Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Θεατρική παράσταση κρατουμένων στις φυλακές Αυλώνα

Η επιθυμία για δημιουργία και επαφή μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Απόδειξη η θεατρική παράσταση «Αφετηρία» της 15μελούς πολυσυλλεκτικής ομάδας των κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, σε σκηνοθεσία Στάθη Γράψα.

Η ιδιαιτερότητα της παράστασης είναι ότι βασίζεται στην κίνηση και όχι στον λόγο, μια και οι ανήλικοι ηθοποιοί κατάγονται όχι μόνο από τη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, όπως Νιγηρία, Τουρκία, Πακιστάν, Σομαλία, Αλγερία.

Οι νεαροί κρατούμενοι, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κράτησης του Καταστήματος, που διευθύνει ο Νίκος Αρμένης, έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας και θα τον μοιραστούν το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 με τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κωφών και της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας κωφών «Τρελά Χρώματα», που θα παρακολουθήσουν την παράστασή τους.

Το αίτημα του προέδρου της Ένωσης, Κωνσταντίνου Σίμψη, έγινε δεκτό από τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίνο Σκανδάμη, καθώς κρίθηκε ωφέλιμη η εμπειρία της επαφής των κρατουμένων με επισκέπτες που δίνουν αγώνα ζωής, για να πετύχουν το καλύτερο.

Η θεατρική παράσταση «Αφετηρία» πραγματεύεται τη διαρκή προσπάθεια του κρατούμενου να ισορροπήσει σε λεπτές γραμμές και να αντισταθεί στις δυνάμεις που τον κρατούν καθηλωμένο στην παραβατικότητα. Στην προσπάθεια αυτή, άλλοι τα καταφέρνουν και άλλοι αποτυγχάνουν.

Η παράσταση είναι έτσι δομημένη, ώστε στο τέλος της αρκετοί θεατές να βρίσκονται πάνω στη σκηνή, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα της αλληλεγγύης της κοινωνίας στην προσπάθεια των κρατουμένων.



http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου