Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ....Απεργεί η Επίδαυρος

Πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες κλείνει η Επίδαυρος. Την προηγούμενη φορά ήταν το 1991 όταν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ακύρωσε την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με τον «Φιλοκτήτη» και πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. 
Το τωρινό λουκέτο μπαίνει από τους εργαζομένους (ηθοποιούς και τεχνικούς) του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ακυρώνεται η παράσταση «Μικρά Διονύσια» που θα παιζόταν στο αρχαίο θέατρο την Παρασκευή και το Σάββατο. Αντιδρούν γιατί παρά τα διαβήματά τους και τις συνεχείς προειδοποιήσεις τους προς τα αρμόδια υπουργεία, Πολιτισμού και Οικονομικών, δεν εξαιρέθηκαν οι κρατικές σκηνές από τον Νόμο 3899/10 που τις εντάσσει στις ΔΕΚΟ. «Κερασάκι» στην τούρτα ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της περικοπής των εκτός έδρας των εργαζομένων από 130 σε 71 ευρώ.
24ωρες απεργίες

Το πιθανότερο είναι η Επίδαυρος να παραμείνει κλειστή και την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα έκαναν πρεμιέρα οι «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου. Οι κινητοποιήσεις δεν αποκλείεται να πλήξουν και τη δεύτερη παράσταση του Εθνικού, τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη (5 και 6 Αυγούστου).

Τα Επιδαύρια έχουν φέτος μόλις 6 παραστάσεις. Ως εκ τούτου οι απεργίες αυτές πλήττουν όχι μόνο τον συρρικνωμένο θεσμό των Επιδαυρίων, αλλά και την οικονομία της Αργολίδας. Το Εθνικό Θέατρο έχει ήδη προκηρύξει 24ωρες απεργίες από το Σάββατο, ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες θα αποχωρούσαν τα κλιμάκιά του για την Επίδαυρο, προκειμένου να αρχίσει να στήνεται το σκηνικό των «Σκηνοβατών».

Πρώτο «θύμα» των κινητοποιήσεών του είναι το παιδικό της πρώτης κρατικής σκηνής «Το παραμύθι χωρίς όνομα». Η σημερινή και η αυριανή παράστασή του στη Θεσσαλονίκη ακυρώνονται. Το τελεσίγραφο των εργαζομένων για ανάκληση της αποχής του Εθνικού από τα Επιδαύρια λήγει την Παρασκευή. Είναι πρακτικά αδύνατο μέσα σε τρεις ημέρες να αλλάξει η νομοθεσία περί ΔΕΚΟ. Σήμερα αναμένεται να βγει η επίσημη ανακοίνωσή τους. 

περισσότερα http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου