. Οπως για παράδειγμα η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία και το μεγάλο κόστος διακίνησης των προϊόντων τους στη χώρα μας. Ιδίως ως προς το τελευταίο επιχειρηματολογούν με τη μορφολογία του εδάφους της Ελλάδας (βουνά, νησιά) αλλά και με το άσχημο οδικό δίκτυο. Μάλιστα ως προς τις μεταφορές, τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι πιέσεις τους για την απελευθέρωσή τους.

Όπως και να ‘χει η ουσία είναι ότι οι ελληνικές οικογένειες αγοράζουν, σύμφωνα με τιμοληψίες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων, ακριβότερα έως 416% το ψωμί του τοστ σε σχέση με τις αυστριακές. Οι Αυστριακοί τη συσκευασία των 500 γραμμαρίων την πληρώνουν μόλις 0,55 ευρώ, ενώ εμείς 2,84 ευρώ.Το αλεύρι του ενός κιλού στην Ελλάδα έχει καταγραφεί με τιμή 1,6 ευρώ, ενώ στο Βέλγιο 0,49 ευρώ (226,5%).

Τραπεζάκι καθιστικού πωλείται από πολυεθνική στην Ελλάδα με τιμή 15 ευρώ, αλλά στη Γαλλία διατίθεται έναντι 4,95 ευρώ, στην Ισπανία και Πορτογαλία 4,99 ευρώ. Είναι ακριβότερο κατά 203% στη χώρα μας.

Την ίδια μάρκα χαρτιού κουζίνας (συσκευασία τριών τεμαχίων) ο Ισπανός καταναλωτής την αγοράζει 1,2 ευρώ, αλλά ο Ελληνας 2,91 ευρώ, ήτοι τιμή υψηλότερη κατά 142,5%.

Σε διπλάσια τιμή (106%) πωλείται στη χώρα μας αφροντούς των 250 ml. Εδώ κυμαίνεται από τα 2,66 έως τα 2,72 ευρώ, ενώ στο Βέλγιο έχει τιμή 1,32 ευρώ.Το κίτρινο τυρί διατίθεται στους Ελληνες με τιμή 7 ευρώ το κιλό, αλλά στο Βέλγιο 3,97 ευρώ (76,32%).

Πηγή: ethnos.gr
http://clopyandpaste.blogspot.com/2010/05/blog-post_22.html
 

Με αίμα βάφτηκε η διαμαρτυρία για τον «Καλλικράτη» στα διόδια Αιγινίου

newsblog | Παρασκευή 21 Μαΐου 2010 | 23:15
Γράφει το lefteria.blogspot.com: «Με αίμα βάφτηκε η αποψινή διαμαρτυρία των Κολινδρινών για τον «Καλλικράτη» στα διόδια του Αιγινίου Πιερίας, όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν κλείσει την εθνική οδό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έδρα του δήμου Πύδνας που είχε αρχικά παραχωρηθεί στον Κολινδρό, αλλά αργότερα δόθηκε στο Αιγίνιο. Ένας οδηγός μαύρου χρώματος Ι.Χ. όρμηξε με φόρα και πέρασε με το αυτοκίνητο του πάνω από το κορμί ενός 30χρονου διαδηλωτή, αφήνοντας τον βαριά τραυματισμένο και αιμόφυρτο πάνω στην άσφαλτο και αφού ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα, εξαφανίσθηκε. Στο σημείο προκλήθηκε πανικός και οργή από τους διαδηλωτές και αρκετοί τα έβαλαν με την αστυνομία που δεν κατάφερε να συλλάβει επιτόπου τον δράστη. Πάντως η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του οδηγού και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τον έχουν συλλάβει.
http://www.newsblog.gr/?p=40379&utm_source=rss&utm_medium=rss&

Ισχυρή καταιγίδα στον Πύργο

Ισχυρή καταιγίδα εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής 21 Μαίου 2010 στον Πύργο Ηλείας.

Το ύψος βροχής έφτασε τα 52 χιλιοστά(mm) προκαλώντας πλημμυρικά επεισόδια σε πολλές οδούς της πόλης όπου πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών ενώ σε πολλές περιπτώσεις το νερό εισέβαλε και σε καταστήματα.

Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται το πρωί της Παρασκευής 21 Μαίου 2010 στον Πύργο. Το ύψος βροχής αυτή την ώρα (10.00πμ) ξεπερνά τα 30 χιλιοστά ενώ η εντονη καταδιαστήματα βροχόπτωση συνεχίζεται.



http://www.meteo.gr/stations/pirgos/

Η Μάχη της Κρήτης

Bookmark and Share
 

"... Κρήτη μ’ η Μεραρχία σου, αν ήτανε κοντά σου, το Γερμανό θα ν’ έθαφτες μέσα στα χώματά σου.Κρήτη μου όμορφο νησί, που ‘γραψες Ιστορία, Δίχως στρατό πολέμησες μιαν αυτοκρατορία!Τση Κρήτης τ’ Άγια Χώματα, όπου κι ανέν τα σκάψεις, Αίμα παλικαριών θα βρεις, κόκκαλα θα ξεθάψεις..."

Ως μάχη της Κρήτης έχει επικρατήσει να ονομάζεται η εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στη Κρήτη και η κατάληψη της, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η μάχη της Κρήτης αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός και κράτησε 11 μέρες από τις 20-31 Μαίου του 1941. Στους Γερμανούς εισβολείς εκτός από τις Ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις (βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί) αντιστάθηκαν με ότι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι της Κρήτης. Αυτή η αντίσταση των κατοίκων είναι από μόνη της ξεχωριστή για τα στρατιωτικά δεδομένα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποποιία του Στάλινγκράντ.

Το σχέδιο που οργάνωσε το Γερμανικό επιτελείο για την κατάληψη της Κρήτης είχε το κωδικό όνομα Merkur (Ερμής) και ήταν ένα προχωρημένο για την εποχή σχέδιο καθώς στηρίζονταν στην χρησιμοποίηση ενός επίλεκτου σώματος 14.000 αλεξιπτωτιστών σαν πρώτη δύναμη κρούσης, με επικεφαλής τον αντιπτέραρχο Στούντεντ αλλά και δυνάμεων τεθωρακισμένων και πεζικού που μεταφέρθηκαν στο νησί με μεταγωγικά αεροπλάνα. Γενικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων είχε οριστεί ο Νεοζηλανδός Στρατηγός Φράιμπεργκ. Πρίν από την επιχείρηση της κατάληψης, η γερμανική αεροπορία είχε εξαπολήσει μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς των κρητικών πόλεων και των στρατηγικών σημείων του νησιού.

Η επιχείρηση της κατάληψης ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαίου 1941. Η βασική επιδίωξη των επιτιθέμενων ήταν η κατάληψη των αεροδρομίων του νησιού και η δημιουργία προγεφυρωμάτων για την μεταφορά μεγαλύτερου όγκου στρατευμάτων και εξοπλισμού. Αυτό που έγινε από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ο πρώτος Γερμανός αλεξιπτωτιστής στο κρητικό ουρανό είναι απίστευτο. Οι κρητικοί χωρίς να υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο που να τους συμπεριλαμβάνει στον αμυντικό σχεδιασμό και σχεδόν άοπλοι, αυθόρμητα, όπως έκαναν για αιώνες απέναντι στον οποιοδήποτε κατακτητή, ξεκινούν μια πεισματική άμυνα με αποτέλεσμα από το πρώτο κύμα των 3000 αλεξιπτωτιστών να μη μπορέσουν να φτάσουν στους αντικειμενικούς στόχους τους παρά ελάχιστοι....
 
περισσότερα:http://namarizathema.blogspot.com/2010/05/blog-post_3797.html


Mε 18% ανεργια στην Ελλαδα παιρνουν μετρα που θα την αυξησουν...ειναι τρελλα.

 

http://harrytsopanos.blogspot.com/2010/05/m-18.html


21χρονη καλλονή εκδιδόταν μέσω ιστοσελίδας!!!


Ραντεβού με αστυνομικό είχε δώσει σε ξενοδοχείο της Αθήνας μοντέλο από τη Λετονία. Συνελήφθη αφού παρέλαβε προσημειωμένα χαρτονομίσματα για τις υπηρεσίες της..
Mια 21χρονη καλλονή από τη Λετονία συνέλαβαν να εκδίδεται σε ξενοδοχείο της Αθήνας αστυνομικοί του τμήματος Ηθών.
Η κοπέλα εκδιδόταν μέσω ιστοσελίδας αντί χρηματικού ποσού που κυμαινόταν από 200 έως 1.000 ευρώ. Αστυνομικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με αριθμό κινητού τηλεφώνου που αναγράφεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και έκλεισαν ραντεβού με την 21χρονη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Προχώρησαν σε σύλληψη μόλις η νεαρή Λετονή παρέλαβε το... συμφωνημένο ποσό σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Το συγκεκριμένο κύκλωμα μαστροπών προωθεί στην πορνεία νεαρές κοπέλες κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται να εδρεύουν σε Μαδρίτη, Μόσχα, Αμστερνταμ και Πράγα.
kanonitv
http://dinatos.blogspot.com/2010/05/21.html

Επιμένει η Βάσω για το σκάνδαλο με το "σορτάρισμα"...




Επιμένει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου στις αιτιάσεις της κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για διευκόλυνση των κερδοσκόπων σε βάρος της χώρας μέσω των αλλαγών στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων.
Η κ. Παπανδρέου δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε η κεντρική τράπεζα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της και σε σημερινή της δήλωση τονίζει: «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που...
 γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηριοποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ούτε η επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά στα ζητήματα που έχουν ήδη θέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά, η κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες δύο ημέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης στην Ελληνική Βουλή, δημοσιοποίησε την απάντηση μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί και τα ερωτήματα. Έχουμε δηλαδή απαντήσεις σε ερωτήματά της που δεν γνωρίζουμε, τα οποία μάλιστα έστειλε ημέρα Κυριακή (14-3-10).
»Για αποφυγή παρεξηγήσεων σημειώνεται ότι η επιστολή της ΕΚΤ δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το Σύστημα διακανονισμού/εκκαθάρισης ελληνικών ομολόγων στην ΤτΕ, πράγμα το οποίο είναι το αντικείμενο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Δεν έχει να κάνει με την προληπτική εποπτεία, με ποιους δηλαδή κανόνες και κυρώσεις γίνεται δύσκολη η κερδοσκοπία από τους σορτάκηδες, σε βάρος ελληνικών ομολόγων.
»Όταν οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, που γίνονται κυρίως στις ξένες αγορές και να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές τους στο Σύστημα της ΤτΕ με χρονική υστέρηση χωρίς κυρώσεις και κόστος, ενθαρρύνεται η κερδοσκοπία.
»Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ΤτΕ είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηριοποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας. Το ζητούμενο είναι η ΤτΕ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση να δοθούν στη δημοσιότητα τα ζητούμενα στοιχεία και έγγραφα».
http://skiaxtro.blogspot.com/2010/05/blog-post_8938.html

Με μια τσάντα στο χέρι κυκλοφορεί ο Δ.Γεωργακόπουλος


Με μια τσάντα στο χέρι γυρίζει από εφορία σε εφορία ο Γ.Γ. του υπουργείου οικονομικών για να πιέσει έτσι ώστε να γίνουν οι εισπράξεις από τους φοροφυγάδες.
Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος έχει αναλάβει να ...


πιέσει αλλά και να απειλήσει με πειθαρχικά και ποινικά μέτρα όσους εφοριακούς δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Καλά κάνει δηλαδή γιατί πολύ απλά μόνο από εκεί το κράτος θα είχε πολλά έσοδα.


http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_1297.html

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010