Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Καρέ» τελικών στην πρεμιέρα


Τέσσερις προκρίσεις σε τελικούς ήταν ο ελληνικός απολογισμός της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αφού μετά την Πέρρα, οι Μπανιώτης, Χονδροκούκης και Φιλιππίδης έφτασαν στο ζητούμενο στη γαλλική πρωτεύουσα.
Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση στα προκριματικά του ύψους ο Κώστας Μπανιώτης και ο Δημήτρης Χονδροκούκης πήγαν… πακέτο στον σαββατιάτικο τελικό, πετυχαίνοντας για πρώτη φορά διπλή παρουσία στον τελικό του αγωνίσματος σε μεγάλη διοργάνωση.

Αν και το αρχικό όριο για τον τελικό ήταν στα 2.30μ κανείς από τους συμμετέχοντες δεν κατάφερε να ξεπεράσει το συγκεκριμένο ύψος, αφού τόσο οι αθλητές μας όσο και οι υπόλοιποι του τελικού είχαν επίδοση στα 2.27μ. «Το ξέραμε ότι θα είναι δύσκολος ο προκριματικός. Πίστευα ότι εάν περνούσα τα 2,27μ με την πρώτη θα μπορούσα να είμαι στον τελικό. Αυτή είναι όμως η γοητεία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τελικά δεν χρειάστηκε να ανέβει ο πήχης στα 2,30μ γιατί η οκτάδα είχε ξεκαθαρίσει και από τα 2,27 μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό που θα είναι και ο Δημήτρης στον τελικό. Είναι μεγάλη υπόθεση για το ύψος να έχει δύο Έλληνες στην οκτάδα», δήλωσε ο Μπανιώτης, ο οποίος είχε το δικό του κοινού στις εξέδρες του σταδίου. Όπως είχε συμβεί και στο Τορίνο, η οικογένειά του και κάποιοι από τους φίλους του στήριζαν κάθε του προσπάθεια, φορώντας μπλουζάκια με το όνομά του.

Αναφερόμενος στον τελικό ο Μπανιώτης είπε: «Εκεί όλα είναι ανοιχτά. Υπάρχουν πιο έμπειροι αθλητές από εμένα. Το σίγουρο είναι ότι θα μπω μέσα για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες στον εαυτό μου και τελικά να αποτύχω. Στον τελικό υπάρχει ο Ούκοφ που είναι ικανός για το καλύτερο και πιστεύω ότι τα μετάλλια θα κριθούν στα 2,32 μέτρα».

Από την πλευρά του ο Χονδροκούκης δεν θα μπορούσε παρά να είναι απόλυτα ικανοποιημένος, αφού στην πρώτη συμμετοχή σου σε μεγάλη διοργάνωση στην κατηγορία των ανδρών κατάφερε να βρεθεί στον τελικό, ισοφαρίζοντας το ατομικό του ρεκόρ. «Υπολόγιζα ότι θα χρειαστεί να κάνω 2,27μ για να είμαι στον τελικό. Είχα αρκετό άγχος για τον προκριματικό. Τώρα στον τελικό θα μπω πιο απελευθερωμένος και με λιγότερο άγχος», δήλωσε.

Την οκτάδα του τελικού συμπληρώνουν οι Ιβάν Ούκοφ (Ρωσία), Γιάροσλαβ Μπάμπα (Τσεχία), Γιάνικ Κλάουσεν (Δανία), Αλεξάντερ Σουστόφ (Ρωσία), Μάρκο Φασινότι (Ιταλία) και ο Ραούλ Σπανκ (Γερμανία).

Στους ίδιους ρυθμούς ο Φιλιππίδης

Ο Κώστας Φιλιππίδης από την άλλη πέτυχε το… αυτονόητο. Έχοντας δώσει πολύ καλά δείγματα όλη αυτή την περίοδο εξασφάλισε για δεύτερη σερί μεγάλη διοργάνωση μια θέση στον τελικό του επί κοντώ, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά θα καταφέρει να βρεθεί στο βάθρο, μετά την 4η θέση στο Παγκόσμιο κλειστού της Ντόχα πριν από ένα χρόνο. Ο τελικός θα διεξαχθεί το απόγευμα του Σαββάτου (5/3, 16:45).

«Ο προκριματικός πήγε πολύ καλά και ήταν πολύ σημαντικός αγώνας γιατί ήμασταν αρκετοί αθλητές. Καλύτερα που τελικά ο πήχης δεν ανέβηκε στα 5,75 μ. που είχαν αρχικά σαν όριο για την πρόκριση στον τελικό. Μας το έκαναν πιο εύκολο», είπε ο Φιλιππίδης και συμπλήρωσε: «Θέλω να κάνω ένα νέο ρεκόρ. Πιστεύω ότι εάν αυτό γίνει θα έρθει κάτι καλό. Με ένα πανελλήνιο ρεκόρ μπορώ να κερδίσω μετάλλιο».

Εκτός τελικού έμεινε ο Ουκρανός Μαξίμ Μάζουρικ (5,55μ), ο Γάλλος Νταμιέλ Ντοσεβί (5,55μ), ενώ ο Ιταλός Τζουσέπε Τζιμπιλίσκο ακυρώθηκε στο ύψος όπου ξεκίνησε τον προκριματικό (5,55μ).

Εκτός ο Τσιάμης

Αντίθετα, δεν τα κατάφερε ο Δημήτρης Τσιάμης στον προκριματικό του τριπλούν, καθώς με καλύτερο άλμα στα 16.30μ -έκανε επίσης 16.13μ και 15.71μ, πήρε την 14η θέση στην τελική κατάταξη. «Είμαι απογοητευμένος γιατί ενώ ήμουν καλά και είχα δυνάμεις έκανα τεχνικά λάθη με αποτέλεσμα να κάνω έναν απαράδεκτο αγώνα. Μετά το πρώτο μου άλμα ήλπιζα ότι θα βελτιώσω την τεχνική κάτι που δεν έγινε», τόνισε ο Τσιάμης, ο οποίος αν και πήγε στο Παρίσι με 17.06μ έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό.

Ο Τέντι Τάμγκο μετά το μήκος εξασφάλισε την παρουσία του και στον τελικό του τριπλούν, με άλμα στα 17.06μ από την πρώτη του προσπάθεια, ενώ τον ακολούθησαν οι Γιόαν Ραπινιέρ (Γαλλία) 17,04 μ. και Μάριαν Οπρέα (Ρουμανία) 17,00 μέτρα.

Στη «μάχη» οι τέσσερις τελευταίοι

Εκτός από τους αθλητές που θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό στους σαββατιάτικους τελικούς, τέσσερις ακόμη Έλληνες μπαίνουν το Σάββατο (5/3) στη μάχη της διάκρισης αγωνιζόμενοι στα προκριματικά των αγωνισμάτων τους.

Την αρχή θα κάνει η Νικόλ Κυριακοπούλου με τον προκριματικό του επί κοντώ, με το όριο να βρίσκεται στα 4,55μ. όσο δηλαδή και η φετινή της επίδοση. Λίγη ώρα μετά η Γεωργία Κοκλώνη αγωνίζεται στη δεύτερη προκριματική σειρά των 60 μ. και έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της σειράς, με 7.21. Την πρόκριση στον ημιτελικό παίρνουν οι τρεις πρώτες και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι.

Αμέσως μετά, στο βατήρα των 60μ. θα βρεθεί ο Άγγελος Αγγελάκης που αγωνίζεται στην πέμπτη προκριματική σειρά και έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση. Την πρόκριση στον ημιτελικό θα πάρουν οι τέσσερις πρώτοι από κάθε σειρά και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι.

Οι προκριματικοί, με ελληνικό ενδιαφέρον, της δεύτερης ημέρας ολοκληρώνονται με τη συμμετοχή της Έλενας Καφούρου στο μήκος. Το όριο για τον τελικό είναι στα 6,60 μ. και η Ελληνίδα άλτρια έχει έρθει στο Παρίσι με άλμα στα 6,40 μέτρα.
περισσότερα http://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου