Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΗ: Ποιοι δικαιούνται φθηνό ρεύμα...

Μέτρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάχρησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος και να διασφαλιστεί ότι οι εκπτώσεις (που φθάνουν μέχρι 30 %) θα πάνε σε εκείνους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, παίρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Συγκεκριμένα, με ... κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη και του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, προβλέπεται ότι η ΔΕΗ θα διαβιβάζει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία των προσώπων που έκαναν αίτηση για ένταξη στο ΚΟΤ για να γίνεται διασταύρωση και να προκύπτει αν εμπίπτουν πράγματι ή όχι στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Αντίστοιχα, όσοι εντάσσονται στο ΚΟΤ λόγω ανεργίας θα διασταυρώνονται με το αρχείο του ΟΑΕΔ.

Το ΚΟΤ τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου και προβλέπει έκπτωση 20 - 30 % στο λογαριασμό του ηλεκτρικού για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου και της ΔΕΗ, οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1,2 εκατ., ωστόσο οι αιτήσεις που έγιναν μέχρι τις αρχές του 2011 δεν ξεπερνούν τις 200.000. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η περιορισμένη, σχετικά, ανταπόκριση οφείλεται ακριβώς στο φόβο ορισμένων που δεν δηλώνουν τα πραγματικά του εισοδήματα, ότι η περιουσιακή - οικονομική τους κατάσταση θα αποκαλυφθεί μέσω… ΔΕΗ αν κάνουν αίτηση για το ΚΟΤ και προτιμούν να αποποιηθούν της έκπτωσης προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο. Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός θα απευθύνει το επόμενο διάστημα επιστολή σε όσους εμφανίζουν χαμηλές καταναλώσεις, για να τους ενημερώσει ότι πιθανώς έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο ΚΟΤ, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις. Η επιστολή θα σταλεί ξεχωριστά από το λογαριασμό του ηλεκτρικού, πέρα από τα φυλλάδια που έχουν σταλεί ήδη σε όλους τους καταναλωτές μαζί με τους λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΟΤ εφαρμόζεται στις πρώτες 800 κιλοβατώρες με τις εξής προϋποθέσεις: η κατανάλωση να αφορά σε κύρια κατοικία, οι λογαριασμοί να εκδίδονται στο όνομα του δικαιούχου και η τετραμηνιαία κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη από 200 kwh και μικρότερη από 1000 ή 1200 kwh ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων.

Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι:

-Άτομα με χαμηλό εισόδημα, κάτω από το αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων. Η έκπτωση είναι 20 % και το όριο κατανάλωσης 200 - 1000 kwh.

-Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας των τρίτεκνων. Η έκπτωση είναι 20 % και το όριο κατανάλωσης 200 - 1200 kwh.

-Μακροχρόνια άνεργοι (για τουλάχιστον 12 μήνες την 30-11-2010) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο των μισθωτών - συνταξιούχων. Η έκπτωση είναι 30 % και το όριο κατανάλωσης 200 - 1000 kwh.

-ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 67 % ή με προστατευόμενα μέλη που έχουν τέτοιο ποσοστό αναπηρίας και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο της κατηγορίας. Η έκπτωση είναι 30 % και το όριο κατανάλωσης 200 - 1200 kwh.

Πηγή:ΑΠΕ

http://nonews-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου