Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Σήμα κινδύνου του WWF για το οικοσύστημα της Μεσογείου


«Μη αναστρέψιμη βλάβη» στο οικοσύστημα της Μεσογείου θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις για φυσικό αέριο, προειδοποιεί το WWF. Η οικολογική οργάνωση σημειώνει ότι σπάνια και πανάρχαια είδη όπως τα σφουγγάρια και τα κοράλλια της Μεσογείου είναι «εξαιρετικά ευάλωτα» σε κάθε είδους εξωτερικές παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, από τη στιγμή που αρχίζει η εξόρυξη σε θαλάσσια κοιτάσματα, «μπορεί να χρειαστούν χίλια χρόνια ή και περισσότερο για να αναπτυχθεί εκ νέου το μοναδικό μικρο-οικοσύστημα, συνεπώς τα πιο ευάλωτα είδη και οι υποθαλάσσιες περιοχές δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από τις εξορύξεις».
Το κοίτασμα Λεβιάθαν, σε απόσταση 135 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ισραήλ που εκτιμάται ότι περιέχει 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θεωρείται η σημαντικότερη τέτοια ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ πριν από μερικούς μήνες εντοπίστηκε και άλλο κοίτασμα στο Δέλτα του Νείλου, 80 χιλιόμετρα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας.
Η οργάνωση ζητά τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις χώρες της Μεσογείου την επιβολή μορατόριουμ στις εξορύξεις βιομηχανικής κλίμακας σε θαλάσσιες περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα. Όπως εξάλλου γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Ha'aretz, το WWF καταγγέλλει ότι στα σχέδια για την εκμετάλλευση κυρίως των προαναφερθέντων κοιτασμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί μέσω διεθνών συμφωνιών με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής.
Την ανησυχία του WWF συμμερίζονται και επιστήμονες όπως η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Ωκεανογραφικών και Λιμνολογικών Ερευνών της Χάιφα Μπέλα Γκαλίλ. «Πρόκειται για μικρούς πληθυσμούς [ειδών], συνεπώς εάν υποστούν βλάβη θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς να ανακάμψουν», εξηγεί. «Η περιοχή αυτή είναι σημαντική για το ανθρώπινο είδος, λόγω της συμβολής αυτών των ειδών στην ανάπτυξη διαφόρων προϊόντων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προστατευθεί».

http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου