Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Πώς µπορούµε να βρούµε τα 50 δισ. ευρώ»


«Ανάσα» χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Συµβουλίου Κορυφής, ο Ευ. Βενιζέλος

Tην άποψη ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου συνιστά έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο που πρέπει να υπερβεί µεγάλα εµπόδια διατυπώνει µε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας «ανάσα» για τη χώρα τις πρόσφατες αποφάσεις του Συµβουλίου Κορυφής. Παράλληλα όµως ο υπουργός τονίζει ότι ο στόχος µπορεί να επιτευχθείκαι µε έµµεσους τρόπους όπωςγια παράδειγµα µέσα από τις µετοχές µιας εταιρείας διαχείρισης ενός «καθαρού» τµήµατος τηςδηµόσιαςπεριουσίας. 

Ο κ. Βενιζέλος επισηµαίνει ότι για το θέµα του Μεγάρου Υπατία είπε τα αυτονόητα,τ άσσεται κατάτης προσφυγής στις κάλπες, ενώ για το ενδεχόµενο χρεοκοπίας απαντά ότι µε την τεχνική έννοια του όρου δεν κινδυνεύουµε.


Πώς κρίνετε τη δέσµη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης από ελληνικής πλευράς; 

Η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής όλουτου δανείουτων 110 δισ. ευρώ, η µείωση του επιτοκίου κατά 1% και η πρόβλεψη για τη δυνατότητα τουµηχανισµού στήριξης να παρεµβαίνειστην πρωτογενή αγορά οµολόγων, στηρίζοντας χώρες που βρίσκονται σε αδυναµία άντλησης κεφαλαίων, είναι ένα σηµαντικό βήµα προς την κατεύθυνση που θέλουµε. Η χώρα µας πήρε µία µεγάλη ανάσα στο δηµοσιονοµικό επίπεδο. Μια ανάσα που µας επιτρέπει ναστρέψουµε ακόµα πιο έντονα τοενδιαφέρον µας στο επίπεδο της πραγµατικής οικονοµίας, εκεί που οι επιχειρήσεις, οι εργαζόµενοι, τανοικοκυριά βιώνουν τοπρόβληµα της καθηµερινότητας. Πρόκειται για µια «ανάσα» που µας επιτρέπει και µας επιβάλλει να κάνουµε εθνική προτεραιότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές και παράλληλα να εφαρµόσουµε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τα πέραν του Μνηµονίου. Χωρίς άλλου τύπου κράτος και άλλου τύπου σχέση κράτους και οικονοµίας είναι προφανές ότι δεν µπορούµε να πορευθούµε πια. 

Τέθηκε, όµως, ως όρος «η ισχυρή δέσµευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου ύψους πενήντα δισ. ευρώ που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση»... 


Είναι εθνική ανάγκητο δηµόσιο χρέος νακαταστείδιαχειρίσιµο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να χρησιµοποιήσουµε όλα τα διαθέσιµα εργαλεία, σε συµφωνία µε τους εταίρους µας και κατά τρόπο αποδεκτό από τη διεθνή αγορά που δυστυχώςέχει τοπάνω χέρι και αξιολογείτα πάντα,τις πιοπολλές φορές µε σκληρό και κακόπιστο τρόπο. 

Ενα απότα εργαλεία είναικαι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου και της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου.Αυτός οστόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, καθώς πρέπει να ξεπεράσει µεγάλα εµπόδια νοµικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και άλλα. 

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ευρηµατικότητα. Για παράδειγµα, ο στόχος αυτός µπορεί να προωθηθεί όχι µόνο άµεσα αλλά και έµµεσα µε χρηµατοοικονοµικές µεθόδους, µέσα από τις µετοχές ή τα οµόλογα µιαςεταιρείας που θα αναλάβει να διαχειριστεί ένα επιλεγµένο και «καθαρό» τµήµα της δηµόσιας περιουσίας. Αναµένουµε ακόµη τη φυσιολογική - στατιστική αναπροσαρµογή του µεγέθους του ΑΕΠ που θα αυξήσει τον παρονοµαστή του κλάσµατος του δηµοσίου χρέους, ενώ η σταθεροποίηση της κατάστασης θα µας επιτρέψει να µιλήσουµε µεπιο καλούςόρους µε τους ιδιώτες– τράπεζες,επενδυτικά κεφάλαια, ταµεία – που είναι κοµιστές του τµήµατος εκείνου του δηµοσίου χρέους που δεν έχει περιέλθει ακόµα στα χέρια των εταίρων µας στην ευρωζώνη και διεθνών θεσµών,όπως η ΕΚΤκαι το ∆ΝΤ. Ολαφυσικά αυτά χρειάζονται ισχυρή πολιτική και κοινωνική στήριξη. 


Θεωρείτε ότι η χώρα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας; 

Με την τεχνική έννοια του όρου ναι. Το ζήτηµα είναι να ξαναβρούµε τη θέση που µας αξίζει και που αναλογεί στον όγκο και τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της ελληνικής οικονοµίας. Θέλουµε να ξαναβρούµε τον δυναµισµό µας και να αποκαταστήσουµ ε το αίσθηµα αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, τα εισοδήµατα καιτις προοπτικέςτων Ελλήνων και κυρίως των χαµηλών και των µεσαίων στρωµάτων που έκαναν καικάνουν τιςµεγαλύτερες θυσίες.


«Για το θέµα της Υπατίας είπα τα αυτονόητα» 


«Εγώ δεν ήρθα σε αντιπαράθεση µε κανέναν. Βρισκόµενος στη Βουλή, απάντησα, ως όφειλα, σε παρέµβαση του κ. Καρατζαφέρη που ζήτησε από την κυβέρνηση να προσέξει για να µην υπάρξει θάνατος απεργού πείνας. Είπα τα αυτονόητα. Οι δηµόσιες παρεµβάσεις µου είναι πολύ περιορισµένες και προσεκτικές, µε στόχο τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης σε κρίσιµες στιγµές και την προάσπιση της ανάγκης για εθνική και κοινωνική συνοχή. Με καλύπτει συνεπώς η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου».
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου