Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΙΑΕΑ: επιβεβαιώνεται παρουσία ραδιενέργειας σε τρόφιμα

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργό ιώδιο έχει μολύνει τροφές που παράγονται κοντά στο κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και μελετά την απαγόρευση της διάθεσης στο κοινό τέτοιων μολυσμένων προιόντων από την περιοχή αυτή, ανακοινώθηκε σήμερα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) .



«Αν και το ραδιενεργό ιώδιο έχει διάρκεια ζωής περίπου οκτώ ημερών και η μόλυνση υλικών με αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, υπάρχει μικρής διάρκεια κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων εάν η ρεδιενεργός αυτή ουσία στα τρόφιμα εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό» γι' αυτό μελετάται η απαγόρευση κατανάλωσης των τροφίμων αυτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.
Η ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης
Το πρωί του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκο Εντάνο, είχε ανακοινώσει ότι ανιχνεύθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα και το σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι.
«Ραδιενέργεια που υπερβένει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία, ανιχνεύτηκε σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι», τόνισε ο Εντάνο.
Ο Εντάνο υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα ειδών διατροφής.
«Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επίσης, πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφία.
Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις τοπικές Αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιές περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, επεσήμανε ο Εντάνο.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μεσοπρόθεσμα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε επίσης ότι η Ιαπωνία έχει ζητήσει το πάγωμα όλων των πωλήσεων τροφίμων από την περιφέρεια της Φουκουσίμα.
«Παρότι το ραδιενεργό ιώδιο έχει μικρό διάστημα ζωής περίπου οκτώ ημερών και αποσυντίθεται φυσιολογικά μέσα σε εβδομάδες, υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αν το ραδιενεργό ιώδιο στα τρόφιμα απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό», αναφέρει η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωσή της.

http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=11807

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου