Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Πάγος» στα κονδύλια του ΙΚΥ Αντιδράσεις των ακαδημαϊκών για την αναστολή κρατικών υποτροφιών στην έρευνα


Αντιδρά η ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) για την αναστολή της χρηματοδότησης διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για το τρέχον έτος.

«Το υπουργείο Παιδείας έχει βαλθεί να ενισχύσει οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και οποιονδήποτε πανεπιστημιακό, αρκεί να βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας!» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

«Μας θλίβει το γεγονός ότι δεν γίνεται κατανοητό ότι η αριστεία και η καινοτομία απ' οποιονδήποτε τομέα κι αν προέρχονται έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας».

Η ομοσπονδία σημειώνει ότι οι καθηγητές συμφωνούν στη διαμόρφωση εθνικού προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας, με στοχευμένη ενίσχυση των τομέων στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Μας εκπλήσσει, όμως», τονίζουν οι καθηγητές, «η απουσία από τις προτεραιότητες τομέων, όπου η χώρα μας διαθέτει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο Πολιτισμός, η Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Θάλασσα. Τομείς, οι οποίοι πέραν των άλλων αυτονόητων λόγων έχουν και έντονο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα. Μας εκπλήσσει, επίσης, η απαξίωση της ελεύθερης έρευνας από την υπουργό Παιδείας».

Στα τέλη Ιανουαρίου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε ενημερώσει την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ότι οι τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση είναι: Αγροβιοτεχνολογία, Πράσινη Ανάπτυξη και Ενέργεια, Πληροφορική και Τεχνολογία, Χημικά Προϊόντα και Ιατρική.

Τέλος, οι πανεπιστημιακοί ζητούν από την Πολιτεία να διαθέσει άμεσα τους αναγκαίους πόρους για να καλύψει τις «ανειλημμένες υποχρεώσεις της» σε διαφόρους διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς, προγράμματα και κοινές πρωτοβουλίες.

«Απεμπλοκή του ΔΕΠ από το μνημόνιο»

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν επίσης την απεμπλοκή του θέματος των εξελίξεων και των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) από τους περιορισμούς του μνημονίου.

Σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου δηλώνει ότι η διαδικασία εξέλιξης των μελών ΔΕΠ δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τη διαδικασία προκήρυξης νέας θέσης διδακτικού προσωπικού στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ακόμα, από τους περιορισμούς του 1:5 πρέπει να εξαιρεθούν και οι προκηρύξεις για νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού, ζητά η ομοσπονδία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231077812#ixzz1DRPLTxWg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου