Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ε.Ε.: «Η Κύπρος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εντός της ΑΟΖ της»

Κατά τη συζήτηση για τις εντάσεις Κύπρου-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Στέφαν Φούλε, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της Τουρκίας και ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δε μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται απειλές, μεταξύ γειτόνων.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία! «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει, ως κράτος, μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο επίτροπος διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.



«Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία θα πρέπει και εκείνη να εργασθεί, για τον σκοπό της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από τη συνεργασία με την ΕΕ, παρά με τη δημιουργία εντάσεων», πρόσθεσε.

Στην αρχή της συζήτησης, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Κάθριν Άστον είπε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατευνάσει τις εντάσεις και να πείσει την Τουρκία να προσυπογράψει τους στόχους, που θα την οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ.

Απέδωσε, ωστόσο, την κλιμάκωση των τουρκικών εντάσεων, στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.



http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=98319&catid=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου