Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Η μακρύτερη γέφυρα του κόσμου

Ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής αποτελεί η Γέφυρα του κόλπου Χαντζού στην Κίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γέφυρα θαλάσσιου διάπλου στον κόσμο με μήκος 36 χιλιομέτρων και κόστος 1,70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για την κατασκευή της, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς από 600 Κινέζους μηχανικούς, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, ενώ άλλα εννέα χρόνιαξοδεύτηκαν προκειμένου να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός, η προετοιμασία και ο σχεδιασμόςτης γέφυρας.

Πρόκειται για μια γέφυρα σχήματος S, που διαθέτειαυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων, ενώ υπάρχουν καιεπιπλέον δυο λωρίδες που προορίζονται για εφεδρικές και έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, εκτός από το τεράστιο μήκος της, η Γέφυρα έχει και μια άλλη μοναδικότητα: διαθέτει τεχνητό νησί 10.000 τ.μ στο μέσο της, το οποίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξυπηρετεί τους οδηγούς. Πρόκειται για ένα κέντρο συνάντησης, που περιλαμβάνει έναεστιατόριο, βενζινάδικο, ξενοδοχείο, αίθουσες συνεδριάσεων και έναν πύργο απ΄όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν την παλίρροια και τα κύματα του κόλπου Χαντζού.

Μάλιστα, η Γέφυρα έχει μελετηθεί και κατασκευαστείειδικά για ν΄αντέχει τυφώνααλλά και τις καιρικές συνθήκες τυφώνα, μιας και ο κόλπος Χαντζούείναι γνωστός για τις παλίρροιες και τα κύματα, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν και τα30km/h, ηχώντας σαν βρυχηθμοί βροντής.

http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου