Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ένας πακτωλός κεφαλαίων, της τάξης του 1 τρισ. ευρώ,εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί την επόμενη δεκαετία στηνΕυρώπη, προκειμένου να αντικατασταθούν πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και δίκτυα ενέργειας και να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και προσαρμογή των ενεργειακών υποδομών στα νέα δεδομένα, όπως επισήμανε την Παρασκευή, στην Κοζάνη,...
ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Carlos Martin-Ruiz-de Gordejuela.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μείνει πίσω στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ενέργειας, προς όφελος χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, που κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ενώ επεσήμανε ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «πάγωσε» μεγάλος αριθμός επενδύσεων του είδους.
«Πρέπει να γίνει κάτι σε επίπεδο ΕΕ. Δεν είμαστε σε καλή θέση. Στην ΕΕ ουσιαστικά δεν υπάρχει ακόμη ενιαία εσωτερική αγορά ενέργειας κι αυτό αφενός κρατάει τις τιμές ψηλά -η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ είναι υψηλότερη κατά 29%, σε σχέση με τις ΗΠΑ- και αφετέρου εμποδίζει τις επενδύσεις», εξήγησε, μιλώντας στο «Φόρουμ Πολιτών», με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, που διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο στην Κοζάνη το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο A CERT.
Ο κ. Martin επισήμανε ακόμη ότι στόχος για την ΕΕ παραμένει η δημιουργία εσωτερικής ενιαίας αγοράς ενέργειας μέχρι το 2015, με σκοπό να μην υπάρχει κανένα απομονωμένο κράτος-μέλος. Υπενθύμισε δε, ότι για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο, για την περίοδο δηλαδή μετά το 2013, η Κομισιόν προτείνει νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων προτεραιότητας στον τομέα.
Κηρύσσοντας νωρίτερα την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις όπως η αποψινή, που διοργανώνονται σε διάφορες ελληνικές πόλεις, αποτελούν προσπάθεια συντεταγμένου διαλόγου του ευρωκοινοβουλίου με τους πολίτες της περιφέρειας, στα θέματα πού τους αφορούν.



http://fimotro.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου