Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Χόσνι Μουμπάρακ: Κυβέρνησε 30 χρόνια, «έπεσε» σε 18 μέρες

Όση δημοσιότητα γνώρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ στις 18 μέρες της εξέγερσης, δεν τις γνώρισε στα 30 χρόνια που κυβέρνησε την Αίγυπτο!

Εδώ και λίγη ώρα, ο Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ –όπως είναι πλήρες όνομά του- αποτελεί μέρος της ιστορίας της Αιγύπτου. Δεν έφυγε με τον τρόπο που ίσως θα ήθελε, έχοντας την αναγνώριση του λαού του, αλλά τουλάχιστον δεν έφυγε όπως και ο προκάτοχος του: δολοφονημένος δηλαδή...

Είναι ο 4ος και μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Αιγύπτου. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Οκτωβρίου του 1981 μετά τη δολοφονία του Ανουάρ ελ Σάντατ. Είναι παντρεμένος με την Σούζαν Θάμπετ και έχουν δυο γιους, τον Άλαα και τον Γκαμάλ και δυο εγγόνια.

Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1928, στο Καφρ-ελ-Μεσέλχα, που βρίσκεται στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου, στην καρδιά της Αιγύπτου. Με την αποφοίτηση του από το Λύκειο, εισήχθη στην Αιγυπτιακή Στρατιωτική Ακαδημία, από όπου και αποφοίτησε με bachelor στις Στρατιωτικές Επιστήμες.

Το 1950 εισήχθη στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, από όπου και αποφοίτησε με Bachelor στις Αεροπορικές Επιστήμες. Έκτοτε υπηρέτησε σε πολλές διοικητικές θέσεις στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος, εκπαιδευτής, σμηναγός και Διοικητής Βάσης. Το 1964, ο Μουμπάρακ ήταν επικεφαλής της αιγυπτιακής στρατιωτικής αποστολής στην πρώην Σοβιετική Ένωση και διορίσθηκε Διοικητής της Δυτικής Αεροπορικής Βάσης, στο Δυτικό Αεροδρόμιο του Καΐρου.

Κατά την περίοδο 1967-1972, είχε διορισθεί Διοικητής της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας και Αρχηγός Επιτελείου της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1972, οπότε και έγινε αντιπτέραρχος της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας και υφυπουργός Στρατιωτικών. Τον Οκτώβριο του 1973 προήχθη στον βαθμό του πτεράρχου. Τον Απρίλιο του 1975 ονομάσθηκε Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου και το 1978 διορίσθηκε Αντιπρόεδρος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου (NDP).

Ανέλαβε την προεδρία –όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας- μετά τη δολοφονία του Σάντατ και παρέμεινε εκεί για 30 ολόκληρα χρόνια. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1987, του 1993, του 1999 και του 2005. Αρχικά, επρόκειτο να είναι υποψήφιος και στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου αλλά τον... πρόλαβαν οι εξελίξεις και η εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου.

Υπό την προεδρία του, η Αίγυπτος έγινε ξανά δεκτή στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου, το 1989. Στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, η Αίγυπτος τάχθηκε υπέρ του Κουβέιτ και έστειλε δυνάμεις εναντίον του Ιράκ. Και αυτό της το ξεπλήρωσαν ΗΠΑ και Ευρώπη, χαρίζοντάς της χρέη ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων!

Παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις του με τις ΗΠΑ, ο Μουμπάρακ αντιτάχθηκε στην αμερικανική εισβολή του 2003 στο Ιράκ, τονίζοντας πως έπρεπε πρώτα να επιλυθεί το Μεσανατολικό ζήτημα. Εκτίμησε πως ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να γεννήσει «100 Μπιν Λάντεν». Εν πολλοίς, δικαιώθηκε...

Επικρίθηκε για διώξεις πολιτικών του αντιπάλων και για προσπάθεια καταστολής της αντιπολίτευσης. Το Δεκέμβριο του 2005 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα ο Αϊμάν Νουρ.

Ο λαός τον κατηγόρησε πως έδειχνε εύνοια στο γιο του, Γκάμαλ, τον οποίο προόριζε για διάδοχό του. Τον κατηγόρησε και για το επίπεδο ζωής, αφού στην Αίγυπτο έχει εξαφανιστεί η μεσαία τάξη. Με αφορμή τη φτώχεια και την εξαθλίωση ξεκίνησε και η εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου, με σύμβολο την πλατεία Ταχρίρ ή πλατεία Απελευθέρωσης, του Καΐρου.

newsit

http://sarotiko.blogspot.com/2011/02/30-18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου