Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Το Πεκίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ισπανία να εξέλθει από την οικονομική κρίση


Η Κίνα είναι έτοιμη "να καταβάλει προσπάθειες" για να βοηθήσει την Ισπανία να εξέλθει από την οικονομική και... 
χρηματοπιστωτική κρίση, ανακοίνωσε ο κινέζος πρεσβευτής στη Μαδρίτη μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ στην Ισπανία.

Ο Λι Κετσιάνγκ φθάνει αύριο για τριήμερη επίσκεψη στην Ισπανία, όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας, σε περιβάλλον ανησυχιών για την κρίση δημοσιονομικού χρέους στην Ευρώπη, πρώτο προορισμό των κινεζικών εξαγωγών.

Οι συνομιλίες του Λι Κετσιάνγκ με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και την υπουργό Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο θα είναι κρίσιμες για την οικονομική σταθεροποίηση, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Ζου Μπανγκζάο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Νέα Κίνα.

Οι συνομιλίες θα αφορούν την επέκταση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και την "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών", δήλωσε ο κινέζος πρεσβευτής, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η ισπανική οικονομία, η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήλθε σε ύφεση το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιος οικονομικής κρίσης, και δεν έχει ανακάμψει.

Πρόσφατα, η Κίνα η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο και διαθέτουσα τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση δημοσιονομικού χρέους ευρωπαϊκές οικονομίες, μετά την παροχή οικονομικής υποστήριξης στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, στην Ιρλανδία.

Στο τέλος Δεκεμβρίου, εκφράζοντας τη "μεγάλη ανησυχία " της για την ικανότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη "να επενδύσει" τα συναλλαγματικά της αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεσμεύθηκε για την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος αυτών των επενδύσεων.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 2.648 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λι Κετσιάνγκ θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας , θα επισκεφθεί, μετά την Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

ΑΠΕ

http://sarotiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_4441.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου