Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αγώνας δρόμου για είσπραξη οφειλών Στο κυνήγι 950 επιχειρήσεων που χρωστούν 3,5 δισ. στο δημόσιο


 ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ 950 μεγάλων επιχειρήσεων, που χρωστούν στο Δημόσιο συνολικά πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, επικε- ντρώνει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο, στην προσπάθειά του να καλύψει τις μαύρες τρύπες στα κρατικά ταμεία και να μη χρειαστεί να καταφύγεισε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που χρωστούν καθεμιά άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (πολλές ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ), οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών που θέσπισε προ εξαμήνου η κυβέρνηση.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι οδηγούν πολλές από τις εταιρείες αυτές στο να μην ανταποκρίνονται ούτε καν στη ρύθμιση, καθυστερώντας ακόμη και τις δόσεις που προβλέπονται μετά τη συμφωνία με τις εφορίες.
>Σε κάθε περίπτωση, είναι εντυπωσιακό πόσες και ποιες επιχειρήσεις και εταιρείες
οδηγήθηκαν από την κρίση ή αφέθηκαν από το κράτος να δημιουργήσουν τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο. Για κάποιες από αυτές θεωρείται απίθανο να υπάρξει οριστική εξόφληση των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών τους παρά την ένταξή τους στη ρύθμιση. Το μείζον ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρξε μέριμνα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πολύ νωρίτερα και σίγουρα προτού οι οφειλές φτάσουν σε δυσθεώρητα (σε ορισμένες περιπτώσεις) ποσά. Για κάποιους οφειλέτες μάλιστα -όπως είναι ποδοσφαιρικές ή μπασκετικές ομάδες- είναι ακατανόητη η απουσία και η αδιαφορία της Πολιτείας.
>Σημειωτέον ότι όταν γίνεται ρύθμιση χρεών, οι εταιρείες βγαίνουν έτσι κι αλλιώς κερδισμένες. Πρώτον γιατί διαγράφονται σχεδόν όλες οι προσαυξήσεις και δεύτερον γιατί οι οφειλέτες καταβάλλουν, χωρίς άλλες επιπτώσεις, πολύ αργότερα από τους συνεπείς φορολογούμενους τα ποσά που υποχρεούνται.
Το ζητούμενο, πάντως, εδώ είναι να εντοπιστούν οι περιπτώσεις εταιρειών που καταβάλλουν μία η δύο δόσεις για να μπορέσουν να λάβουν φορολογική ενημερότητα και στη συνέχεια «ξεχνούν» να είναι συνεπείς στην υποχρέωση καταβολής και του υπόλοιπου ποσού. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι εάν υπάρξει σε ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση χρεών στην οποία εντάχθηκαν, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί μέσα στην επόμενη διετία να λάβει επιπλέον μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη προσδιοριστεί. Πέραν των 950 μεγάλων οφειλετών της συγκεκριμένης λίστας, υπάρχουν και χιλιάδες άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά μικρότερα των 200.000 ευρώ και τα οποία επίσης έχουν κληθεί να εξυπηρετήσουν.
Στις χειμαζόμενες από την κρίση εταιρείες, που έχουν τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, υπάρχουν πρωτίστως τεχνικές, εμπορικές, ξενοδοχειακές και διαφημιστικές, επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης, της υπόδησης και των ασφαλειών, καθώς και αθλητικές ομάδες.



περισσότερα http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου