Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

«Νίκη ή θάνατος» το μήνυμα των διαδηλωτών στη Λιβύη


«Νίκη ή θάνατος» είναι το σύνθημα των εξεγερμένων στη Λιβύη, καθώς συνεχίζονται οι μάχες, μεταξύ των δυνάμενων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών. Δακρυγόνα και πυροβολισμοί επιστρατεύτηκαν στην Τρίπολη, ενώ περίπου 13 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Ζαουίγια, εξαιτίας των βιαιοτήτων που ξέσπασαν το μεσημέρι, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Από την πλευρά του το άλλο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσε - χωρίς η πληροφορίανα έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή - ότι στην ίδια περιοχή πάνω από 50 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 300 έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με το αραβόφωνο κανάλι σκοτώθηκε ο τοπικός ηγέτης των αντικαθεστωτικών ανταρτών, ο Χασάν Ουαρμπόκ.

Και στην πρωτεύουσα της Λιβύης όμως, την Τρίπολη, η κατάσταση δεν είναι ήρεμη, αφού, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, «πολλές συγκρούσεις έχουν σημειωθεί μεταξύ μικρών ομάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και οπαδών του Καντάφι».
Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, διαδηλωτές υπέρ και κατά του Καντάφι συνεπλάκησαν χωρίς όπλα στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν μέχρι τώρα οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει το σημείο.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ζητήσει αεροπορικές επιδρομές με την υποστήριξη του ΟΗΕ εναντίον των αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται για τον Καντάφι.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά, όπου ο έλεγχος της περιοχής έχει περιέλθει στους αντικαθεστωτικούς. Εκτεταμένες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στα περίχωρα της πόλης Ρας Λανούφ, που βρίσκεται 660 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας δήλωσε σήμερα πως οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν αυτές του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα. Πρόσθεσε ακόμη ότι σημειώνονται συγκρούσεις στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. To αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι 13 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια βιαιοτήτων στην πόλη αυτή.

http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου