Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία Βενιζέλου στα στελέχη και το προσωπικό του Στρατοπέδου «Μπελούμπαση» (211 Μ/Κ ΤΕ) στη Ρόδο

«Κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων και στην Κυβέρνηση, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού..
κύριε Διοικητά της ΑΣΔΕΝ, Στρατηγέ, κυρίες και κύριοι, Χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Χαίρομαι γιατί είχα την ευκαιρία πριν από λίγες στιγμές να επιθεωρήσω τον λόχο που μου απέδωσε τιμές υπό καταρρακτώδη βροχή. Σκεφτόμουν το κάθε στέλεχός μας που παρουσίαζε όπλα. Προσπαθούσα να μπω στη θέση του, να νιώσω τα συναισθήματά του και να παρακολουθήσω τις σκέψεις του.


Ενδεχομένως πολλοί θα αναρωτιόντουσαν τι νόημα έχει να υφίστανται μια ταλαιπωρία για λόγους συμβολικούς -και όλοι μας το έχουμε νιώσει αυτό κάποιες φορές στη ζωή μας. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τα σύμβολα στη ζωή μας έχουν γενικά πολύ μεγάλη αξία. Πολλές φορές η ίδια η Δημοκρατία, η ίδια η πολιτική, είναι μια διαχείριση συμβόλων. Όταν δε υπερασπίζεσαι τη σημαία, υπερασπίζεσαι την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας, το συμβολικό από το πραγματικό απέχει αδιόρατα. Στην πραγματικότητα ταυτίζονται. Γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε τα χωρικά μας ύδατα και γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε κάθε βραχονησίδα, κάθε μικρή νήσο και πολύ περισσότερο κάθε σπιθαμή του ελληνικού νησιωτικού χώρου.
Είναι για σας τίτλος τιμής το γεγονός ότι υπηρετείτε την θητεία σας οι κληρωτοί, ότι είστε στη διάθεση του Ελληνικού Στρατού όσοι ανήκετε στην εφεδρεία και ότι συμμετέχετε στην ομάδα των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των αξιωματικών μας, των υπαξιωματικών μας και των επαγγελματιών οπλιτών μας όσοι είστε εδώ με αυτές τις ιδιότητες. Το να υπηρετεί κανείς στην Δωδεκάνησο, στο Βόρειο Αιγαίο, στη Θράκη, είναι πραγματικά μία τιμή και μία πρόκληση. Γιατί η δική σας παρουσία, το δικό σας υψηλό φρόνημα, η εκπαίδευσή σας, η ικανότητά σας, η ετοιμότητά σας, σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτετε, επιτρέπουν στους πολίτες της Ρόδου, της Δωδεκανήσου, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, να νιώθουν ασφαλείς, να νιώθουν πως η χώρα μας δεν έχει υποστεί μείωση της εθνικής της κυριαρχίας και ούτε πρόκειται να υποστεί στον σκληρό πυρήνα της έννοιας αυτής, που είναι η εδαφική ακεραιότητα και η εδαφική κυριαρχία της χώρας. Γιατί αναμφίβολα, σε έναν ρευστό και ανασφαλή κόσμο, σε έναν κόσμο που τώρα, στο επίπεδο των πιο αναπτυγμένων χωρών του, βιώνει μία μακρά και πολύπλοκη δημοσιονομική και χρηματο-οικονομική κρίση, έχει στενέψει πάρα πολύ η δημοσιονομική και η οικονομική κυριαρχία των κρατών. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία υπό τέτοιες συνθήκες μία χώρα, όπως η Ελλάδα, να διατρανώνει την αταλάντευτη βούλησή της να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία και να προστατέψει όλους τους συντελεστές της εθνικής της ισχύος. Και ο βασικός συντελεστής είναι οι άνθρωποί της. Ο βασικός συντελεστής, ο κύριος πολλαπλασιαστής ισχύος, είστε εσείς με τις διανοητικές και σωματικές σας ικανότητες, είστε εσείς που συγκροτείτε τον ζωντανό θώρακα της πατρίδας μας.
Έλεγα προηγουμένως, μετά την επιτελική ενημέρωση στο Στρατηγείο, πως εδώ δίνετε μια καθημερινή μάχη, στέλνοντας τα αναγκαία μηνύματα. Αλλά αυτή τη μάχη την δίνουμε όχι μόνον εδώ και όχι μόνο στο έδαφος, τη δίνουμε και στη θάλασσα και στον αέρα, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθημερινά, με στόχο να διαφυλάττουμε κάθε στιγμή την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις διεθνώς καθορισμένες αρμοδιότητες της χώρας, με στόχο να αποφεύγουμε, να μην κλιμακώνουμε την ένταση, να προλαβαίνουμε τις κρίσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κάμπτεται στο παραμικρό η βούλησή μας, η ικανότητά μας και ο εθνικός μας χώρος.
Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στους μεγάλους σχεδιασμούς της αμυντικής μας πολιτικής. Την περίοδο αυτή συντελείται μία βαθιά ριζοσπαστική αλλαγή που πρέπει να την αντιληφθείτε ως το βασικό πλαίσιο αναφοράς και όλων των πραγμάτων που σας αφορούν προσωπικά και υπηρεσιακά, αλλά και όλων όσων συμβαίνουν στο επίπεδο των δικών σας σχηματισμών και μονάδων. Συντελείται μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο ΝΑΤΟ, στο δόγμα του, στη Δομή Διοίκησης και τη Δομή Δυνάμεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, αναζητά έναν ρόλο, άλλοτε αυτοτελή, τις περισσότερες φορές όμως σε απόλυτη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Σε εθνικό δε επίπεδο, όπου και διαμορφώνονται οι θεμελιώδεις και απαράβατες προτεραιότητές μας, εφαρμόζουμε την περίοδο αυτή, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, τη Νέα Δομή Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, την κάθετη δομή διοίκησης, που βασίζεται στο δόγμα της διακλαδικότητας. Άρα αλλάζει ριζικά ο ρόλος των Επιτελείων, αλλάζει ριζικά ο ρόλος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των Επιτελείων των κλάδων. Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίον σχεδιάζονται τα πάντα -οι ασκήσεις, η εκπαίδευση- και βεβαίως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα στην περιοχή μας μέσα στο πλαίσιο του συσχετισμού των δυνάμεων, γιατί πρέπει να εκπληρώνετε τη βασική σας αποστολή που είναι να εκπέμπετε το μήνυμα της ισχύος και να προσφέρετε αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό. Να λειτουργείτε δηλαδή και να λειτουργούμε όλοι μας ως ένας μοχλός άσκησης της εθνικής μας πολιτικής με δεδομένο –και αυτό να μην το ξεχνάτε ποτέ- ότι τα τελευταία 35 χρόνια, από τη Μεταπολίτευση και μετά, από την πτώση της δικτατορίας και μετά, έχει διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων στη χώρα μας μία ενιαία εθνική στρατηγική, που παρά τα επιφαινόμενα και τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται κάποιες στιγμές, σε ρητορικό κυρίως επίπεδο, διαθέτει την ενσυνείδητη υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στα χέρια της Κυβέρνησης, της εκάστοτε δημοκρατικής και νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, ένα πλεονέκτημα στα χέρια του Έθνους.
Εφαρμόζουμε ταυτόχρονα τη Νέα Δομή Δυνάμεων που έχει σημασία ιδίως για τον Στρατό Ξηράς, το πιο πολυπρόσωπο και αναπεπταμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι έξυπνα στελεχωμένες, καλά διατεταγμένες, τα στρατόπεδα πολυδύναμα και ο εξοπλισμός πρέπει να ενσωματώνεται, ιδίως όταν μιλάμε για ακριβά, πανάκριβα οπλικά συστήματα, να αξιολογείται, να αποδίδει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό η δομή δυνάμεων δεν αφορά μόνο τις οροφές του προσωπικού, αλλά αφορά και τα μέσα -τα οπλικά συστήματα, το αμυντικό υλικό, το μη αμυντικό υλικό- και όλα αυτά θέλουμε να αποφασίζονται και να εκτελούνται με διορατικότητα, με απόλυτη διαφάνεια, υπό τον πλήρη και συνεχή έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρχει καμιά αχλή μυστηρίου, όπως δυστυχώς υπήρχε έως τώρα στον ευαίσθητο αυτόν τομέα. Πρέπει οι λύσεις να είναι καλά προετοιμασμένες, ώριμες, να είναι καταταγμένες κατά προτεραιότητα μετά από μία διακλαδική αξιολόγηση. Και αυτό θα το βλέπετε τώρα όσο περνάνε οι μέρες στον δικό σας οπλισμό, στις δικές σας υποδομές, στα μέσα που εσείς θα έχετε εδώ στη διάθεσή σας και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και θα λειτουργούν οι μονάδες σας και τα στρατόπεδά σας.
Είχαμε την ευκαιρία πριν από λίγους μήνες να ψηφίσουμε έναν βασικό νόμο, το νόμο 3883/2010, που έχει εξοπλίσει την κάθε μια και τον καθένα από εσάς με πολύ σημαντικά δικαιώματα, σας έχει θωρακίσει θεσμικά στο πλαίσιο του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η λειτουργία των παραγωγικών σχολών των αξιωματικών και των υπαξιωματικών όλων των κλάδων, η τοποθέτηση, η μετάθεση, η αξιολόγηση, ο τρόπος με τον οποίο κλιμακώνονται στον χρόνο οι προαγωγές, ώστε η κάθε μία και ο καθένας από εσάς να συμπληρώνει τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας που του είναι αναγκαία, ώστε με αξιοπρέπεια και με πλήρη δικαιώματα να αποχωρήσει, η ρύθμιση του συνταξιοδοτικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι ρυθμίσεις που κάνουμε τώρα για τα μετοχικά ταμεία, με πολύ κόπο γιατί έχουμε βρει μία κατάσταση που δεν διέθετε το στοιχείο της πρόγνωσης, στην πραγματικότητα συγκροτούν μία δέσμη αλληλοσυμπληρούμενων μέτρων, υπό συνθήκες κρίσης, δηλαδή υπό συνθήκες που δεν μας επιτρέπουν δυστυχώς να σας τιμήσουμε ως Πολιτεία με τις αποδοχές που αξίζει να παίρνει κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προσπαθούμε όμως σε συνεργασία με τα Επιτελεία να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις -και το πετύχαμε αυτό σε κρίσιμα θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό- και να οργανώσουμε ένα δίκτυο έμμεσων παροχών που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσής σας, την κοινωνική υποστήριξη των οικογενειών σας, μια σειρά από θέματα που γνωρίζετε και τα οποία συνιστούν προτεραιότητα για το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τα άλλα γενικά επιτελεία, γιατί έχουμε εδώ στελέχη και του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο αυτό της Νέας Δομής Δυνάμεων εντάσσεται και η σχέση μας με την εφεδρεία. Και θέλω να τιμήσω πραγματικά τους εθνοφύλακες, τα στελέχη της εφεδρείας που εδώ ιδίως στη Δωδεκάνησο, στη Ρόδο και στα άλλα νησιά, έχουν φρόνημα, ετοιμότητα, διάθεση, χωρίς κανένα ίχνος χαλάρωσης. Θέλουμε μια μικρότερη, καλά στοχευμένη και αξιοποιήσιμη εφεδρεία και αυτό εδώ στα νησιά μπορεί να γίνει με εύκολο και χειροπιαστό τρόπο. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική σχέση Ενόπλων Δυνάμεων και κοινωνίας. Η κοινωνία όμως τροφοδοτεί σε κάθε ΕΣΣΟ τις Ένοπλες Δυνάμεις με το καλύτερο υλικό της, με τα παιδιά της. Και θέλω οι κληρωτοί που είναι εδώ μέσα να μεταφέρουν σε όλους τους συστρατιώτες τους τη συνεχή μέριμνά μας ώστε αυτοί οι λίγοι μήνες, οι 9 και λιγότεροι μήνες, να είναι παραγωγικοί, ο καθένας να αξιοποιείται με βάση τα προσόντα του. Γι’ αυτό έχετε όλοι την δυνατότητα να καταχωρίζετε τα κρίσιμα στοιχεία της προσωπικότητάς σας, τις σπουδές σας, τις δεξιότητές σας, στο διαδίκτυο απευθείας και να υποβάλετε και τα αιτήματα που νομίζετε ότι πρέπει να υποβάλετε. Θέλουμε να αξιοποιείται η γνώση σας, η φρεσκάδα του μυαλού σας και να αντιλαμβάνεστε αυτούς τους λίγους μήνες ως μια ευκαιρία για μόρφωση ή για επιμόρφωση. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στα προγράμματα που οργανώνουμε με το Υπουργείο Παιδείας, με τον ΟΑΕΔ, ώστε να μπορείτε να βγείτε πιο ισχυροί στην αγορά εργασίας που είναι πολύ σκληρή και μερικές φορές απάνθρωπη. Είναι λίγοι αυτοί που έως τώρα έκαναν χρήση των προγραμμάτων που προσφέρονται εδώ στη Ρόδο για παράδειγμα: για αγγλικά, για πληροφορική, για διοίκηση επιχειρήσεων ή για ο,τιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε και να ζητήσετε. Είναι όμως μία δυνατότητα αυτό που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Βέβαια, η κοινωνία η τοπική που εκπροσωπείται εδώ από τους συναδέλφους μου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις, ξέρει πόσο σημαντικό στοιχείο είναι για τη ζωή της περιοχής και περιμένει την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κοινωνική προσφορά δεν είναι η αγοραστική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι όμως οι αεροδιακομιδές που κάνει το ΕΚΑΒ με τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι το Σχέδιο Ξενοκράτης και το Σχέδιο Δευκαλίων για την πολιτική προστασία –σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες- είναι η διοίκηση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών, είναι οι υγειονομικές μονάδες και τα ιατρικά και νοσηλευτικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλες τις περιοχές συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να μπορούμε να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερες υπηρεσίες. Μου έλεγε ο Μέραρχός σας ότι ο φίλος μου ο Δήμαρχος Τήλου είναι γιατρός –το ξέρετε και το ξέρω- και κάποιες μέρες αναγκάζεται να λείψει. Είναι ο γιατρός της μονάδας που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού. Και αυτό το οργανώνουμε όσο γίνεται καλύτερα.
Φυσικά, το ερώτημα είναι εάν μπορούμε να βγούμε από αυτή την δύσκολη περίσταση στην οποία είναι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια ή αν η δύσκολη περίσταση επηρεάζει κατά βάθος την αμυντική μας ικανότητα, την επιχειρησιακή μας ικανότητα. Και θέλω να δώσω μία απάντηση στα δύο αυτά ερωτήματα που εγώ στη θέση σας θα έκανα. Να είστε βέβαιοι, κυρίες και κύριοι, ότι η χώρα έχει την ικανότητα να βγει από την κρίση. Το μέγεθος της κρίσης, που είναι πανευρωπαϊκό, διεθνές, θα υπαγορεύσει και το μέγεθος της λύσης στο δημοσιονομικό επίπεδο. Θα διαμορφωθεί ένα καλύτερο μακρο-οικονομικό πλαίσιο, ως προς τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το θέμα είναι εμείς να καταλάβουμε ότι μόνο η δουλειά μας είναι αυτή που θα δώσει τις υπεραξίες που χρειάζονται προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την ανταγωνιστική διεθνή θέση που της αναλογεί. Γιατί να θυμάστε πάντα πως η Ελλάδα, που ταπεινώνεται διεθνώς λόγω του μηχανισμού προστασίας και της ανάγκης για υπέρμετρο δημόσιο δανεισμό, είναι μια πολύ ισχυρή χώρα, μια από τις ισχυρότερες του κόσμου: η 28η οικονομία διεθνώς σε όγκο, σε απόλυτους αριθμούς, η 23η σε επίπεδο κοινωνικής ανάπτυξης στο σύνολο των χωρών του ΟΗΕ, μια χώρα που το συνολικό εθνικό της χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι ελεγχόμενο, πολύ μικρότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, μια χώρα με μεγάλες περιουσίες ιδιωτών, μια χώρα που –το λέω πολύ συχνά, το είπα και στη Βουλή δύο φορές πρόσφατα- τα νοικοκυριά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε ακίνητα ποσά που υπερβαίνουν το 420% του ΑΕΠ, δηλαδή υπερκαλύπτουν το χρέος και το δημόσιο και το ιδιωτικό. Θα μου πείτε, άλλοι έχουν τις καταθέσεις και τις περιουσίες και άλλοι μπορεί να έχουν τα μικρά χρέη, τις απλήρωτες κάρτες και να απειλούνται από το φάσμα της ανεργίας ή με κλείσιμο των μικρών τους επιχειρήσεων. Όμως, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ηθική ισορροπία των μέτρων, να νιώθει ο πιο αδύναμος ότι ο πιο ισχυρός συμβάλει περισσότερο και γι’ αυτό πρέπει να ακούμε τη φωνή της κοινής λογικής και της ίδιας της αγοράς, γι’ αυτό πρέπει κι εσείς που διαμορφώνετε το πλαίσιο της ασφάλειας της χώρας να νιώθετε ότι συμβάλετε σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια που χρειάζεται συστράτευση, υπομονή και επιμονή και επινοητικότητα και συστηματικότητα.
Στην περιοχή σας εδώ, την περιοχή της Δωδεκανήσου, τελειώνει το Αιγαίο και αρχίζει η Ανατολική Μεσόγειος. Να ξέρετε ότι μιλάμε πάντα για όλον τον εθνικό χώρο, μιλάμε πάντα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μιλάμε πάντα για όλες τις θαλάσσιες ζώνες που κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ανήκουν στα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους, μιλάμε πάντα για την στρατηγική μας σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, μια σχέση μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ζώνης του ευρώ που μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον για τον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Προσπαθούμε να μειώνουμε την ένταση, όπως σας είπα και προηγουμένως, να σεβόμαστε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, υπάρχουν όμως απαράβατοι όροι και κανόνες: ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η πλήρης άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο σεβασμός και η άσκηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από διεθνείς συμβάσεις ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα η αρμοδιότητα για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων στο FIR Αθηνών, ή η αρμοδιότητα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην εναέρια και θαλάσσια περιοχή μας.
Εάν έχουμε εθνικό σχέδιο –που έχουμε- εάν έχουμε εθνική συνοχή –που έχουμε- εάν έχουμε εθνική συναίνεση –που εις πείσμα των εντυπώσεων έχουμε- μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και σας διαβεβαιώ, μετά λόγου γνώσεως και πραγματικά, όχι για λόγους ενθάρρυνσης, πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες και μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Κυρίως η νέα γενιά, η γενιά που εκπροσωπείται κατά πλειοψηφία στην αίθουσα αυτή, δεν πρέπει να έχει το αίσθημα πως θα γίνει ένα απεγνωσμένο και αβοήθητο θύμα της κρίσης. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί αυτή η γενιά. Αυτό είναι το πρώτο καθήκον μας: πολιτικό, κοινωνικό, εθνικό. Και θα ανταποκριθούμε όλοι σε αυτό.
Σας ευχαριστώ».


http://kranosgr.blogspot.com

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/01/211.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου