Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατασκευής διαστημικού τουριστικού τζετ

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA με στόχο την κατασκευή διαστημικού τζετ για τουριστικά ταξίδια στο διάστημα παραμένει ενεργό, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας EADS Astrium.
Το αεροσκάφος, που θα πραγματοποιεί σύντομα ταξίδια πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα, σχεδιάσθηκε το 2007, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Astrium, όμως, που είναι η μεγαλύτερη διαστημική εταιρία της Ευρώπης, ανέφερε ότι θα δαπανήσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ το 2011 για την προώθηση του έργου. «Οι επενδύσεις θα διατηρηθούν. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, διατηρώντας την ομάδα σχεδιασμού και αναμένοντας το σωστό συνέταιρο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της EADS Astrium, Φρανσουά Οκέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της εταιρίας έξω από το Παρίσι.
Το διαστημικό όχημα Astrium θα έχει το μέγεθος ιδιωτικού αεροσκάφους και θα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται από κοινό αεροδρόμιο χάρη στους κινητήρες του που θα το φέρνουν σε υψόμετρο 12 χιλιομέτρων. Εκεί, θα πυροδοτεί τους κινητήρες υγρού οξυγόνου-μεθανίου που διαθέτει για να ξεπεράσει τα 100 χλμ. Στο υψόμετρο αυτό, οι πέντε επιβάτες θα βρίσκονται για λίγο χρονικό διάστημα σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας, προτού δέσουν και πάλι τις ζώνες ασφαλείας τους για την επιστροφή στην επιφάνεια της Γης.
Η EADS Astrium έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους στην κατασκευή του κινητήρα που θα επιτρέψει στο σκάφος να φθάσει στο διάστημα, ενώ εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το αεροσκάφος είναι ικανό να ταξιδέψει στο διάστημα. Το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή, είναι ο κατάλληλος επενδυτής για την παραγωγή του αεροσκάφους.
Το πρόγραμμα Virgin Galactic του Βρετανού μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον, με στόχο την κατασκευή επιβατικού διαστημοπλοίου, βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από εκείνο της EADS Astrium. Το Virgin Galactic πρόκειται να χρησιμοποιήσει αμερικανικό κινητήρα για την προώθηση του αεροσκάφους, που θα μεταφέρει τουρίστες σε πτήση πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα. Το Enterprise, όπως ονομάζεται το αεροσκάφος του Μπράνσον, έχει ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία πτητικές δοκιμές, ενώ αργότερα φέτος αναμένεται να προσαρμοσθεί στην άτρακτό του ο αμερικανικός κινητήρας για να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις με αυτόν.




ΠΗΓΗ www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου