Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ειδικό μονοπάτι για τυφλούς πεζοπόρους στη Βραυρώνα


Μία ξεχωριστή περιήγηση σε άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και για όλους, μικρούς και μεγάλους φυσιολάτρες προσφέρει το πρώτο ειδικό μονοπάτι στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε στη Βραυρώνα, περιοχή με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία.

Η ιδιαίτερη αυτή διαδρομή, μήκους 500 μέτρων, ξεκινά από το Μουσείο της Βραυρώνας, συνεχίζει ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου και καταλήγει λίγο μετά τον ποταμό Ερασινό, προσφέροντας στους περιηγητές μία εκπαιδευτική αλλά και άκρως αναζωογονητική εμπειρία στη φύση. Το μονοπάτι είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ξενάγησης, περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος, ανάγλυφα σχεδιασμένες, ανά θεματική ενότητα («υγρότοπος», «υγρολίβαδα», «καλλιέργειες - θαμνώνες»), καθώς και σύστημα προσανατολισμού.

Επίσης, περιλαμβάνει ηχο-ακουστικό σύστημα, ώστε ο επισκέπτης να ακούει τους χαρακτηριστικούς ήχους των πουλιών του υγροτόπου. Συμβατό για όλους τους επισκέπτες και εξαιρετικά ενδιαφέρον και για παιδιά, το μονοπάτι είναι ανοιχτό καθημερινά, προσφέροντας μία μοναδική περιήγηση στη φύση.

«Όταν τα πράγματα σχεδιάζονται από την αρχή για όλους και υπάρχουν άνθρωποι με φαντασία και αγάπη, τότε γίνονται θαύματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Ηλίας Μαριόλας, μετά το τέλος των εγκαινίων, την περασμένη Τετάρτη.

«Σήμερα γεννήθηκε μία μικρή ελπίδα. Το περιβάλλον μπορεί να είναι φιλικό και για τους τυφλούς και για όλο τον κόσμο και δεν είναι μόνο μία καλή αρχή, αλλά κι ένα δείγμα ότι μπορούν να γίνουν αντίστοιχα τέτοιου είδους έργα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ένα παράδειγμα ότι χωρίς πολλά λεφτά, εάν υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός και άνθρωποι με αγάπη, τότε όλα τα αγαθά, είτε αυτά είναι ένα μονοπάτι, είτε ένας δρόμος, είτε ένα κτίριο, είτε μια ολόκληρη πόλη, μπορούν να είναι προσβάσιμα και χρήσιμα για όλους», τονίζει.

«Η περιοχή της Βραυρώνας διατηρεί από την αρχαιότητα έναν ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, ο οποίος έχει παραμείνει έως σήμερα αναλλοίωτος σε μεγάλο βαθμό. Οι όχθες του ποταμού Ερασινού, ο κόλπος που αναπτύσσεται στις εκβολές του, οι λόφοι, ο υγρότοπος, καθώς επίσης και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ευνοήσει την δημιουργία μίας πλούσιας βιοποικιλότητας, μοναδική για περιοχή στην Αττική, γι αυτό και έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς φυσικούς βιότοπους της Ευρώπης, στον οποίο ζουν πάνω από 140 είδη πουλιών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Τύπου και επικοινωνίας της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ελίνα Σαράντου.

«Το μονοπάτι είναι ανοιχτό κάθε ημέρα για όλους τους επισκέπτες και είναι άκρως συμβατό για άτομα με προβλήματα όρασης», προσθέτει και συνεχίζει: «Παρουσιάζει μεγάλο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία μπορούν να διασκεδάσουν και να μάθουν μέσα από μία ξεχωριστή οικοπεριήγηση».

Η κ. Σαράντου προτρέπει και προσκαλεί όλους τους πολίτες να προσφέρουν στον εαυτό τους και τις οικογένειές τους μία τόσο κοντινή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακρινή απόδραση από την πόλη και την καθημερινότητα.

Η δημιουργία του μονοπατιού για άτομα με προβλήματα όρασης, αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας και ανάδειξης του υγρότοπου Βραυρώνας.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει ξεκινήσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές σχολείων. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν πληροφορίες για ξεναγήσεις μέσα από τον ιστότοπο: www.ornithologiki.gr.



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=290984&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου