Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Βιωσιμότητα των υπαίθριων δημόσιων χώρων στην πόλη


Ημερίδα με θέμα
«ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Αίθουσα Συνεδρίων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα Tο Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Δικτύου Μεσόγειος SOS διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Βιωσιμότητα των Δημόσιων ΥπαίθριωνΧώρων στην Πόλη» την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα, από τις 9.30πμ έως τις 3:30μμ. H Ημερίδα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Διακρατικού Έργου «ASPIS - Αξιολόγηση της Βιωσιμότητας των Δημόσιων Χώρων».
Η Ημερίδα στοχεύει:
- να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα του διακρατικού Έργου «ASPIS – Auditing the Sustainability of Public Spaces»,
- να αναδείξει το ζήτημα της βιωσιμότητας των δημόσιων υπαίθριων χώρων στην πόλη και να - - συμβάλει στον προβληματισμό γύρω από τους παράγοντες βιωσιμότητας,
- να διερευνήσει το ρόλο της εκπαίδευσης αφενός και της κοινωνίας των πολιτών αφετέρου στην διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτής,
- να προωθήσει τη δικτύωση, τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και ομάδων ενδιαφέροντος, αλλά και να βάλει τις βάσεις για ένα Σχέδιο Κοινής Δράσης για την ευρύτερη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.
Στην εναρκτήρια ενότητα η Συντονίστρια του ASPIS Δρ Φούλη Παπαγεωργίου θα αναπτύξει τους σκοπούς και δράσεις του Έργου με έμφαση στη διαμόρφωση ενός πλαισίου αξιολόγησης της βιωσιμότητας των υπαίθριων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Στην θεματική ενότητα «Σχεδιασμός και Βιωσιμότητα» ο Δρ. Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αρχιτέκτων Μηχανικός και Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π, θα αναπτύξει την σημασία της ένταξης της φύσης στον αστικό ιστό, ενώ η κα Κλεοπάτρα Μπασιά, Διευθύντρια Μελετών στο Δήμο Αθηναίων, θα παρουσιάσει τις προκλήσεις και τις προοπτικές που παρουσιάζονται σχετικά με τους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους στην Αθήνα. Η κα Ευαγγελία Μπαλλά, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής, θα μιλήσει για τα θεσμικά εργαλεία αλλά και τα προβλήματα διοικητικής δράσης στην εξασφάλιση των δημόσιων χώρων στις ελληνικές πόλεις, και η κα Σοφία Παρασκευοπούλου από το Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη θα παρουσιάσει την περίπτωση της πρόσφατης ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως.
Η «Χρήση των δημόσιων χώρων και η συμμετοχή των πολιτών» αποτελούν το αντικείμενο της επόμενης θεματικής ενότητας της Ημερίδας. Ο κ. Θοδωρής Κοκκινάκης θα παρουσιάσει την περίπτωση της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως από την πλευρά των πολιτών ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως, ενώ ο κ. Νικηφόρος Πλυτάς από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα κάνει μια επισκόπηση των προβλημάτων στο αστικό περιβάλλον και τις προοπτικές βελτίωσης, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελευσίνας, τις παρεμβάσεις στους υπαίθριους χώρους και τις θετικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής. Τη σημασία των ελεύθερων χώρων στην περιβαλλοντική εκπαίδευση θα αναπτύξει η κα Μαριάννα Τσεμπερλίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην 3η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, και η κα Ευγενία Πανώριου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, θα παρουσιάσει την περίπτωση των αδόμητων χώρων ως προνομιακό πεδίο ανάπτυξης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Στη Ημερίδα καλούνται να συμμετέχουν: Δήμοι, κεντρικοί φορείς χάραξης πολιτικής για το περιβάλλον, την πόλη και την εκπαίδευση, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες τοπίου, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών για την προστασία υπαίθριων χώρων και ενεργοί πολίτες.
Περισσότερα στο www.aspis-learn.eu.
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)

http://mediasoup.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου