Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: Ένας πολιτιστικός προορισμός για τους ποδηλάτες

Στις ημέρες μας παρατηρείται έντονη ζήτηση για νέες ταξιδιωτικές προτάσεις ,καθώς φαίνεται πως οι συνήθεις επιλογές απλών ταξιδιών...μετακινήσεων, να φαντάζουν πλέον από ανιαρές έως παρωχημένες στα μάτια των περισσοτέρων τουριστών. Φυσικό είναι η τουριστική βιομηχανία να αναζητάει πλέον νέα πακέτα και τρόπους για να ικανοποιεί τους ταξιδιώτες όσον αφορά στο θεματικό τουρισμό, που να συνδυάζεται επιτυχώς με το ραγδαία αναπτυσσόμενο θεσμό του city-break

Η Θεσσαλονίκη εκτός του ότι αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην πλούσια ιστορία της, αποτελεί και ένα προορισμό με πολλαπλές επιλογές στον τομέα της διασκέδασης, που την έχουν αναδείξει υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη του ταξιδιωτικού οδηγού Lonely Planet. Εκτός των άλλων η Θεσσαλονίκη αποτελεί και έδρα αξιόλογων πολιτιστικών διοργανώσεων όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ, που της έχουν προσδώσει ένα ιδιαίτερο στίγμα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Επίσης η πόλη διαθέτει πάμπολλες θεατρικές και μουσικές σκηνές που προσφέρουν ακόμα περισσότερες επιλογές στον επισκέπτη, που αποζητάει μια πολιτιστική απόδραση.

Ένα από τα μυστικά της πόλης που προσκαλεί τους επισκέπτες να το ανακαλύψουν είναι ο συνδυασμός του ποδηλάτου με τον πολιτισμό. Αφού το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι χτισμένο σε επίπεδο, όπως και ότι πάμπολλοι τόποι πολιτισμού βρίσκονται περί της παραλίας ή σε σχετικά κοντινή απόσταση από αυτήν. Καθιστώντας έτσι ευκολότερη τη μετακίνηση για τον επισκέπτη, που θα επιλέξει να μετακινηθεί με το ποδήλατο του για να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση, κινηματογραφική ταινία, και μετά να απολαύσει το ποτό ή το φαγητό του. Σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, θα δούμε πως άλλες μεγαλουπόλεις διαθέτουν μεν πολιτιστικούς χώρους αλλά διασπαρμένους σε μεγάλες αποστάσεις, και έτσι ο επισκέπτης αναλώνει απ’τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτει για αναψυχή σε χρονοβόρες και κοπιαστικές μετακινήσεις.

Αντιλαμβανόμενοι το πλεονέκτημα που προσφέρει η πόλη στον τομέα της εύκολης πρόσβασης με ποδήλατο στους χώρους πολιτισμού, οι μεγαλύτεροι πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχουν επανειλημμένα συνεργαστεί με ομάδες της πόλης. Με πιο χαρακτηριστικές τις συνεργασίες με την ποδηλατική πρωτοβουλία Bikerespect, σε δράσεις που προσέλκυσαν την πανελλήνια προσοχή, και απέδειξαν πως μπορεί να συνδυαστεί εποικοδομητικά ο πολιτισμός με το ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια έχουν να γίνουν πολλά βήματα στον τομέα των υποδομών που θα κάνουν περισσότερο θελκτική στα μάτια των μελλοντικών επισκεπτών αυτή τη νέα μορφή θεματικού τουρισμού. Αφού ακόμα δεν υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ενοικιαζόμενων-κοινόχρηστων ποδηλάτων, και με τη ζήτηση να αυξάνεται αλματωδώς από τουρίστες. Η πρόκληση για τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές βρίσκεται πλέον στο να δώσουν τη δέουσα βαρύτητα σε επενδύσεις που θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη μετακίνηση με ποδήλατο. Μπορεί και να εκπλαγούν από τα αποτελέσματα που αυτές θα φέρουν, στο να καταστεί η Θεσσαλονίκη ένας πολιτιστικός προορισμός, φιλικός για τους ποδηλάτες και όχι μόνο.



http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_4147.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου