Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη


Τη «βαθιά της θλίψη» εκφράζει η πολιτική ηγεσία

Τη «βαθιά της θλίψη» για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Για «μοναδική προσφορά στην Τέχνη και καθοριστική συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

«Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο» λέει το υπουργείο Πολιτισμού. Φτωχότερος «ο πολιτισμός και τα ελληνικά γράμματα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Τον αγωνιστή, τον δημιουργό, τον θεατρικό συγγραφέα» αποχαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Mε βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Η μοναδική προσφορά του στην Τέχνη και η καθοριστική συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στους αγώνες για τη Δημοκρατία αφήνουν μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Η ζωή και το πολυσήμαντο έργο του θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για τις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Παπούλιας.

«Μια σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων έφυγε από κοντά μας» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός που ανέδειξε μέσα από το έργο του τις πολυτιμότερες αρετές της ελληνικής ψυχής, την ανθρωπιά, την ευαισθησία, την αγωνιστικότητα, το πάθος της ελευθερίας, στοιχεία που χαρακτήρισαν και τη δική του ζωή» τόνισε.

«Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής γενιάς, διεθνής προσωπικότητα, (ο Ιάκωβος Καμπανέλλης) έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο και καθόρισε το ύφος του, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θεατρική σκηνή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά. Τα αγάπησε επειδή εξιστόρησαν με μοναδική νηφαλιότητα αλλά και πίστη την πραγματική ζωή του Έλληνα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες του» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, μετοίκησε σήμερα στη "γειτονιά των αγγέλων"» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Δημιουργός ως την τελευταία του πνοή, σφράγισε με τα έργα του, το χώρο του θεάτρου που αγάπησε και τάχθηκε να υπηρετεί.

«Γνήσιος πατριώτης εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, από όπου -όπως ο ίδιος έλεγε- τον διέσωσε η τύχη. Όσα έζησε εκεί, αλλά όχι μόνο, τα μετέτρεψε σε ιστορικής σημασίας έργα, θεατρικά κείμενα και ποίηση» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Ίσως μάλιστα να μην φανταζόταν ούτε ο ίδιος, ότι στους δύσκολους καιρούς που περνά και πάλι ο τόπος μας, θα ήταν και σήμερα τόσο επίκαιρος:

«Φεύγοντας αφήνει σε όλους μια πλούσια πολιτική παρακαταθήκη. Αφήνει, όμως, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα πολύ φτωχότερα. Ο πνευματικός κόσμος χάνει έναν αυθεντικό εκπρόσωπό του» πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
περισσότερα http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου