Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Διάγγελμα-παρωδία: Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ


Την πρόθεσή του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την εκλογή διαδόχου το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Τόνισε ότι θα εγγυηθεί την ειρηνική και ομαλή μετάβαση, παραχώρησε εξουσίες στον αντιπρόεδρο και προανήγγειλε συνταγματική αναθεώρηση
Την πρόθεσή του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την εκλογή διαδόχου το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Τόνισε ότι θα εγγυηθεί την ειρηνική και ομαλή μετάβαση, ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού νόμου και την παραχώρηση μερικών αρμοδιοτήτων του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν ενώ προανήγγειλε συνταγματικές τροποποιήσεις.

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την αιγυπτιακή τηλεόραση, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί για την προστασία του Συντάγματος και των νόμων μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
Επανέλαβε, δε, ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν θα είναι υποψήφιος.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την συνταγματική αναθεώρηση, με την τροποποίηση έξι άρθρων που αφορά στον Πρόεδρο της χώρας, αλλά και να εγγυηθούν -όπως είπε - τα όσα υποσχέθηκε προς τον αιγυπτιακό λαό για τη διαδικασία εκδημοκρατισμού.
Εστειλε παράλληλα μήνυμα πως δεν θα ανεχθεί επιταγές από το εξωτερικό και διαβεβαίωσε ότι αυτοί που διέπραξαν εγκλήματα θα τιμωρηθούν αυστηρά. «Ποτέ δεν υπέκυψα στις ξένες πιέσεις, πάντα εργαζόμουν για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, η πλειονότητα των Αιγύπτιων ξέρουν ποιος είναι ο Χόσνι Μουμπάρακ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση που άρχισαν τις προηγούμενες ημέρες, είπε ο Πρόεδρος, οδήγησαν σε καταρχήν συναίνεση για την επίλυση της κρίσης.
Ενα εκατομμύριο... απογοητευμένοι
Το διάγγελμα του Αιγύπτιου Προέδρου μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση και προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στο ένα εκατομμύριο και πλέον διαδηλωτές που το παρακολούθησαν από την πλατεία Ταχρίρι του Καΐρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φωνές και οι αποδοκιμασίες άρχισαν πριν ακόμη ολοκληρώσει την ομιλία του ο Μουμπάρακ, όταν είπε ότι σέβεται και κατανοεί τους νέους ανθρώπους για τα συναισθήματά τους. «Κάτω ο Μουμπάρακ!» και «Φύγε!» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=11807


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου