Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011


                                                                                     Δευτέρα 4 Απριλίου 2011


Την Δευτέρα 4-4-11 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Σωπάκης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Μοσχάτου- Ταύρου «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!», για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης τόνισε τα εξής:

Ποδηλατόδρομος

Η Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!» ψηφίζει υπέρ του προτεινόμενου σχεδίου και ζητά από το δημοτικό συμβούλιο, που τα ψήφισε ομόφωνα, να διεκδικήσουμε:
·         Την επέκταση του ποδηλατόδρομου δια μέσου της οδού Θεσσαλονίκης και στην περιοχή του Κηφισού, όπως έχει σχεδιαστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου
  • Την επέκταση του ποδηλατόδρομου και στον Ταύρο, στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα και στην υποβαθμισμένη δυτική Αθήνα.
  • Την σύνδεση του ποδηλατόδρομου με το παράλιο Μέτωπο
Κατά την  συζήτηση ο Γρ. Σωπάκης τόνισε την ανακολουθία των αποφάσεων και πράξεων του Δημάρχου, που από την μια προτείνει να γίνει ποδηλατόδρομος  στη Θεσσαλονίκης ενταγμένος στο ευρύτερο δίκτυο της Αθήνας και από την άλλη να κλείνει με κάγκελα την Θεσσαλονίκης. Η απάντηση του Δημάρχου ότι ο πεζόδρομος είναι ανοιχτός ως τις δέκα το βράδυ, περισσότερο την αμηχανία του μπροστά στην καταφανή αντίθεση των λόγων και πράξεων του φανερώνει, αφού είναι προφανές ότι ο χαρακτηρισμένος από το Πολεοδομικό σχέδιο Μοσχάτου πεζόδρομος δεν μπορεί να λειτουργεί ως πάρκο, ούτε μπορεί ένα μέρος του ποδηλατόδρομου της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας να κλείνει με απόφαση του Μοσχάτου-Ταύρου κάποιες ώρες το εικοσιτετράωρο.
Ευχάριστη έκπληξη  προκάλεσαν  οι δεκάδες Ποδηλάτες/  Ποδηλάτισσες, που κατά την διάρκεια της συζήτησης έφτασαν έξω από την αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου.

Βοήθεια στο σπίτι

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά. έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.
Φέτος όμως χρήστες δεν είναι πια οι ηλικιωμένοι, αλλά οι άνεργοι, ενώ για το 2012 δεν προβλέπεται η συνέχιση του.

Η Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!» ψήφισε την ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα και ζήτησε να ενσωματωθούν στην απόφαση και τα παρακάτω, που όμως δεν έγιναν δεκτά από τον δήμαρχο και την πλειοψηφία:
«Η κυβέρνηση με τις νέες ρυθμίσεις για τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα αλλάζει εντελώς το χαρακτήρα του προγράμματος με στόχο να περικόψει χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πραγματικές ανάγκες φροντίδας, θεωρώντας σαν προϋπόθεση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα την ύπαρξη άνεργων μελών της οικογένειας. Ο κατήφορος της αντιλαϊκής της πολιτικής δεν έχει τέλος.
Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας  να διεκδικήσει:
Ø     Την ένταξη του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων με την ανάλογη χρηματοδότηση από  τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι όποιοι πόροι από την ΕΕ να πηγαίνουν απευθείας στους ΟΤΑ.
Ø     Την μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, αφού ήδη δουλεύουν στο πρόγραμμα δέκα και πάνω χρόνια.
Ø     Την άρνηση  κάθε εκχώρησης  του  Βοήθεια στο σπίτι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που σκοπό έχουν το επιχειρηματικό κέρδος και όχι την κοινωνική προσφορά.   
Ø     Να καταδικάσει τη λογική των κάθε λογής περικοπών που εφευρίσκει η κυβέρνηση προκειμένου να εκμηδενίσει και τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές που απέμειναν με το μνημόνιο και να ζητήσει την απόσυρση της κυβερνητικής ρύθμισης.»
Το Γραφείο Τύπου



                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου