Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη παράνομων μεταναστών της Ευρώπης»


Ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε από την Κέρκυρα όπου συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη παράνομων μεταναστών της Ευρώπης»
Ο υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μετανάστες:

«Στη Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου και εκείνοι που έχουν άδεια νόμιμης εργασίας και παραμονής στη χώρα μας. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι».

Ο Χρήστος Παπουτσής κάλεσε την Ε.Ε. να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα και όχι να «τα τιμωρεί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει το Σέγκεν και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σκέψη που ανατρέπει το Κοινοτικό Κεκτημένο. Το κεκτημένο Σέγκεν προβλέπει ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων και όχι την «τιμωρία» των κρατών- μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα» πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ», στην κατεύθυνση της προσωρινής αναστολής των μεταφορών ύστερα από αίτηση του επιβεβαρυμμένου κράτους-μέλους και της κατάργησης ή κατ΄ ελάχιστον της τροποποίησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου.

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε τη δημιουργία ενός δεσμευτικού συστήματος αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων (ανεξαρτήτως αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας), με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η οικονομική δυνατότητα και ο πληθυσμός.

Αναφερόμενος στο κύμα μετανάστευσης από τις χώρες της Β. Αφρικής λόγω των τρεχουσών εξελίξεων , ανέπτυξε τις πολιτικές για την πρόοδο, την ειρήνη και την ευημερία στη Μεσόγειο.

«Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης ως ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες. Και μάλιστα μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση των γεωγραφικών προτεραιοτήτων μετά την αλλαγή του τοπίου στην Β. Αφρική.

Υποστηρίζουμε θερμά τον ουσιαστικό διάλογο με τις χώρες της Ν. Μεσογείου, για τη σύναψη εταιρικών συμπράξεων κινητικότητας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με βάση την αρχή της αιρεσιμότητας. Και μάλιστα υποστηρίζουμε ότι αυτή η αρχή θα πρέπει να είναι οριζόντια και να διαπνέει το σύνολο των σχέσεων Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες και όχι μόνο με τις χώρες Β. Αφρικής» επεσήμανε.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη της Μεσογείου, την ευημερία της περιοχής την επικράτηση της ειρήνης την προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό θα είναι ζωογόνο για την Ε.Ε. και για όλα τα κράτη της Μεσογείου. Καθώς θα δημιουργηθούν, νέες οικονομίες νέες θέσεις απασχόληση» πρόσθεσε.

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης θα διεξάγονται σήμερα και αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου, στο νησί.

Η ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αθρόα προσέλευση παράνομων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα νότια παράλια της Ευρώπης, την αναχαίτιση και διάσωση στη θάλασσα αιτούντων άσυλο, προσφύγων και παράνομων μεταναστών, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών της υποεπιτροπής θα συζητηθεί το θέμα της εικόνας των μεταναστών, όπως αυτή προβάλλεται στις προεκλογικές εκστρατείες.

Στις εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης θα μετέχουν, πέραν των αξιωματούχων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των εκπροσώπων των κρατών-μελών στη Συνέλευση του Συμβουλίου, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Παπουτσής, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Άννα Νταλάρα και ο κ. Κωνσταντίνος Βρεττός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική συνέλευση, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η αντιπρόεδρος κα Ροδούλα Ζήση.



http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου