Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αδήλωτη περιουσία στο εξωτερικό Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία


Αθήνα
Στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. ευρώ, τρεις φορές περισσότερα απ΄όσα στην ίδια την Ελλάδα, φέρεται να ανέρχεται το ύψος των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Τραπεζικοί κύκλοι και πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το ποσό είναι αρκετά μικρότερο, ωστόσο αυτό έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι αδήλωτο στην Εφορία.

Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε πρόσφατα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι, παρουσία των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, Γ.Παπακωνσταντίνου και Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Οι τέσσερις πολιτικοί συμφώνησαν να προωθήσουν τις «διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα».

Η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το «Der Spiegel», είναι πεπεισμένη, ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων είναι αδήλωτο στην Εφορία. Σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δυο κυβερνήσεις, η λεγόμενη «Μεγάλη Υπηρεσιακή Βοήθεια», που παρέχεται ανάμεσα στα κράτη του ΟΑΣΕ, θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ -μετά την κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια- το νωρίτερο στις αρχές του 2012. Οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα, καθώς και με πρόσθετο φόρο ύψους 10% για τα κέρδη από τους τόκους μιας δεκαετίας.

Το πότε θα αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, είναι βέβαια ανοικτό θέμα. «Τέτοιες συνομιλίες έγιναν όντως στο Νταβός, ο χαρακτήρας τους ήταν όμως ανεπίσημος, γι αυτό και δεν μπορεί να ανακοινωθεί το περιεχόμενό τους» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο «Βήμα» εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Oικονομικών. Επίσημες διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο που επικαλείται η «Ημερησία», η λύση που εξετάζεται θα βασίζεται στη συμφωνία που έχει συνάψει η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Αρχικά προβλέπεται η καταβολή από τις ελβετικές τράπεζες ενός εφάπαξ ποσού ίσου με το 10% του συνόλου των καταθέσεων που έχουν Έλληνες δικαιούχοι.

Από εκεί και πέρα, σε ετήσια βάση το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει φόρο επί των τόκων των συγκεκριμένων καταθέσεων και τέλος οι ελβετικές τράπεζες με τη συμφωνία θα εξασφαλίζουν την ανωνυμία των πελατών τους.

πηγή Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου