Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

«Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης για να προστατεύσω την Ελλάδα»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ώστε να «αναλάβει η κυβέρνηση δράση και να μην εξαρτάται στο μέλλον η Ελλάδα από τις δάνειες δυνάμεις» ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ζητώ σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης σας για να διαπραγματευθώ μια νέα συμφωνία που θα προστατεύσει στο μέλλον την Ελλάδα» είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μια χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ «θα ήταν καταστροφική για τη χώρα» και κάλεσε τους βουλευτές να μην αποδεχθούν 

υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τη χώρα μας.

Οι άξονες εθνικής συνεννόησης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, είναι η παραδοχή πως το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και ότι «πρέπει να βάλουμε πρώτοι σε τάξη τα του οίκου μας», πως βασική επιλογή της οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να είναι η αποφυγή απότομων αντιδράσεων των αγορών, πως το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί το 2012 - «και αυτό αποτελεί μια νέα απρόβλεπτη επιπλοκή που πρέπει να δούμε κατάματα και όχι το κεφάλι στην άμμο».

Η νέα κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί στους εξής άξονες:
-Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι’ αυτές το Μνημόνιο
-Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.
-Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.
-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
-Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.
-Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γ.Παπανδρέου, υπογράμμισε πως τα εθνικά θέματα εξαιρούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως «σε σχέση με τις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φτάσουμε στο αδιέξοδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Τέλος, ο Γ.Παπανδρέου, υπογράμμισε στην ομιλία του πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες - και επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει έξοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2012 αποτελεί αποτυχία των προβλέψεων της ίδιας της τρόικας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι προτάσεις σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αγνοούνται, σημείωσε ο πρωθυπουργός.


http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου