Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ράγισε το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 "Απρόβλεπτη η κατάσταση στην Ιαπωνία"


"Απρόβλεπτη", χαρακτήρισε την Παρακευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν την κατάσταση στην χώρα του, την ώρα που η  ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι "δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 η σοβαρότητα του πυρηνικού δυστυχήματος από 5 που είναι σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα.

"Η κατάσταση είναι ακόμα απρόβλεπτη. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα", είπε ο Καν.
Τραγικός είναι και ο νέος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική κυβέρνηση και ο οποίος κάνει λόγο για περισσότερους από 10.000 νεκρούς και 17.440 αγνοούμενους.

Και ενώ η αγωνία κορυφώνεται στο μέτωπο της ραδιενέργειας, καθώς το κέλυφος που περιέχει τις ράβδους καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, έχει υποστεί ζημιές, ο πυρηνικός εφιάλτης στην πολύπαθη Ιαπωνία συνεχιζεται. Στα υψηλότερα επίπεδα μετρήθηκαν το καίσιο, ραδιενεργό ισότοπο που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986.
Οκτώ ραδιενεργές ουσίες εντοπίστηκαν σε στάσιμο νερό υπόγειου τμήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Η εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων.

Τα νούμερα αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες.

Δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Την ίδια ώρα,  συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων , οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν ένα μήνα.


"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιος ξέρει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.


Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στη διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.


Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη την Παρασκευή ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους. Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.
Ραδιενέργεια σε Ιαπωνικό πλοίο
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κίνα, καθώς οι αρχές της ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέστηκε την υπηρεσία ποιότητας και ελέγχου, δεν ανέφερε συγκεκριμένα πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο πλοίο, που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία Mitsui O.S.K. Lines, ούτε εάν επιτράπηκε στο σκάφος να ελλιμενιστεί.


Παράλληλα  η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.


Μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.
Γαλλική βοήθεια στην Ιαπωνία

Στο μεταξύ, μια αυτοκινητοπομπή με 17 φορτηγά που μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια από τη Γαλλία έφθασε το Σάββατο το πρωΐ στην περιοχή Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, απ’ όπου θα γίνει η διανομή της αρωγής στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ 225 προσγειώθηκε την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ναρίτα, κοντά στο Τόκιο, με 150 τόνους έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας και τεχνικών μέσων για τις πληγείσες περιοχές. Κονσέρβες, σούπες, νερό και μάσκες αρχίζουν να διανέμονται στους πληγέντες.

Σχεδόν 30 τόνοι με στολές για την προστασία από τη ραδιενέργεια και συσκευές για τη μέτρηση της ραδιενέργειας, ένα ρυμουλκούμενο όχημα για τον έλεγχο της ατμόσφαιρας και τρία φορτηγά με συσκευές μέτρησης της ραδιενέργειας έχουν παραδοθεί στις ιαπωνικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μετά τα διαδοχικά πυρηνικά συμβάντα στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα που συνεχίζονται, νοτίως της Σεντάι.

"Τους προτείναμε επίσης υποστήριξη για τη διαχείριση της κρίσης μετά το δυστύχημα πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθασε στη Σεντάι σήμερα το πρωί και τον εξοπλισμό για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες (αντλίες, ηλεκτρογεννήτριες) που παραδόθηκε στο Τόκιο", εξήγησε ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φιλίπ Φορέ, ο οποίος μετέβη επί τούτου στη Σεντάι.

"Μέχρι σήμερα υπήρξαν αποστολές διάσωσης, εκσκαφής και καθαρισμού περιοχών από τις ομάδες της πολιτικής προστασίας. Οι επιχειρήσεις αυτές τερματίστηκαν και η γαλλική ομάδα διάσωσης παραμένει για να μετάσχει στη διανομή της βοήθειας", τόνισε ο γάλλος πρεσβευτής. 



http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου