Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η συννεφιά «έκρυψε» την έκλειψη Ορατή κυρίως στο Ιόνιο, τα νησιά των Κυκλάδων και την Πελοπόννησο ήταν η μερική έκλειψη του ηλίου. Η συννεφιά δυσχέρανε την παρατήρηση του φαινομένου στην Αθήνα.

Πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε σε ποσοστό περίπου 66% (κοντά στο 70% ήταν η κάλυψη στη Θεσσαλονίκη) αλλά η έκλειψη ήταν ορατή ελάχιστες μόνο στιγμές, καθώς τα σύννεφα και ο βαρύς ουρανός δυσχέραναν την παρατήρησή της.                         



Παρατηρήθηκε επίσης, ιδίως στην δυτική Ελλάδα, απότομη αναχαίτιση του ρυθμού ανόδου της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια κορύφωσης του φαινομένου.
Για να δείτε φάσεις από την μερική έκλειψη Ηλίου, όπως αυτή έγινε ορατή σε διάφορα μέρη της Γης, πατήστε εδώ

Αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς φίλους της αστρονομίας να συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν εγκαταστήσει τηλεσκόπια και εξηγούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο τα «μυστικά» της έκλειψης. 
Κορύφωση στις 10.23
Η έκλειψη στον ουρανό της Αττικής άρχισε στις 8.58 το πρωί, κορυφώθηκε στις 10.23 και ολοκληρώθηκε δύο λεπτά από τις 12 το μεσημέρι. Από την παρεμβολή της Σελήνης ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο, ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε γύρω στο 66% της ορατής επιφάνειάς του (με σημείο παρατήρησης την Αττική).  Όσο πιο βόρεια βρισκόταν ένας παρατηρητής επί της ελληνικής επικράτειας, τόσο (οριακά) μεγαλύτερο ποσοστό του ηλιακού δίσκου μπορούσε να δει να σκεπάζεται από τη σκιά του φεγγαριού.
Η έκλειψη στην Αθήνα
Η έκλειψη στην Αθήνα
Στη Μεσόγειο
Η έκλειψη άρχισε να γίνεται ορατή από τις 8.40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά και σταδιακά, «κινούμενη» βορειοανατολικά, ήταν ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Το φαινόμενο ήταν πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος σκιάστηκε κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.
Τα καλύτερα έρχονται
Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την 1η Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088.
Συνολικά, στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στον πλανήτη μας θα πραγματοποιηθούν 226 ηλιακές εκλείψεις (οι 74 ολικές) και 144 σεληνιακές εκλείψεις (οι 86 ολικές). 

http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=11807






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου