Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

75 εκατ. ευρώ στοίχισαν οι απελάσεις λαθρομεταναστών τα τελευταία 5 χρόνια

Πόσο μας κοστίζουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών; Οι απαντήσεις που πήραμε από επίσημη χείλη μάς άφησαν άφωνους!
Πλήρης άγνοια… Ούτε ένας υπουργός, ούτε ένας φορέας, ούτε καν μια από τις ακριβοπληρωμένες ΜΚΟ δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πόσα εκατομμύρια πληρώνουμε για τις απελάσεις των τελευταίων 5 ετών. Σύμφωνα με έναν απλό υπολογισμό που επιχειρήσαμε να κάνουμε με βάση τα δεδομένα που συλλέξαμε, το κόστος είναι εξωφρενικό, αφού ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη αποκάλυψη έκανε μιλώντας στο newsbomb.gr ο κ. Θ. Κοκολάκης, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στον οποίο μας παρέπεμψε για απαντήσεις ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών του υπουργείου, υποστράτηγος, Μ. Κατριαδάκης. «Δεν έχει γίνει καμία οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος των απελάσεων και άρα δεν μπορούμε να σας δώσουμε απαντήσεις σε αυτό που ρωτάτε». Μας είπε δηλαδή, ότι καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να αναρωτηθεί πόσο πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τις απελάσεις! Η δεύτερη αποκάλυψη έρχεται από τον κ. Παναγιώτη Λάζο, Γ. Γ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ): «Δεν έχει γίνει ποτέ καταγραφή των λαθρομεταναστών, διότι ποτέ δεν έχει υπάρξει ένα σύστημα που να ασχολείται με αυτό το θέμα. Κατά προσέγγιση γίνεται ο υπολογισμός τους!».

Πόσο, όμως, μας έχουν κοστίσει οι απελάσεις όλα αυτά τα χρόνια, μιας και όπως αποκάλυψε το newsbomb.gr, από την αρχή του χρόνου έχουν σταματήσει λόγω υψηλού κόστους; Ούτε σε αυτό ήταν σε θέση να μας απαντήσει κάποιος από τους ιθύνοντες. Έτσι, αναλάβαμε κι εμείς κατά… προσέγγιση να υπολογίσουμε το κόστος. Απευθυνθήκαμε στον κ. Σπύρο Γκίνη, τον παλαιότερο ιδιοκτήτη τουριστικών γραφείων και πρόεδρο της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, ο οποίος μας είπε: «Είναι χάος το κόστος κυρίως για χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κλπ. Μπορεί να κοστίσει 500, μπορεί όμως και 1000 ή και 2000 ευρώ. Εξαρτάται από την εταιρεία, την χρονική περίοδο, αν θα κανονίσουν τη μεταφορά τους έγκαιρα και άλλες τέτοιες παραμέτρους. Μπορεί ας πούμε σε μια χαλαρή περίοδο, μια μεταφορά λαθρομεταναστών στην Τουρκία να στοιχίσει 150 ευρώ ανά άτομο, μπορεί όμως και μια απέλαση στη Νιγηρία, το Λάος, το Πακιστάν ή την Ινδία να κοστίσει 1000 ευρώ και πλέον».

Με βάση τους επίσημους πίνακες που μπορεί κάποιος να βρει στα sites του υπουργείου και της αστυνομίας, το 2010 απελάθηκαν 52.469 λαθρομετανάστες και το 2009 63.427. Προσέξτε, όμως, τι αναφέρεται στον πίνακα του 2008: ότι από τους 81.741 που συνελήφθησαν, απελάθηκαν μόλις οι 20.555. Οι υπόλοιποι τι απέγιναν; Το ίδιο παρατηρείται και στους πίνακες για το 2007 και το 2006 όπου από τις συνολικά 101.761 εκδοθείσες αποφάσεις για απέλαση λαθρομεταναστών, εκτελέστηκαν μόλις οι 34.727. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 2006 και πριν, δεν υπάρχει σχετικός πίνακας.

Αν, λοιπόν, πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των απελαθέντων που από το 2006 μέχρι και το 2010 έφτασαν τους 150.623 και το κόστος των 500 ευρώ για τον καθένα, το αποτέλεσμα που… προχείρως προκύπτει είναι ότι έχουμε πληρώσει σε 5 χρόνια 75,3 εκατομμύρια ευρώ! Εάν κάποια στιγμή ασχοληθούν κι αυτοί που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται περισσότερο από τον καθένα, τότε ίσως μάθουμε το ακριβές ποσό…

newsbomb
http://sarotiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου