Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Προσοχή στις απομιμήσεις... Στα 304,55 ευρώ η χρυσή λίρα

Αν ζούσε ο οικονομικός σύμβουλος του Χίτλερ για την Ελλάδα, Νοϋμπάχερ, θα έλεγε ότι, 50 χρόνια μετά, η χρυσή λίρα βρίσκεται πάλι στα ίδια επίπεδα!

Κι όμως, σήμερα, 12 Ιουλίου 2011, η αγορά της χρυσής λίρας ξεπέρασε τα 300 ευρώ, φθάνοντας τα 304,55 ευρώ ή 103 χιλιάδες παλιές ελληνικές δραχμές!


Στα ίδια επίπεδα είχε κατρακυλήσει το 1942, όταν ήλθε στην Ελλάδα ο Νοϋμπάχερ και προσπάθησε να ελέγξει τους μαυραγορίτες, κόβοντας τους την πίστωση και τα δάνεια από τη Βέρμαχτ. Σήμερα, δεν υπάρχουν μαυραγορίτες, αλλά ανασφαλείς άνθρωποι που ψάχνουν καταφύγιο στην λίρα και τον χρυσό.


Μέσα σε μια εβδομάδα η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ και για το χρυσό δημοσιεύθηκε πρόβλεψη για τα 1.600 δολάρια, αφού βρίσκεται ήδη στα 1.548 δολάρια.


Η αυξημένη ζήτηση για χρυσή λίρα στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς κινητοποίησε ακόμη και τους «τυχοδιώκτες» του χώρου, οι οποίοι διοχέτευσαν «κάλπικες» λίρες από την Ιταλία και το Λίβανο, όπως συνέβαινε κάθε φορά που το χρηματιστήριο είχε πτώση.


Θύματα απάτης έχουν πέσει ακόμη και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς κάποιοι παρέδωσαν ελλιποβαρείς λίρες. Παλαιότερα -πριν την απελευθέρωση της αγοράς της λίρας-, όλοι θυμούνται τον γηραίο κύριο που έδινε μία-μία τις χρυσές λίρες στο χρηματιστήριο. 


http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου