Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ένας κορμοράνος στον Καϊάφα στέλνει μήνυμα SOS

Ένας κορμοράνος στέλνει μήνυμα SOS για το οικοσύστημα του Καϊάφα, στη Ζαχάρω Ηλείας, το οποίο παραμένει σε άθλια κατάσταση, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας. Απαξιώνεται για να πουληθεί; Γιατί δεν υλοποιείται το σχέδιο της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων για την αξιοποίησή του; Γιατί απαξιώνεται και αφήνεται ανεκμετάλλευτη μια από τις πιο όμορφες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας;

Ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) είναι ένα διαδεδομένο θαλασσοπούλι. Συναντάται σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική και στην Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής. Είναι μεγάλο μαύρο πουλί, που το μήκος του κυμαίνεται από 77 έως 94 εκατοστά και με άνοιγμα φτερών μπορεί να φτάσει από 121 έως 149 εκατοστά. Έχει μακριά ουρά και λευκό πηγούνι, ενώ τα ενήλικα άτομα την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν λευκές κηλίδες στους μηρούς και λευκό φτέρωμα στο κεφάλι.



Χαρακτηριστικό του κορμοράνου είναι ο κίτρινος λαιμός του που διακρίνεται εύκολα. Τα νεαρά άτομα είναι γενικότερα πιο ανοιχτόχρωμα. Ζει συνήθως κοντά στη θάλασσα, σε λιμνοθάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Το χειμώνα αποδημεί προς τον Νότο κατά μήκος των ακτών. Στην Ελλάδα μπορούμε να τον συναντήσουμε τον χειμώνα, καθώς έρχεται από τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη στην Ελλάδα, κυρίως στο Θερμαϊκό και Σαρωνικό κόλπο αλλά και σε ορισμένες λίμνες, όπως τη Μικρή Πρέσπα και την Κερκίνη.

Συναντάται επίσης και στο Δέλτα του Αξιού. Συχνά τον βλέπουμε να κάθεται σε στύλους και βράχια κοντά στη θάλασσα ή σε λίμνες και ποτάμια με ανοιχτές τις φτερούγες για να τις στεγνώσει. Άριστος κολυμβητής και καλός ψαράς.

Φωλιάζει σε δέντρα και βράχια κοντά σε υγρότοπους, φτιάχνοντας τη φωλιά του από φύκια, αλλά μερικές φορές και στην ενδοχώρα. Γεννάει την άνοιξη 3 με 4 αυγά, τα οποία κλωσούν και οι δύο γονείς επί 28 -31 μέρες.

Πηγή: pyrgos-news.blogspot.com

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου