Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τρεις γκρίζες ζώνες στο τέλος ακινήτων

Θα επιβαρύνει μόνο τους ιδιοκτήτες και κλιμακώνεται ανά 0,5 έως 10 ευρώ

Όλες τις γκρίζες ζώνες του ειδικού τέλους ακινήτων δεσμεύεται να ξεδιαλύνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας τέλος στην αγωνία των φορολογουμένων για το μέγεθος των νέων σαρωτικών επιβαρύνσεων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να μπει για μία ακόμη φορά το... χέρι του Δημοσίου στις τσέπες τους ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «τα ΝΕΑ» ήδη πάντως από την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της νέας φοροκεραμίδας, οι διορθωτικές κινήσεις έναντι των αρχικών θέσεων για το τέλος ακινήτων είναι αισθητές.

Τις αρχικές πληροφορίες από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι το τέλος θα κληθούν να το πληρώσουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να αναλαμβάνει τα νέα φορολογικά βάρη, διαδέχθηκαν χθες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, σύμφωνα με τις οποίες αναζητείται νομοθετική ρύθμιση για την παρακράτηση του νέου τέλους από τους ιδιοκτήτες.

Έτσι και πάλι η νέα λυπητερή θα εκδοθεί στο όνομα του χρήστη του ακινήτου όπως προκύπτει από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος αλλά με νομοθετική ρύθμιση θα ορίζεται η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να καλύψει την επιβάρυνση. Ακόμα και έτσι όμως ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι επιτεύξιμος ο στόχος είσπραξης εσόδων μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που έχουν ήδη προκληθεί.

Την ανεπαρκή προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης για την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων αναδεικνύει και δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία το μέτρο ανασύρθηκε από την εφεδρεία χωρίς να υπάρξει πλήρης προεργασία και επομένως απαιτείται υπομονή προκειμένου να ανακοινωθούν κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού του έκτακτου τέλους...

Έτσι, έως αργά χθες το βράδυ, συνεχιζόταν το γράψε - σβήσε των συνεργατών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτει το ειδικό τέλος ακινήτων και τα θολά σημεία ήταν αρκετά. Μεταξύ αυτών:

Η κλίμακα. Ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε χθες ότι οι συντελεστές επιβολής του τέλους ακινήτων θα είναι είκοσι προκειμένου το τέλος να κλιμακώνεται με τον πιο δίκαιο τρόπο ενώ από την άλλη πλευρά είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι επιβαρύνσεις θα εκτείνονται από 0,5 έως 10 ευρώ ανάλογα με την αντικειμενική αξία της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Έτσι, στο τραπέζι τέθηκαν σενάρια αύξησης της επιβάρυνσης μισό μισό ευρώ ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας.

Η Παλαιότητα. Παρά τις πληροφορίες για συνυπολογισμό της παλαιότητας των ακινήτων προκειμένου να προσδιοριστεί το ειδικό τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου άφησε να εννοηθεί ότι η παλαιότητα δεν θα συνυπολογίζεται, λόγω τεχνικών δυσκολιών που απορρέουν από την έλλειψη τέτοιων στοιχείων στα αρχεία της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ όμως, όπως προκύπτει από τους λογαριασμούς που εκδίδει, χρησιμοποιεί ήδη το στοιχείο της παλαιότητας κατά τον προσδιορισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (τετραγωνικά ακινήτου επί τιμή ζώνης επί παλαιότητα επί συντελεστή ΤΑΠ επί ημέρες έκδοσης λογαριασμού προς 365 ημέρες).

Οι εξαιρέσεις. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (330.000 άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι) και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα επιβαρυνθούν με το ελάχιστο τέλος της κλίμακας.

Υπήρξαν όμως και εισηγήσεις για πλήρη εξαίρεση. Θολό τοπίο άλλωστε επικρατεί και για τα ακίνητα τα οποία θα υπαχθούν στο ειδικό τέλος, αν δηλαδή πλην κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων θα επιβληθεί και σε βοηθητικούς χώρους που ηλεκτροδοτούνται, όπως επίσης και τι θα γίνει με τους κοινόχρηστους χώρους.


http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου