Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου με προσθετικά πόδια και μεγάλη θέληση

Ο Όσκαρ Πιστόριους θα είναι ο πρώτος ακρωτηριασμένος αθλητής που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που αρχίζει το Σάββατο στο Νταεγού της  Νότιας Κορέας. Ο 24χρονος Νοτιοαφρικανός πρωταθλητής επιλέχθηκε να τρέξει στην κούρσα των 400 μέτρων και στη σκυταλοδρομία 4x400.

Ο Πιστόριους είναι ακρωτηριασμένος στα δυο πόδια εξαιτίας μιας εκ γενετής αναπηρίας. Γεννήθηκε χωρίς το οστό τής περόνης και δεν θα μπορούσε ποτέ να σταθεί στα πόδια του, έτσι αναγκαστικά υποβλήθηκε σε διπλό ακρωτηριασμό, σε ηλικία 11 μηνών.


Τρέχει με τεχνητά μέλη που είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν όνειρο ζωής. «Θα είναι μια μεγάλη μέρα για μένα και ελπίζω να κάνω τους συμπατριώτες μου περήφανους. Είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση αρτιμελών αθλητών στην οποία έχω συμμετάσχει και θα αντιμετωπίσω στα ίσα τους καλύτερους αθλητές όλου του πλανήτη», δήλωσε.


Ο Πιστόριους έκανε προσωπικό ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα στην Ιταλία με 45.07 δευτερόλεπτα, καταφέρνοντας έτσι να προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.


Το 2008 το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) ήρε την απαγόρευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αθλητές σαν τον Πιστόριους να ανταγωνιστούν τους αρτιμελείς συναθλητές τους. O μέχρι τότε κανονισμός της IAAF στηριζόταν στην υπόθεση ότι τα ειδικά πρόσθετα άκρα από ανθρακονήματα που χρησιμοποιεί ο Πιστόριους, γνωστά στους αγωνιστικούς χώρους και ως «λεπίδες», του δίνουν ένα άδικο πλεονέκτημα.

http://www.newsbeast.gr/sports/arthro/218714/sto-pagosmio-protathlima-stivou-me-prosthetika-podia-kai-megali-thelisi-/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου