Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Οι φάλαινες σωπαίνουν για να μη γίνουν αντιληπτές


Ακόμη και για 20 λεπτά, ο πυκνόρυγχος μεσοπλόδοντας, σωπαίνει, αρνούμενος να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού του, όταν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ερευνητές από την Ισπανία, τις ΗΠΑκαι τη Δανία, που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη, εκτιμούν πως τα τεράστια θηλαστικά σωπαίνουν, για να μην γίνουν αντιληπτά από μεγαλύτερες φάλαινες-θηρευτές.
Οι ερευνητές μελέτησαν την επικοινωνιακή συμπεριφορά των φαλαινών χρησιμοποιώντας βεντούζες και προσαρμόζοντας ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές σε οκτώ θηλαστικά, τα οποία και ηχογράφησαν για συνολικά 102 ώρες, σε βάθος έως και 900 μέτρων.
Η νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρησηMarine Mammal Science, αποκάλυψε ότι ο πυκνόρυγχος μεσοπλόδοντας σωπαίνει μόλις ανεβεί σε βάθος μικρότερο των 170 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Από εκείνη τη στιγμή παύει να επικοινωνεί με τις υπόλοιπες φάλαινες ακόμη και για 20 λεπτά, όσο περίπου χρειάζεται για να διανύσει την απόσταση που την χωρίζει με την επιφάνεια και να επιστρέψει στο ίδιο βάθος.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για το συγκεκριμένο είδος φάλαινας, κυρίως λόγω του ότι περνά τον περισσότερο χρόνο της στα βάθη των ωκεανών.
“Για τις φάλαινες αυτές, που ζουν σε συνεκτικές ομάδες και συντονίζουν τις δραστηριότητές τους, το ότι σωπαίνουν κοντά στην επιφάνεια συνιστά απρόβλεπτη συμπεριφορά, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτήν άλλων οδοντωτών φαλαινών”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή:radar

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου